Política

ISIDRE FELIP

ALCALDE TERRADES (CIU)

“Serem pioners en recollida selectiva”

Terrades i quatre municipis més de l'Alt Empordà faran una prova conjunta de recollida selectiva porta a porta

El projecte s'està ultimant, s'explicarà a les poblacions i començarà a funcionar el gener del 2013

Isidre Felip és agricultor i és un dels productors que han apostat per l'apreciada cirera de Terrades. És alcalde del municipi des del 1995 i en aquests disset anys ha vist com la població del municipi passava d'uns 190 habitants als 318 que hi ha ara.

Isidre Felip considera que el municipi de Terrades “no s'ha passat” aquests últims anys i que, tot i tenir crèdits pendents, no té una situació d'endeutament exagerada. També admet que els petits municipis veuen baixar ingressos i tenen poc marge per fer estalvis.

Quins són els reptes d'aquest mandat a Terrades?
Hem d'acabar el que tenim engegat de l'últim pla d'obres. Estem portant l'aigua a tots els masos de Palau-surroca; és la segona fase d'aquests treballs. També tenim obres pendents al magatzem municipal i el cementiri, que deixarem pendent fins a principi del 2013. Quan tinguem això fet veurem què passa amb el pla d'obres següent. Durant aquest mandat l'objectiu és solucionar definitivament el tema de l'aigua, connectant les xarxes entre elles, i també volem fer una reforma al centre cívic. Fem amb els pocs recursos que té un municipi de 318 habitants.
Quin pressupost té Terrades?
El pressupost habitual és d'uns 190.000 euros. Tenim crèdits, però no ens hem passat. Hem pogut anar pagant els proveïdors sense haver d'acollir-nos al pla impulsat per l'Estat. Però si els ingressos baixen haurem de fer estalvis com puguem. I ja hem començat a fer-ho amb la festa d'estiu del 21 de juliol. Només farem animacions per a la mainada i ens estalviarem uns 3.000 euros.
Una part de la solució és compartir serveis entre petits municipis?
Aquí ja ho estem fent. Amb Sant Llorenç i Albanyà tots portem els nens al col·legi a Llers. També compartim la piscina i la guarderia de Llers, i ara estem parlant de compartir una minideixalleria.
I ara seran capdavanters amb la recollida selectiva.
Això serà una prova pilot en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya, el Consell Comarcal i cinc municipis (Terrades, Boadella, Biure, Maçanet de Cabrenys i Darnius). Implantarem un servei de recollida selectiva porta a porta, amb una planta que ja hi havia a Boadella com a base.
Quan començarà?
Els convenis estan firmats, es van fent reunions amb els tècnics per acabar-ho de perfilar i quan estigui definit ho explicarem al poble. Podria començar el gener del 2013. La gent triarà a casa en bosses o contenidors diferents. Els contenidors que tenim ara repartits als carrers es trauran gairebé tots i la gent en tindrà a casa. Al vespre caldrà treure-ho al carrer i es passarà a recollir porta a porta. Als restaurants potser passaran cada dia i a les cases particulars, tres dies a la setmana.
Suposarà un cost afegit?
No. Tal com estan les coses no podem incrementar el cost de la recollida de deixalles. Tindrem una subvenció d'uns 280.000 euros de l'Agència de Residus; els interessa fer aquesta prova.
La cirera és la joia de Terrades?
És important per al municipi. El dia de la Fira de la Cirera érem uns disset productors del poble. Es ven bé a Catalunya i també a la Catalunya del Nord. Li hem donat una marca, Cirera de Terrades, i ens ha anat bé. En la temporada d'enguany la producció ha estat la meitat dels altres anys, però els preus s'han aguantat força bé. Ara estem preparant amb Llers un segell de qualitat conjunt i confiem que la propera temporada ja en podrem dir Cirera de l'Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.