Política

“No hi ha cap greuge contra Catalunya”

“Embolcallar-ho tot amb l'estelada... home! Anem a Ítaca retallant i amb l'euro per recepta?”

“Els catalans estem maltractats per la corrupció i els que han fet de Catalunya un pastís a repartir amb els amics”

ESCOLA
“Ni espanyolitzar ni catalanitzar. Hem de ser persones lliures. Que es preocupin del fracàs escolar”
LERROUX
“El lerrouxisme dividia la societat, que és el que fa Mas. Nosaltres no volem bàndols”
DEMOCRÀCIA
“La transició ciutadana pendent no és una qüestió catalana, l'hem de fer a tot Europa”
CONDONACIONS
“No pot ser que els bancs estiguin embargant la gent i als partits els condonin el deute”
FINANÇAMENT
“Se n'haurà de parlar, és un debat legítim, però Mas vol trencar el sistema autonòmic”
CRISI
“En sortirem si reactivem l'economia en comptes d'ofegar-la”
SABINA
“Si utilitzar l'himne d'un país en aquell país és una provocació, és que alguna cosa passa”
PROMESES
“Alguns diuen que si som independents tindrem menys càncer. Això és enganyar la gent”
A vostè l'han com­pa­rat amb Ler­roux, que l'any 34 va pac­tar amb la CEDA per acce­dir al govern. Si C's tingués pos­si­bi­li­tats de gover­nar, pac­ta­ria amb Pla­ta­forma per Cata­lu­nya?

LLUÍS MUÑOZ

Em sorprèn molt que gent que no se'n recorda pràcti­ca­ment ni del que ha pas­sat els anys 90 i 2000 se'n recordi del que va pas­sar als anys 30 i em com­pari amb per­so­nes que s'han estu­diat. Evi­dent­ment la política de C's no té res a veure amb el ler­rou­xisme. És el con­trari. El ler­rou­xisme divi­dia la soci­e­tat, que és el que està fent Artur Mas, divi­dir la soci­e­tat en dos: els bons cata­lans, el millor de Cata­lu­nya, que va dir dels que van sor­tir l'Onze de setem­bre, i el pit­jor, que suposo que som els que no vam anar a la mani­fes­tació. I nosal­tres no volem bàndols, sinó una Cata­lu­nya de tots, plu­ral, diversa, bilingüe, en con­vivència amb la resta d'Espa­nya i la resta d'Europa. Ara, hi ha per­so­nes com el propi Mas, que inten­ten fer veure que qui vol divi­dir en dos bàndols son els grans defen­sors de la con­vivència. Dit això, els pac­tes són legítims quan s'expli­quen. El que em sem­bla una estafa és que algú pacti amb aquells amb que abans ha dit que no pac­ta­ria, com han fet CiU i PP. Nosal­tres no farem pac­tes que no haguem dit, però esta­rem a favor de fer un govern que garan­teixi la con­vivència, el res­pecte de l'ordre cons­ti­tu­ci­o­nal i el com­pli­ment de la lega­li­tat democràtica, que evi­dent­ment, no es farà amb qui vol tren­car la con­vivència, que són CiU i Esquerra, sinó amb els que volen una Cata­lu­nya de tots, que podrien ser el PSC, el PP o en alguns temes soci­als, ICV.
I Pla­ta­forma?

LLUÍS MUÑOZ

És un par­tit que no està al Par­la­ment i per tant no tenim cap con­si­de­ració al res­pecte, però és evi­dent que no pac­tem amb par­tits que jut­gen la gent per la seva raça o per la seva religió.
El seu lema és “millor units”. Creu que Espa­nya tracta Cata­lu­nya com es mereix?

