opinió
L'ambició d'Idiazabal
L'Àngel Oiarbide, portaveu i ànima de Nazioen Mundua, presentarà aquest vespre a la Universitat Catalana d'Estiu el documental basc Gazta zati bat (Un tros de formatge) de Jon Maia. Els que tingueu la sort d'assistir a la projecció, aviat us adonareu que l'Àngel és una persona extraordinàriament inspiradora i d'una noblesa que no deixa indiferent. Vaig tenir el plaer de conèixe'l el 2007 a Edimburg, quan un servidor ja treballava com a assessor de l'Scottish National Party (SNP). En aquells moments, tot just acabàvem de guanyar, per primera vegada, les eleccions al Parlament escocès. I ja sabeu que l'arribada de l'SNP al govern va suposar l'inici del compte enrere d'un referèndum d'independència que tenim previst pel 2014.
La qüestió és que, arran de la iniciativa escocesa, l'Àngel Oiarbide i un nombre de ciutadans bascos d'Idiazabal, van preguntar-se com era possible que un país tan proper com Escòcia pogués viure amb normalitat un procés d'autodeterminació, mentre que a Euskal Herria aquest mateix procés no és ni reconegut ni permès. L'entitat Nazioen Mundua, per tant, va néixer com a reacció ciutadana a la situació predemocràtica que es pateix a Euskal Herria i a Catalunya per la manca del reconeixement del dret d'autodeterminació a l'Espanya actual.
Els esdeveniments que s'estan donant a Escòcia i la manera de fer de les parts implicades són el reflex d'una societat amb una llarga tradició democràtica on el dret a decidir no és un problema, sinó part de la solució. Al Regne Unit l'autodeterminació s'entén com una part essencial del sistema democràtic, com un dels fonaments de la democràcia britànica.
I en aquest sentit, el propòsit de Nazioen Mundua és precisament aconseguir traslladar allò que està passant a Escòcia a una societat com la basca, que fins fa poc semblava estar condemnada a conviure amb la violència. L'objectiu final és promoure un escenari democràtic que permeti la implicació de la ciutadania a l'hora de decidir el futur del País Basc.
Nazioen Mundua, per tant, no ha nascut per aconseguir una acumulació de forces nacionalistes, sinó per crear un espai democràtic que permeti l'exercici del dret a l'autodeterminació. I el documental Gazta zati bat és el testimoni d'aquesta iniciativa de sensibilització i conscienciació que està arrelant a tot Euskal Herria. Un audiovisual que en tan sols dos mesos ja han vist més de 10.000 ciutadans als cinemes. El tema del reportatge és més universal i actual que mai: el dret a l'autodeterminació. Un dret que és a les nostres mans. Gure esku Dago.
Politòleg i assessor de l'Scottish National Party (SNP) al Parlament britànic