Política

El sastre ha esguerrat el vestit (1)

No cal cada set­mana tren­car-se el cap bus­cant un tema per l'edi­to­rial d'aquest but­lletí. De fet el propòsit de difon­dre unes idees i uns valors és i ha de ser repe­ti­tiu. I de fet el con­junt de tres-cents edi­to­ri­als publi­cats en aquest but­lletí des del mes de juny de 2005 és repe­ti­tiu. I la cosa no ha can­viat tant. Les situ­a­ci­ons són sovint repe­ti­ti­ves, o con­ti­nu­ació les unes de les altres.

Per altra banda, d'aquests edi­to­ri­als, n'hi ha d'espe­ci­al­ment pre­ci­sos, de prou il·lus­tra­tius o que varen tenir prou ressò perquè es puguin repe­tir alguna vegada.

I con­cre­ta­ment cre­iem que aquest és el cas del nos­tre edi­to­rial del 24 de març de 2009. Ales­ho­res, per una banda, s'havia ja entrat en la crisi econòmica i social però, per altra banda, les pers­pec­ti­ves del que podia ser una molt mala evo­lució del tema del nou Esta­tut d'Auto­no­mia i de la relació entre Cata­lu­nya i Espa­nya eren ja molt pre­o­cu­pants. Ja ales­ho­res es podia pre­veure que el resul­tat final del procés esta­tu­tari seria molt nega­tiu i que refe­ren­da­ria i accen­tu­a­ria un altre resul­tat molt nega­tiu: el de tot el procés ins­ti­tu­ci­o­nal ini­ciat amb la tran­sició d'estruc­tu­ració de l'Estat espa­nyol d'acord amb el seu caràcter plu­ri­na­ci­o­nal i que tingués en compte la per­so­na­li­tat específica de Cata­lu­nya. I que repre­sentés la superació del model cen­tra­lista i homo­geneïtza­dor de l'Estat. És a dir, ja es veia que l'Estat de les auto­no­mies i el café para todos era un fracàs, i que també amb aquesta excusa Cata­lu­nya seria seri­o­sa­ment collada econòmica­ment (amb reper­cus­si­ons soci­als), política­ment (amb la resi­du­a­lit­zació de l'auto­no­mia) i des del punt de vista iden­ti­tari (llen­gua, cul­tura, etc.).

És a dir, ja es veia que com a mínim en el ter­reny autonòmic i sobre­tot en el del reco­nei­xe­ment de Cata­lu­nya el procés, en algun moment espe­rançador, aca­ba­ria essent un fracàs. Un esguerro.

Aquesta és l'expressió –forta i punyent– que des­criu bé el resul­tat del procés. I així ho vàrem escriure en el seu moment. Per desgràcia això s'ha con­fir­mat amb escreix. I ara no ho sabríem expres­sar millor, per això reproduïm ínte­gre el text d'ales­ho­res.

L'ESGUERRO. La crisi actual espa­nyola i cata­lana no és només una crisi econòmica clàssica, o una crisi política pas­sat­gera, sinó molt més de fons. És fins i tot una crisi que posa en qüestió aspec­tes bàsics de con­vivència i regles de joc ele­men­tals. No és una crisi més, no és una crisi qual­se­vol.

És una crisi de pro­jecte en comú, una crisi de valors com­par­tits. És una crisi de gran pro­fun­di­tat [perquè és fruit d'un esguerro. Que en alguns aspec­tes ve de lluny, però que sobre­tot s'ha accen­tuat durant aquests dar­rers anys. Per la crisi gene­ral i per la forma com s'hi ha arri­bat i com s'ha conduït. Però espe­ci­al­ment per com s'ha actuat en el camp autonòmic en gene­ral, en tot el que fa referència a l'Esta­tut de Cata­lu­nya, amb l'afe­git de la sentència i en gene­ral amb el tracte que ha rebut Cata­lu­nya].

Per això en el nos­tre edi­to­rial del 10 de març ens vàrem com­pro­me­tre a donar res­posta a dues pre­gun­tes molt de fons res­pecte als efec­tes d'aquesta crisi sobre Cata­lu­nya. En dos aspec­tes: sobre Cata­lu­nya inter­na­ment, i sobre com aquesta crisi afecta la situ­ació política i moral de Cata­lu­nya a Espa­nya.

Del pri­mer punt en vàrem par­lar dimarts pas­sat. Avui
toca el segon.

Durant els últims anys a Espa­nya, i a Cata­lu­nya, s'ha produït un esguerro. S'ha esguer­rat un pro­jecte. I alguna cosa s'ha tren­cat. Si més no des del punt de vista del cata­la­nisme. Però de fet també des del punt de vista del con­junt d'Espa­nya.

Des del punt de vista de Cata­lu­nya i del cata­la­nisme recor­dem que ens havíem pro­po­sat una sèrie d'objec­tius. De fet una doble llista d'objec­tius. Entre­llaçats.

