Política

opinió

La via de la independència

En relació amb la pro­posta de plan­te­jar la inde­pendència de Cata­lu­nya s'està qüesti­o­nant quina és la via a seguir. L'una és la via cons­ti­tu­ci­o­nal i l'altra és la d'apel·lar direc­ta­ment els prin­ci­pis democràtics.

La via cons­ti­tu­ci­o­nal supo­sa­ria seguir el pro­ce­di­ment espe­cial, perquè es trac­ta­ria d'una modi­fi­cació que afecta el títol pre­li­mi­nar en què s'esta­bleix “la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola, pàtria comuna i indi­vi­si­ble de tots els espa­nyols”. Per seguir aquest pro­ce­di­ment, cal que la reforma la plan­tegi el govern de l'Estat, el Congrés o el Senat; que després s'aprovi pel Congrés i pel Senat per 2/3 parts de cada cam­bra; que es dis­sol­guin amb­dues cam­bres i es con­vo­quin elec­ci­ons gene­rals, que òbvi­a­ment esta­rien cen­tra­des en la inde­pendència de Cata­lu­nya, i que les cam­bres sor­gi­des de les elec­ci­ons tor­nes­sin a apro­var la reforma per 2/3 parts de cada cam­bra. Final­ment cal­dria sot­me­tre la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal a referèndum del poble espa­nyol. Aquest pro­ce­di­ment és invi­a­ble perquè el fet de por­tar-lo a terme està en mans del PP i del PSOE, que ja han mani­fes­tat que no hi estan d'acord.

L'altra via és fer val­dre direc­ta­ment els prin­ci­pis democràtics, és a dir, pre­gun­tar a la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya si vol o no la inde­pendència. Un dels valors en què es fona­menta la Cons­ti­tució és la democràcia, en la qual el poble expressa lliu­re­ment la seva volun­tat. Si el poble de Cata­lu­nya a les urnes, de manera clara­ment majo­ritària, decidís la inde­pendència, no seria democràtic que no hi pogués acce­dir, agradi o no a la resta d'Espa­nya. Des de la pers­pec­tiva política, és per­fec­ta­ment legítim que un o més par­tits pre­ten­guin la inde­pendència de Cata­lu­nya i si en un moment deter­mi­nat l'inde­pen­den­tisme té una majo­ria sufi­ci­ent caldrà res­pec­tar la volun­tat popu­lar, ja que no es pot tenir un poble for­mant part d'un estat en con­tra de la seva volun­tat.

Per conèixer la volun­tat del poble de Cata­lu­nya, cal plan­te­jar unes elec­ci­ons en què les for­ces polítiques que ho pre­ten­guin inclo­guin en el seu pro­grama elec­to­ral, de manera clara, la volun­tat d'exer­cir el dret d'auto­de­ter­mi­nació o d'inde­pen­dit­zar-se d'Espa­nya, fugint de tota ambigüitat en la defi­nició d'allò que es vol, com el dret a deci­dir o la cons­trucció d'estruc­tu­res d'estat.

Com a resul­tat de les elec­ci­ons caldrà com­pro­var quin per­cen­tatge d'elec­tors donen suport a aques­tes pro­pos­tes i quin per­cen­tatge no hi està d'acord. Si una majo­ria clara de ciu­ta­dans hi estigués d'acord, el nou Par­la­ment podria decla­rar uni­la­te­ral­ment la inde­pendència, com va fer el Par­la­ment de Kosova. A par­tir d'aquí, cal­dria ini­ciar nego­ci­a­ci­ons amb l'Estat, que no s'ha d'ama­gar que serien molt difícils, per nego­ciar el pro­ce­di­ment a adop­tar. Com que es tracta d'un tema de tanta rellevància, seria neces­sari sot­me­tre la pro­posta d'inde­pendència a referèndum o con­sulta amb totes les garan­ties per saber amb exac­ti­tud quin per­cen­tatge de ciu­ta­dans i ciu­ta­da­nes hi està a favor i quin per­cen­tatge hi està en con­tra, empa­rant-se en el prin­cipi democràtic que és en la base de la Cons­ti­tució. Si el poble de Cata­lu­nya votés per la inde­pendència, cal­dria que Cata­lu­nya i Espa­nya en nego­ci­es­sin les con­di­ci­ons polítiques i econòmiques. Es trac­ta­ria d'una nova nego­ci­ació també molt difícil. Les fron­te­res dels estats es van modi­fi­cant al llarg de la història.

A Europa, l'ensor­ra­ment de l'URSS va pro­pi­ciar el nai­xe­ment d'un nom­bre impor­tant d'estats, Ale­ma­nya es va reu­ni­fi­car, de l'antiga Iugoslàvia han sor­git també un cert nom­bre d'estats i la República Txeca i Eslovàquia es varen sepa­rar. Mon­te­ne­gro és un nou estat euro­peu sor­git d'un referèndum, en el qual la Unió Euro­pea va fixar per reconèixer-ne la inde­pendència una par­ti­ci­pació mínima del 50% dels elec­tors i que dins d'aquests un 55% dels vots fos­sin favo­ra­bles. També recent­ment, al Que­bec, s'han fet dos referèndums sobre la inde­pendència, en els quals les pro­pos­tes inde­pen­den­tis­tes no varen pros­pe­rar. El Tri­bu­nal Suprem del Canadà, en relació amb aquests referèndums, va esta­blir que si els inde­pen­den­tis­tes gua­nyes­sin per una majo­ria clara, en apli­cació dels prin­ci­pis democràtics, el Canadà i el Que­bec hau­rien de nego­ciar les con­di­ci­ons de la inde­pendència. D'altra banda, està pre­vist que pro­pe­ra­ment es faci un referèndum sobre la inde­pendència d'Escòcia.

En qual­se­vol cas, les enques­tes d'opinió posen de mani­fest una pro­gres­siva i recíproca des­a­fecció entre Cata­lu­nya i Espa­nya, la qual cosa és molt relle­vant. Una prova d'aquesta des­a­fecció és la mani­fes­tació del dia 11 de setem­bre, en la qual hi havia un nom­bre molt sig­ni­fi­ca­tiu de ciu­ta­dans i ciu­ta­da­nes, entre sis-cents mil i dos mili­ons, segons qui faci el recompte, sobre un total de 7,5 mili­ons de ciu­ta­dans.

Si Cata­lu­nya plan­teja la inde­pendència, el que no sabem és quina serà la res­posta de l'Estat, és a dir, si l'Estat estarà dis­po­sat a nego­ciar, basant-se en els prin­ci­pis democràtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.