Política

opinió

Quan l'únic argument és la por

En convertir el dèficit fiscal en despesa feta a Catalunya es produiria un efecte multiplicador

És diver­tit veure aquests dar­rers dies com els polítics, peri­o­dis­tes i acadèmics espa­nyo­lis­tes desen­vo­lu­pen els seus argu­ments con­tra­ris a la inde­pendència de Cata­lu­nya. El deno­mi­na­dor comú de tots els argu­ments de l'uni­o­nisme és el de la por, el reguit­zell de supo­sa­des catàstro­fes i des­as­tres que cau­rien sobre un hipotètic estat català. Ningú ha donat ni un sol argu­ment de perquè seria millor per als cata­lans seguir for­mant part de l'Estat espa­nyol que tenir un estat propi.

Els tres prin­ci­pals argu­ments apo­calíptics dels defen­sors de la uni­tat d'Espa­nya són els següents:

1 El futur estat català no podria pagar les pen­si­ons. Això és fals. Cata­lu­nya té superàvit de la Segu­re­tat Social, cosa que vol dir que l'import anual de les cotit­za­ci­ons soci­als paga­des pels tre­ba­lla­dors cata­lans és supe­rior al total de pen­si­ons que es paguen a Cata­lu­nya.

2 El futur estat català seria expul­sat de la Unió Euro­pea. Això no és segur que passés, com ja ha des­men­tit la mateixa Comissió Euro­pea. Si Cata­lu­nya esde­vingués un estat, es pro­dui­ria un fet insòlit dins la UE i s'hau­ria de nego­ciar entre tots els estats mem­bres la seva arti­cu­lació pel fet que no hi ha cap pre­ce­dent d'aquesta nova situ­ació, que no està pre­vista en cap trac­tat de la UE.

3 El més ridícul de tots aquests argu­ments apo­calíptics és el defen­sat pel catedràtic de la Uni­ver­si­tat Com­plu­tense, Mikel Buesa (expre­si­dent del Foro d'Érmua i fun­da­dor d'UPyD) apa­re­gut el 13 de setem­bre al diari ABC. Buesa afirma que en cas d'inde­pendència, el PIB de Cata­lu­nya cau­ria un 20% i la renda per càpita seria com la de Xipre, però enlloc explica quins càlculs ha fet per arri­bar a aques­tes xifres. La renda per càpita de Xipre al 2011, segons el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI), va ser de 23.945 euros. L'any 2011, el PIB de Cata­lu­nya va ser de 210.150 mili­ons d'euros i la població, de 7,539 mili­ons de per­so­nes. La renda per càpita va ser, doncs, de 27.875 euros. Per tant, Buesa afirma que la inde­pendència de Cata­lu­nya supo­sa­ria una cai­guda de la renda anual d'uns 3.840 euros per habi­tant. Demos­trar la fal­se­dat d'aquesta afir­mació és sen­zill. El que és obvi és que un estat català gau­di­ria dels recur­sos del dèficit fis­cal que, en aquest cas, que­da­rien en mans de la Gene­ra­li­tat –entre 16 i 20.000 mili­ons d'euros anu­als–. Aquest fet direc­ta­ment pro­vo­ca­ria un aug­ment del PIB per un import equi­va­lent al dèficit fis­cal. Però, a més, en con­ver­tir-se el dèficit fis­cal en des­pesa rea­lit­zada a Cata­lu­nya, es pro­dui­ria un efecte mul­ti­pli­ca­dor sobre l'eco­no­mia en incre­men­tar la renda dels recep­tors d'aquesta des­pesa, fent créixer el con­sum de les famílies i la inversió empre­sa­rial, i per tant, la demanda de pro­duc­tes, cosa que aug­men­ta­ria encara més l'acti­vi­tat econòmica, el crei­xe­ment del PIB i la cre­ació de llocs de tre­ball. Per fer una esti­mació d'aquest efecte mul­ti­pli­ca­dor sobre l'eco­no­mia cata­lana podem uti­lit­zar els models econòmics que habi­tu­al­ment fan ser­vir els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals per fer pre­vi­si­ons (com el Banc Cen­tral Euro­peu, l'FMI o l'Ofi­cina d'Estadística de la UE), i s'obté que per cada euro de dèficit fis­cal gas­tat a Cata­lu­nya, el PIB aug­men­ta­ria entre 1,3 i 1,4 euros, fins i tot tenint en compte l'existència d'un pos­si­ble boi­cot comer­cial espa­nyol equi­va­lent a un 5% de les ven­des actu­als de Cata­lu­nya a Espa­nya. Els resul­tats donen un crei­xe­ment del PIB català el pri­mer any de la inde­pendència pro­per als 25.000 mili­ons, cosa que sig­ni­fica un incre­ment de la renda per càpita fins als 31.218 euros. Per tant, la con­clusió que podem treure és que, amb la inde­pendència, la renda anual dels cata­lans aug­men­ta­ria a curt ter­mini en uns 3.343 euros per per­sona, encara que les ven­des cata­la­nes a Espa­nya es reduïssin en un 5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.