MIREIA SANZ

Jo no acos­tumo a per­so­ni­fi­car els països, això és un con­cepte molt propi del naci­o­na­lisme.Som 47 mili­ons d'espa­nyols i set mili­ons de cata­lans; per tant, ni Espa­nya mal­tracta, ni Espa­nya se sent, ni Cata­lu­nya és o Cata­lu­nya pensa. Dit això, a mi em sem­bla que no hi ha cap greuge ni cons­pi­ració mun­dial con­tra Cata­lu­nya, sinó una mala situ­ació econòmica arreu d'Espa­nya; una mala gestió a Cata­lu­nya igual que a la resta de comu­ni­tats, amb la caixa buida i unes reta­lla­des bru­tals; i també cor­rupció. I alguns no volen que par­lem d'això en cam­pa­nya i ho con­si­de­ren un atac con­tra Cata­lu­nya, però tenim un pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat amb les seu escrip­tu­res de la seu del par­tit embar­ga­des al jut­jat arran de l'espoli del Palau. En això sí que estem mal­trac­tats els cata­lans, per la cor­rupció i per per­so­nes i par­tits que han con­ver­tit Cata­lu­nya en un gran pastís a repar­tir entre amics, com­panys i cone­guts. Ho estem veient ara amb les pri­va­tit­za­ci­ons i reno­va­ci­ons de peat­ges a con­ces­sionàries d'auto­pis­tes que estan més que paga­des. Però Cata­lu­nya no és cap pastís, i els cata­lans tenim dret a que quan a finals de 2013 s'hagi de par­lar del model de finançament, tin­guem un model propi que pro­po­sem en funció de la Cata­lu­nya que volem. Nosal­tres el tenim i el vam pro­po­sar, però Mas no vol un model de tots els cata­lans din­tre d'Espa­nya, sinó un model per tren­car el sis­tema de finançament autonòmic. La nos­tra és una pro­posta de concòrdia, de millora del sis­tema, de trans­parència, però no perquè esti­guem agreu­jats per haver nas­cut a Cata­lu­nya, sinó perquè dins un estat fede­ral, o des­cen­tra­lit­zat, hi ha debats legítims com aquest, que també es dona cada qua­tre o cinc anys a Ale­ma­nya o als Estats Units.
Ha valo­rat les con­seqüències d'usar a la cam­pa­nya l'himne espa­nyol? És una pro­vo­cació?

ALO­DIA QUE­SADA

Si uti­lit­zar l'himne d'un país en aquell país és una pro­vo­cació, alguna cosa passa. No sé si a Obama el con­si­de­ren un pro­vo­ca­dor, però posa la ban­dera ame­ri­cana i l'himne en cada acte del seu par­tit. Nosal­tres posem les notes de l'himne, i usem la lle­tra cedida per Sabina, amb sis cata­lans que reci­tant-la, reci­tant un poema que jo subs­cric, perquè no parla d'aque­lles dues espa­nyes anti­gues, ni de l'Espa­nya dels ter­ri­to­ris, tri­bal, feu­dal, sinó de la dels ciu­ta­dans, d'una Espa­nya moderna, oberta, real, tan­gi­ble. Jo crec que l'himne de Sabina reflec­teix això, i lògica­ment no és cap pro­vo­cació. És més, si avui aquest és un dels tres vídeos més vis­tos al You­tube a tota Espa­nya és pre­ci­sa­ment perquè hi ha molta gent, inde­pen­dent­ment del color polític i del lloc d'on sigui, que sap que aquesta visió d'Espa­nya és bas­tant més moderna que la del pas­sat o la tri­bal dels ter­ri­to­ris.
S'està usant sis­temàtica­ment la metàfora del matri­moni per par­lar de la relació Espa­nya-Cata­lu­nya. Quin paper té la immi­gració en aquest model de família? Seria una filla adop­tada? Qui­nes pos­si­bi­li­tats té de ser accep­tat com un ens ciu­tadà actiu?

GEI­SEL GARCÍA

A mi no m'agrada par­lar de matri­moni perquè no hi ha dues parts. Cata­lu­nya forma part d'Espa­nya i a més, insis­teixo, som 47 mili­ons de cònju­ges, i amb opi­ni­ons molt plu­rals. Dit això, em sem­bla que la gent que ha vin­gut d'altres parts del món ho ha fet bus­cant pros­pe­ri­tat, feina, una esta­bi­li­tat i també un espai comú, en el cas de qui ve d'Ibe­roamèrica, perquè hi ha una faci­li­tat tant cul­tu­ral com lingüística per a tre­ba­llar i viure a Cata­lu­nya, al con­junt d'Espa­nya i dins de la Unió Euro­pea. I ara es poden tro­bar jus­ta­ment amb què, estant aquí, hi hagi un procés de secessió, de rup­tura amb la resta d'Espa­nya i fins i tot de sor­tida de la UE. Nosal­tres, en el camp dels drets civils, pro­po­sem que hi hagi més con­ve­nis de reci­pro­ci­tat entre països perquè els col·lec­tius estran­gers que viuen a Cata­lu­nya i el con­junt d'Espa­nya puguin votar i par­ti­ci­par en la vida pública.
Què els diria a aquells que cre­uen que ja només es pot crear una soci­e­tat democràtica cata­lana real par­tint de la cre­ació d'un nou estat?

