El grup de seguiment del pacte fiscal acorda internacionalitzar la reivindicació catalana
El grup de treball es reunirà almenys un cop al mes
El govern promourà un front comú per revisar els objectius de dèficit fixats per l'Estat
El PSC només serà a les reunions si rectifica la seva posició sobre la hisenda pròpia
El grup de seguiment del pacte fiscal es reunirà almenys un cop al mes per fer el seguiment de les negociacions amb Madrid. Les forces que formen la comissió, CiU, ICV-EUiA, ERC i Democràcia Catalana, també han acordat “internacionalitzar” la reivindicació del nou model de finançament.
El portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat aquest divendres al final de la primera trobada del grup que s'ha establert “com s'han de fer aquestes reunions i amb quina periodicitat”. Tot i que ha puntualitzat que no s'ha establert un calendari, ha avançat que la comissió es reunirà “almenys un cop al mes”. Durant la sessió de constitució també s'ha aprovat el “modus operandi”, que preveu contactes directes entre els representants dels partits i el portaveu del govern sobre l'evolució dels contactes amb el govern espanyol.
Sobre la trobada d'avui, ha destacat que s'ha desenvolupat en un ambient positiu i tothom ha estat “molt franc i sincer”. Pel que fa als continguts, Homs ha subratllat que s'ha plantejat fer una “defensa íntegra d'allò que es va aprovar al Parlament de Catalunya” En aquest sentit, ha assenyalat que es posarà accent en aquelles coses que no requereixen un increment de la despesa en la situació actual de crisi econòmica. “Per exemple, el dret a decidir sobre els propis impostos. Això no val diners”, ha indicat. Segons el portaveu, es tracta de “no fer-los fàcil l'argument que els catalans demanen més diners, sinó el dret a decidir sobre els nostres impostos”.
Un dels punts on hi ha hagut més consens entre les diferents forces polítiques ha estat la “internacionalització” de la demanda del pacte fiscal. Homs ha revelat que l'acció exterior de la Generalitat està preparant des de fa algunes setmanes “diversos esdeveniments i actes a les principals ciutats de referència a Europa per fer visibles els arguments de Catalunya. Segons ell, es tracta de fer palès que no és només “una reivindicació pròpia de Catalunya”, sinó un “acte de sentit comú” en el context europeu.
En relació al paper del PSC, el portaveu del govern ha assegurat que aquesta formació es va autoexcloure a l'abstenir-se en la votació de la recaptació, gestió i liquidació de tots els impostos per part d'una hisenda pròpia catalana. Això no obstant, ha assegurat que “tothom és benvingut al grup de treball si accepta les condicions de l'acord aprovat al Parlament”.
El portaveu del govern també ha anunciat que durant la trobada s'ha acordat “fer front comú” per revisar els objectius de dèficit marcats per l'Estat. Homs ha denunciat el desequilibri en el repartiment de l'esforç de reducció del dèficit. “S'exigeix molt més esforç i es disposa de menys pressupost a les comunitats autònomes que no pas a l'administració central”. Per aquest motiu, ha defensat que “cal fer front comú contra aquest plantejament” i ha avançat que el govern mourà “tots els mecanismes per fer pinya”. “Això és la urgència més immediata que tenim en el temps”, ha alertat.
En aquest context, el representat d'ICV a la trobada d'aquest divendres, Joan Herrera, ha opinat que el més important ara és parlar de les condicions del rescat i com afecten l'autogovern. L'ecosocialista ha coincidit en què el repartiment de la reducció del dèficit és un dels problemes més urgents del país. “La imatge que es trasllada a l'exterior és que Catalunya no compleix. Però Catalunya no compleix perquè no hi ha un bon repartiment del dèficit”, ha alertat. El líder d'ICV ha explicat que encara no hi ha data per a la trobada, però s'ha mostrat confiat que es faci en els propers dies.
En relació al pacte fiscal, Herrera ha afirmat que el seu grup vol que es millori el finançament de Catalunya i que la Generalitat pugui recaptar els seus impostos, perquè l'Estat incompleix.
En qualsevol cas, ha subratllat que “la bona notícia d'avui és que CiU comença a girar, ara ja accepten que l'ajustament no és l'únic camí i que el repartiment del dèficit ha de ser més equitatiu”.
De la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assenyalat que el seu partit està al grup de seguiment per garantir que al final els catalans siguin els qui decideixin sobre els seus impostos. “Demanem al president de Catalunya que faci el possible el compliment del mandat parlamentari que té, el que en diem la caixa i la clau de la caixa”, ha reclamat.
Junqueras s'ha mostrat molt escèptic de cara als contactes entre la Generalitat i l'Estat: “No tenim confiança que una negociació entre el govern de Catalunya i el govern espanyol serveixi per res, perquè Madrid no compleix amb ningú”. “Dubtem que el govern espanyol digui que si, i en el cas que ho faci estem convençuts que no ho complira. El millor que pot passar és que digui que no”, ha sentenciat.
“Hauríem de dedicar zero temps a parlar amb el govern espanyol. És millor dedicar el temps a preparar-nos nosaltres”, ha assegurat.
En canvi, ha trobat necessari internacionalitzar la reivindicació de la reivindicació catalana. “L'experiència ens demostra és útil generar un gran consens de país i captar l'interès internacional”. “L'interès per part de la comunitat internacional genera esperança entre la nostra gent, per això és molt important que ens expliquem arreu del món”, ha afegit.
En relació al rescat de la Generalitat, Junqueras ha recordat que es fa en el marc d'una llei que habilitat l'Estat a decidir sobre els pressupostos de Catalunya. “Europa ha de saber que l'Estat espanyol té una actitud abusiva amb les comunitats autònomes i que això fa que continuï gastant diners en defensa, construint trens sense passatgers, aeroports sense avions i autopistes sense cotxes”, ha reblat.