En una pri­mera llista figu­ra­ven asse­gu­rar la pròpia iden­ti­tat de Cata­lu­nya, amb unes ins­ti­tu­ci­ons sòlides, un alt nivell d'auto­go­vern i un reco­nei­xe­ment franc de la nos­tra per­so­na­li­tat pròpia (és a dir, no un reco­nei­xe­ment des­di­bui­xat i diluït). També el de fer de Cata­lu­nya una soci­e­tat equi­li­brada i equi­ta­tiva, amb men­ta­li­tat cívica i res­pon­sa­ble i una eco­no­mia moderna i com­pe­ti­tiva. Amb una bar­reja d'arre­la­ment i de pro­jecció, de Cata­lu­nya endins
i de Cata­lu­nya enfora.

Una segona llista defi­nia l'altra cara de la moneda. Aquesta Cata­lu­nya que volíem millor i més reco­ne­guda es troba situ­ada en el marc espa­nyol (i euro­peu) i és un país amb volun­tat de con­tri­buir al progrés gene­ral espa­nyol, polític, econòmic i social. I de con­tri­buir també a la for­mació d'una rea­li­tat i d'una sen­si­bi­li­tat col·lec­ti­ves. De par­ti­ci­par acti­va­ment en la cons­ti­tució d'aquest cos col·lec­tiu.

El cata­la­nisme això ho havia defi­nit amb qua­tre grans pro­pos­tes per a tot l'àmbit espa­nyol: democràcia; crei­xe­ment econòmic i progrés social; auto­no­mia i reco­nei­xe­ment del plu­ra­lisme naci­o­nal d'Espa­nya; i Europa.

Com dèiem, dues línies d'acció i dues sèries d'objec­tius. Enllaçades, almenys en la visió que se'n tenia des de Cata­lu­nya.

Dos pro­jec­tes que havien d'avançar en paral·lel i con­duir a una defi­ni­tiva i harmònica con­fi­gu­ració de l'Estat espa­nyol. D'una Espa­nya en tots sen­tits con­so­li­dada, inte­grada al món modern i capaç de treure pro­fit de les grans poten­ci­a­li­tats que té. I alhora amb una estruc­tu­ració interna que reco­negués ple­na­ment la rea­li­tat i els drets de Cata­lu­nya.

En el cas con­cret de Cata­lu­nya això com­por­tava jugar a fons i lle­ial­ment la carta de la democràcia a Espa­nya i del seu progrés econòmic i social. Per tant, aju­dar pri­mer a fer pos­si­ble la tran­sició democràtica i, després, con­tri­buir a l'esta­bi­li­tat i la gover­na­bi­li­tat espa­nyo­les (dues con­di­ci­ons indis­pen­sa­bles de progrés d'un país). Con­tri­buir a la trans­for­mació econòmica i social de tot Espa­nya i assu­mir les res­pon­sa­bi­li­tats que això havia de com­por­tar en un moment de gran trans­cendència històrica. Això és el que havia de ser el paper de Cata­lu­nya.

Tot això, dit d'una altra manera, molt con­den­sada, que almenys en un punt neces­sita ser expli­ci­tat. Entre els molts grans pro­ble­mes que Espa­nya tenia pen­dents n'hi havia un d'espe­ci­al­ment punyent: el del dese­qui­li­bri ter­ri­to­rial, el de l'insu­fi­ci­ent desen­vo­lu­pa­ment econòmic i social d'una part impor­tant d'Espa­nya. Resol­dre això era res­pon­sa­bi­li­tat de tot l'Estat, d'una bona obra de govern i de tots els seus ter­ri­to­ris.

I el mot d'ordre era la soli­da­ri­tat. Cata­lu­nya s'hi va apun­tar des del pri­mer moment. De fet el cata­la­nisme sem­pre havia sos­tin­gut que “en un país no puede haber oasis”, com deia l'any 1911 en Cambó, cata­la­nista de dre­tes, o –quan es con­si­de­rava que el progrés d'Anda­lu­sia depe­nia prin­ci­pal­ment de la reforma agrària– “la reforma agra­ria anda­luza va a tener un coste que debe­mos pagar entre todos”, com va dir en Car­ner, cata­la­nista d'esquer­res i minis­tre d'Hisenda de l'Azaña en la defensa del seu pro­jecte de reforma fis­cal de 1932. El pen­sa­ment polític i social català de la segona mei­tat del segle XX ha reforçat aquesta visió de les coses. Per això, fer pos­si­ble la recu­pe­ració econòmica i social de l'Espa­nya menys desen­vo­lu­pada era un com­po­nent molt impor­tant del pacte tàcit de la tran­sició i, més enllà d'això, de la nova orde­nació espa­nyola.

Un pacte que Cata­lu­nya ha com­plert al peu de la lle­tra.

Aquest article és el mateix que es publica en el butlletí electrònic del Centre d'Estudis Jordi Pujol. Demà en publicarem la segona part


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.