SARA CEN­TE­LLAS

Que la tran­sició ciu­ta­dana pen­dent l'hem de fer a tota Espa­nya i a tota Europa. No és una qüestió cata­lana, sinó que tenim dèficits democràtics al con­junt Espa­nya i d'Europa. No hi ha llis­tes ober­tes, ni podem triar els nos­tres dipu­tats. I els par­tits ni fan primàries obli­gatòria­ment, tot i que alguns les fem voluntària­ment, publi­quen els seus comp­tes, com sí hem fet nosal­tres a la nos­tra web, ni expli­quen quins deu­tes tenen con­do­nats per la banca que després exe­cuta les hipo­te­ques de la gent. I tam­poc tenim un pre­si­dent d'Europa esco­llit pels euro­peus, i per això passa el que passa, que cadascú fa la seva, ni un par­la­ment euro­peu amb com­petències veri­ta­bles. Els pro­ble­mes que tenim en part venen també d'una Europa que és un grup de buròcra­tes que no estan fent una Europa dels ciu­ta­dans, sinó dels lob­bies, i d'una Espa­nya que s'ha de refor­mar, però no tren­car. La solució no és can­viar de país, sinó refor­mar-lo. La prova és que Cata­lu­nya té menys democràcia, perquè no hi ha llei elec­to­ral, i tenim els matei­xos pro­ble­mes de cor­rupció i de falta de trans­parència que a la resta d'Espa­nya. Per tant, jo els diria que se sumin al pro­jecte de reforma d'Espa­nya i d'Europa. Si volen sen­tir-se més cata­lans o menys espa­nyols, això és un altre tema, un tema de sen­ti­ments, però que par­ti­ci­pin d'un pro­jecte polític que és Espa­nya i Europa.
Vostès al pro­grama diuen que el preu de les matrícules ha de cor­res­pon­dre al cost de la for­mació. Jo a pri­mer de peri­o­disme vaig pagar 900 euros de matrícula; a segon, 1.400, i a ter­cer, 2.300. Quant paga­ria jo amb vostès l'any que ve?

EST­HER MARCO

Doncs no ho sé perquè no sé què pensa fer la con­se­lle­ria d'uni­ver­si­tats. Nosal­tres el que vam dema­nar per donar suport a qual­se­vol reforma uni­ver­sitària era que cap per­sona per la seva con­dició social o econòmica quedés sense poder acce­dir a la uni­ver­si­tat. I això vol dir que cal tenir en compte la renda de les per­so­nes. Estem pagant un ser­vei públic que volem i defen­sem, però alhora també la gent ha de saber quant val estu­diar a la uni­ver­si­tat. Ara, que ho sàpiguen no vol dir que ho paguin. Però també esta­rem d'acord que hi ha gent que pot pagar 1.400 euros, o 2.000, i qui no. El que passa és que l'escala que han fet, o que diuen que han fet, no té la trans­parència que nosal­tres vam dema­nar. No podem no saber per què s'han apu­jat els preus. I hi ha un altre debat, que és el de la reforma del mapa uni­ver­si­tari. Hem de tenir uni­ver­si­tats dupli­ca­des, o espe­ci­a­lit­za­des i amb beques per poder tenir accés al trans­port o a un pis d'estu­di­ants? Pot­ser ens ho hem de replan­te­jar. Cata­lu­nya no és Estats Units. Tenim uns des­plaçaments de 100 o 200 quilòmetres, i molts pisos buits. Per tant, hem de bus­car meca­nis­mes. Podria haver una espe­ci­a­lit­zació a l'Autònoma, una altra a Girona i una altra a Lleida. Jo no crec en la uni­ver­si­tat de but­xaca, sinó en una uni­ver­si­tat pública, potent i espe­ci­a­lit­zada, i aquest debat no s'ha produït perquè hi ha polítics que no volen deba­tre sobre això no sigui que algú s'empre­nyi, però el que hem de garan­tir és l'accés a la uni­ver­si­tat, no que la tin­guis al cos­tat de casa.
Vostès pro­po­sen que totes les esco­les espa­nyo­les ofe­rei­xin l'ense­nya­ment opta­tiu d'una segona llen­gua espa­nyola. Quina fina­li­tat té i què aporta als estu­di­ants que no resi­dei­xen en ter­ri­to­ris on es par­len aques­tes llengües?

ESTE­FANÍA GARCÍA

Diuen que la cul­tura no ocupa lloc. I en un país on tenim la sort de tenir qua­tre llengües ofi­ci­als, sem­bla que estu­diar català, o gallec, o euskera, hau­ria de ser una opció, perquè en algu­nes uni­ver­si­tats s'està estu­di­ant àrab, i és bo saber àrab, o francès, o anglès. Per què no una llen­gua del teu país? Opta­tiu, evi­dent­ment, perquè allà on no són ofi­ci­als, no pots forçar ningú. Però si et ve de gust estu­diar-la, per què no?
Però, a Canàries, quina fina­li­tat tin­dria estu­diar català?

ESTE­FANÍA GARCÍA

Doncs la mateixa que estu­diar àrab, suposo: conèixer una llen­gua. Hem de can­viar de xip, i més amb una llen­gua que és del teu país, que en una Espa­nya plu­ral ha de ser un patri­moni de tots. Igual que hi ha opta­ti­ves per estu­diar cinema en la car­rera de dret, es pot ofe­rir llen­gua cata­lana, o llen­gua galega. La para­doxa és que nosal­tres ho pro­po­sem i hi ha par­tits naci­o­na­lis­tes que no ho volen, perquè passa a ser una llen­gua de tot­hom, i ells volen que sigui un ins­tru­ment de cons­trucció naci­o­nal i d'iden­ti­tat pròpia, i no con­junta.
Pro­po­sen la dero­gació del nivell C de català per tre­ba­llar en esta­ments públics com ara la uni­ver­si­tat. No creu que els pro­fes­sors hau­rien de ser un model també en el tema de les llengües, i que les puguin fer apren­dre perquè no es for­min guet­tos?

MARTA VIG­NAGA

Nosal­tres volem que el català sigui llen­gua vehi­cu­lar i obli­gatòria –jun­ta­ment amb el cas­tellà, com diuen les lleis, tot i que no es fa– en l'ense­nya­ment obli­ga­tori. L'ense­nya­ment uni­ver­si­tari ja no és obli­ga­tori, i aquí el que hi ha és lli­ber­tat de càtedra i excel·lència i uni­ver­sa­li­tat, i el que volem és que la llen­gua cata­lana no sigui una trava per tenir pro­fes­sors que vin­guin d'altres parts d'Espa­nya o del món, perquè a la uni­ver­si­tat no vas a apren­dre català, sinó una car­rera deter­mi­nada, matemàtica, o física, o dret. El català, igual que el cas­tellà, l'aprens en l'edu­cació obli­gatòria. Si ve aquí un senyor i vol fer les clas­ses en anglès, o en català o en euskera, i hi ha una tra­ducció o una fórmula d'enten­dre'l i ens interessa que vin­gui, no posem tra­ves nosal­tres matei­xos. Per això dema­nem que als pro­fes­sors no els puguis forçar a tenir un nivell lingüístic, que no els jut­gis per la llen­gua que par­lin. És més, hi ha pro­fes­sors cata­lans de tota la vida que com van estu­diar durant el fran­quisme, no tenen el nivell C, però par­len per­fec­ta­ment el català i han tin­gut pro­ble­mes per acce­dir de vega­des a deter­mi­nats con­cur­sos.
En l'ense­nya­ment obli­ga­tori, vostè parla de les aules de la ver­go­nya en referència a les aules de ben­vin­guda pels immi­grants. No seria una manera perquè no es tan­ques­sin?

MARTA VIG­NAGA

Una cosa són les aules d'aco­llida, que ser­vei­xen perquè quan algú acce­deix tin­gui un reforç, i nosal­tres hi estem a favor, i una altra aquests espais com els que van posar en marxa a Vic i Reus, que estan fora del sis­tema edu­ca­tiu. No em sem­bla bé que a la gent se la tre­gui de l'ense­nya­ment obli­ga­tori per fer una mena d'immersió cul­tu­ral quan arriba a Cata­lu­nya. I aques­tes aules de ben­vin­guda edu­ca­tiva, una forma molt maca de dir-ho, molt eufemística, són una manera de dir-li a algú que no pot entrar encara a l'escola i que es quedi al marge del sis­tema edu­ca­tiu fins que esti­guis pre­pa­rat. Jo crec que això no és cons­ti­tu­ci­o­nal. Jo no puc estu­diar amb la meva filla a casa meva perquè jo cre­gui que és millor que anar a l'escola. I l'admi­nis­tració pública no hau­ria de crear aquests espais-guetto, aques­tes bom­bo­lles cul­tu­rals, sinó aules d'aco­llida dins del sis­tema per reforçar una incor­po­ració més ràpida.
Qui­nes mesu­res pro­posa C's per solu­ci­o­nar la crisi?

CRIS­TIAN NARANJO

Aquest és un debat euro­peu. I a Espa­nya, tant Zapa­tero com Rajoy com Mas estan pujats en un dogma que és que d'aquesta crisi sor­tim reta­llant sani­tat, edu­cació, sous de fun­ci­o­na­ris, pujant l'IVA, l'IRPF... I s'equi­vo­quen. Sor­tim si reac­ti­vem l'eco­no­mia, en comp­tes d'ofe­gar-la. Cal aju­dar els empre­ne­dors a mun­tar empre­ses, que el crèdit arribi d'aques­tes cai­xes d'estalvi inter­vin­gu­des amb diner públic i que es faci­liti la con­trac­tació perquè la gent surti de l'atur, que s'aba­ra­teixi la con­trac­tació, no l'aco­mi­a­da­ment. L'altre dia comen­tava Anto­nio Asunción, un exmi­nis­tre del PSOE que ara dóna suport a C's, que estem obses­si­o­nats en fer un banc dolent i es pre­gun­tava per què no fem un banc bo. Saps què és injec­tar 70.000 mili­ons d'euros de crèdit a l'eco­no­mia real en un moment en que estem ofe­gats? Plan­tejo obrir una part del FROB a donar crèdit a la gent. I també una redis­tri­bució de la riquesa: no podem renun­ciar a Cata­lu­nya a 300 mili­ons d'euros de l'impost de suc­ces­si­ons per grans for­tu­nes, i alhora mat­xa­car la gent pujant-li el tram d'IRPF català, que és el més car d'Espa­nya. I l'euro per recepta el paga igual el senyor Mas que una senyora amb fibromiàlgia que cobri 800 euros de pensió. I un altre debat: jo sóc par­ti­dari de gas­tar menys i millor, però, ¿hem supri­mit dipu­ta­ci­ons, a Espa­nya? No. Hem supri­mit con­sells comar­cals, a Cata­lu­nya? No. Tenim mil tele­vi­si­ons a Espa­nya i la mei­tat pràcti­ca­ment públi­ques, i a Cata­lu­nya n'hi ha unes quan­tes. Però això no es toca. Per què? Perquè els par­tits polítics hi fiquen el nas, i afecta el seu cli­en­te­lisme. Tot això que estic dient no és la solució màgica, ho pas­sa­rem mala­ment, però si amb una mà apli­quem aus­te­ri­tat a allò que és pres­cin­di­ble, no al que és impres­cin­di­ble, i amb l'altra comen­cem a injec­tar crèdit i faci­li­tats de con­trac­tació, pot­ser can­viem les coses. Si no, ho tenim com­pli­cat.
Europa no té molt a dir. Els que manen en l'eco­no­mia ara són Xina i els Estats Units.

NOM DE L'ESTU­DI­ANT

En l'eco­no­mia mun­dial, sí. Però els que ens estan pres­si­o­nant perquè tor­nem els deu­tes són enti­tats finan­ce­res de deter­mi­nats països d'Europa. Com que no hi ha un pre­si­dent euro­peu, cadascú defensa només el seu, i la senyora Merkel, legítima­ment, defensa els ale­manys. Però algú defensa l'interès que Europa no se'n vagi en orris? I que Espa­nya i Itàlia neces­si­ten més temps per poder tor­nar el deute? Ens estan posant topalls de dèficit que és impos­si­ble com­plir. Si l'únic que fas és pujar l'IVA, matar el con­sum, pujar l'IRPF i reta­llar sous públics, l'eco­no­mia se't mor. Hauríem de fer eco­no­mia expan­siva i l'estem fent res­tric­tiva. Els que hem tre­ba­llat a la banca sabem que una enti­tat té dos cli­ents pre­fe­rents: el que té molts diners i el que déu molts diners. Apli­quem això a Europa. Qui deu més diners? Espa­nya i Itàlia. Doncs rene­go­ciem el deute.
Diu que el naci­o­na­lisme català ha evi­tat que la gent parli de la gestió de l'actual govern amb el dis­curs inde­pen­den­tista, desa­te­nent pro­ble­mes com el dèficit o l'atur. No creu que la gent ha abraçat l'inde­pen­den­tisme pre­ci­sa­ment per això? I quina solució plan­teja?

NATA­LIA CARO

És que quan cana­lit­zes el males­tar popu­lar i li dius a la gent que tot el que passa és culpa de la resta d'espa­nyols, el pro­blema és que la gent s'ho cre­gui. Jo entenc que pugui haver gent que tin­gui el sen­ti­ment de no voler ser espa­nyola, com pot haver-hi gent que no vul­gui ser euro­pea, és molt legítim, però una cosa són els sen­ti­ments i una altra és l'eco­no­mia d'un país, la política, el marc de con­vivència. I jo a aquesta gent el que els diria és que sobre­tot siguem ciu­ta­dans crítics. No només amb el govern, sinó amb tots els par­tits, amb la vida pública. A nosal­tres ningú ens dirà que som anti­es­pa­nyols per cri­ti­car Rajoy i les seves mesu­res. I al senyor Mas també se li ha d'exi­gir per les coses que està fent o les que no està fent. Ens va dir que el tri­par­tit era un des­as­tre, i en part era raó, però al final del seu man­dat fra­cas­sat ell té 250.000 atu­rats més que el tri­par­tit, un 42% més de llis­tes d'espera a la sani­tat pública i gai­rebé 20.000 empre­ses que han tan­cat. És un fracàs estre­pitós. I tot és culpa de la resta d'espa­nyols? No. Part de la culpa la té el govern d'Espa­nya, part la té Europa, i part la té el govern de Cata­lu­nya. Però embol­ca­llar tot en una gran este­lada i dir que la solució és la inde­pendència perquè he vist que ens anem a Ítaca... home! A Ítaca amb l'euro per recepta? A Ítaca pujant la gaso­lina? A Ítaca reta­llant en salut i ense­nya­ment? I hi ha difi­cul­tats a totes les comu­ni­tats. Ens estan venent una espècie de greuge con­tra Cata­lu­nya quan el que hi ha és una crisi bru­tal i un debat sobre redis­tri­bució de riquesa, gestió econòmica i pri­o­ri­tats.
Si vostè acabés entrant al govern, podria asse­gu­rar que no hi hau­ria més reta­lla­des i puja­des d'impos­tos?

MARTA VIG­NAGA

No, perquè seria men­tida, i per això no ho faig. El que dic és que si hagués de fer reta­lla­des, pri­o­rit­za­ria, i si hagués de pujar un impost seria a qui té més, no menys. I si algú diu que cal pujar aquest cèntim sani­tari però que quan pugi l'eco­no­mia el traurà, d'acord, però el que no val és reta­llar drets i no dir que es fa de forma con­jun­tu­ral. Aquí es cri­tica molt els ser­vi­dors públics, però ens obli­dem que ser­vi­dors públics són els met­ges, els jut­ges, els poli­cies, els pro­fes­sors. Pot­ser el que sobren són estruc­tu­res polítiques. I aquest debat el podem fer par­tits que som lliu­res, que hem nas­cut al segle XXI, que no volem ni man­te­nir aques­tes estruc­tu­res ni ser-hi sinó que volem refor­mar el país. Ho estem inten­tant però costa, perquè topes amb un mur, que no és ideològic sinó de sis­tema.
Jo trobo que sobren pro­me­ses, i que no se sap com gover­narà algú fins que ho fa, perquè quan ja té el poder, tot can­via. Per­so­na­lit­zant, vull que em diguin, si tens una pre­pa­ració, una car­rera deter­mi­nada, que tens dret a un futur, les coses clares. El que no està bé ho sabem tots, però no es pot dir només que això no em ser­veix, sinó què es farà, i com.

MARTA VIG­NAGA

Tens raó, però hi ha dos tipus de pro­me­ses. Un exem­ple: jo no puc dir avui que crearé 300.000 llocs de tre­ball, com pro­me­ten molts. Hi ha par­tits que diuen que si som inde­pen­dents tin­drem menys càncer, i això, inde­pen­dent­ment de la ide­o­lo­gia, és pren­dre el pèl a la gent. Jo no puc dir que acon­se­guiré que la UE can­vii la seva política i reac­tivi l'eco­no­mia espa­nyola. El que puc dir és que si em toca ser-hi, defen­saré que ens estem equi­vo­cant no reac­ti­vant l'eco­no­mia, i pro­po­saré que s'ajudi els empre­sa­ris a con­trac­tar gent que està a l'atur, i que la gent que esti­gui a l'atur es pugui for­mar. Però t'enga­nya­ria si et digués que perquè tens dues car­re­res i estàs molt ben pre­pa­rada tindràs un lloc de tre­ball segur. El debat ha de ser de model, perquè qui crea els llocs de tre­ball són els tre­ba­lla­dors i els empre­sa­ris, no els polítics. Nosal­tres podem ser com els bons àrbi­tres, que no se'ns noti, però massa sovint som els pro­ta­go­nis­tes. De vega­des els polítics ens quei­xem de que no els ciu­ta­dans no ens com­pre­nen, i matem el mis­sat­ger, però el que hem de fer és ana­lit­zar quin mis­satge estem donant, perquè aquí hi ha bona part del divorci que hi ha entre els ciu­ta­dans i la política. I si la relació i el com­promís entre el par­tit i els ciu­ta­dans fos molt més directa, això millo­ra­ria. Els dipu­tats de C's cada tres set­ma­nes fem tro­ba­des al Par­la­ment amb la gent, amb els nos­tres elec­tors. Volem recu­pe­rar aquesta con­fiança des del rea­lisme.
En l'ambit de la cor­rupció i la trans­parència, què pot apor­tar el seu par­tit a la forma de gover­nar aquest país?

MAR­JO­RIE GRASS­LER

Nosal­tres a prin­cipi de la legis­la­tura vam pre­sen­tar un pacte anti­cor­rupció amb 10 punts molts clars, valents, con­ci­sos, a tots els par­tits polítics i i la res­posta va ser el silenci. Per exem­ple demanàvem que els parits polítics siguin res­pon­sa­bles civils sub­si­di­a­ris dels casos de cor­rupció, o que hi hagi un pacte polític perquè els par­tits reti­rin els impu­tats per cor­rupció de les seves llis­tes. En aquesta cam­pa­nya, C's ha publi­cat els seus comp­tes, els seus comp­tes ban­ca­ris i la no con­do­nació dels deu­tes. I hi ha par­tits que tenen sis o vuit mili­ons d'euros con­do­nats per enti­tats finan­ce­res on tenen el nas ficat, a més. Bankia i Caixa Cata­lu­nya tenien dos exmi­nis­tres del PP o el PSC al cap­da­vant, amb 11.000 mili­ons de forat del PSC a Caixa Cata­lu­nya i 22.000 a Bankia. És un pro­blema de sis­tema, que és opac. Volem que la llei elec­to­ral recu­lli un sis­tema trans­pa­rent de finançament,i que es pro­hi­bei­xin les con­do­na­ci­ons de deute.​Això ho vam pro­po­sar i PP, PSC i CiU hi van votar en con­tra, perquè tenen con­do­na­ci­ons de deu­tes. No pot ser que la gent sigui embar­gada quan deixa de pagar tres rebuts i els par­tits no paguin els seus deu­tes perquè hi ha favors entre les cai­xes i els par­tits.
Però això també passa per falta de volun­tat política

NATA­LIA CARO

Per des­comp­tat. Amb volun­tat política això ho can­viem en un quart d'hora. Aquest és el pro­blema, que els que han de pit­jar el boto­net al Congrés o el Par­la­ment, voten que no. Si digues­sin sí, tindríem llei elec­to­ral a Cata­lu­nya, un pacte anti­cor­rupció, llis­tes ober­tes, primàries als par­tits i els comp­tes publi­ques. C's, per ser cohe­rent, el que fa és com­plir amb tot això voluntària­ment.
Què opina sobre les decla­ra­ci­ons de Wert sobre espa­nyo­lit­zar alum­nes cata­lans

MIREIA SANZ

Que em sem­blen tan mala­ment com les de la con­se­llera Rigau quan tres mesos abans va dir que estava orgu­llosa que l'escola cata­lana fos un lloc per cata­la­nit­zar els alum­nes cata­lans. Ni ens han de cata­la­nit­zar ni ens han d'espa­nyo­lit­zar. Ens han de fer per­so­nes lliu­res, hem d'estu­diar història, matemàtiques, filo­so­fia... , i pre­o­cu­par-nos de que a la OCDE Espa­nya és el país número 27 en fracàs esco­lar i de qua­li­tat edu­ca­tiva, i això és un drama, i de que a Espa­nya, Cata­lu­nya encapçala el rànquing de fracàs esco­lar jun­ta­ment amb la Comu­ni­tat Valen­ci­ana. D'això s'hau­rien de pre­o­cu­par Rigau i Wert. Jo crec que a PP i CiU els interessa que no par­lem de tot això, de que en comp­tes de 25 alum­nes per classe en tin­drem 35, o de que Rigau ha tret una hora a la edu­cació pública, no a la pri­vada. En comp­tes de bara­llar-se en públic i després pac­tar junts les reta­lla­des, el que hau­rien de fer Wert i Rigau es deba­tre com s'han de com­plir les sentències del Suprem o el Cons­ti­tu­ci­o­nal, o com intro­duir l'anglès com a ter­cera llen­gua vehi­cu­lar a l'escola, cosa que també esta­ria molt bé.


1. SARA CEN­TE­LLAS POR­TET.

Estu­di­ant de segon de Peri­o­disme. 19 anys.

2. EST­HER MARCO ALONSO.

Estu­di­ant de ter­cer de Peri­o­disme. 20 anys.

3. MAR­GO­RIE GRASS­LER.

Estu­di­ant de màster de Comu­ni­cació i Edu­cació i de màster d'Inves­ti­gació en Peri­o­disme. 26 anys.

4. MARTA VIG­NAGA GALLI.

Estu­di­ant de máster de Comu­ni­cació i Edu­cació. 34 anys.

5. NATA­LIA CARO GÁLVEZ.

Estu­di­ant de màster de Comu­ni­cació i Edu­cació. 29 anys.

6. ESTE­FANÍA GARCÍA FLEI­TAS.

Estu­di­ant de segon de Comu­ni­cació Audi­o­vi­sual. 21 anys.

7. GEI­SEL GARCÍA GRAÑA.

Estu­di­ant de doc­to­rat en Comu­ni­cació i Peri­o­disme. 27 anys.

8. MIREIA SANZ ESTAPÉ.

Estu­di­ant de doc­to­rat en Peri­o­disme. 27 anys.

9. ALO­DIA QUE­SADA.

Estu­di­ant de doc­to­rat en Peri­o­disme. 27 anys.

10. CRIS­TIAN NARANJO ROS.

Estu­di­ant de ter­cer de Peri­o­disme. 27 anys.

11. LLUÍS MUÑOZ PAN­DI­E­LLA.

Estu­di­ant de ter­cer de Comu­ni­cació Audi­o­vi­sual. 20 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.