El TSJ anul·la la supressió de l'Oficina de Promoció Lingüística d'Alboraia
L'Ajuntament va adoptar la decisió en 2009 per raons econòmiques i perquè assegurava que “els funcionaris coneixen amb suficiència el valencià”
El Tribunal considera que el consistori suprimint l'oficina i no acreditant altres medis incompleix l'obligació de promoure la recuperació del valencià i fomentar-ne el seu ús en tots els àmbits de la vida ciutadana
El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha deixat sense efecte la supressió de l'Oficina de Promoció Lingüística d'Alboraia, segons explica Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en un comunicat. La sala contenciosa administrativa dóna la raó a l'entitat ja que estima que la supressió no assegura “de forma concreta i específica” l'obligació del municipi de “promoure la recuperació del valencià i fomentar-ne l'ús en tots els àmbits”, així com “fer efectiu l'ús oficial del valencià, com a llengua pròpia de l'administració local i el municipi”. El TSJ assenyala que el consistori no acredita que la promoció s'estiga duent a terme per altres mitjans i conclou que s'ha de deixar sense efecte la decisió.
ACPV ha valorat la sentència assenyalant que determina les obligacions de les administracions públiques en aquest context de crisi. A través d'un comunicat, l'entitat considera que pot ser un precedent important per evitar actuacions similars en altres ajuntaments envers les oficines de Promoció i Ús del Valencià.
Retallades
El recurs contra l'Ajuntament d'Alboraia va ser formulat l'any 2009 per APCV, l'associació d'Alboraia Dimonis de l'Avern i qui era fins llavors tècnica de promoció de l'ús del valencià al consistori. La sentència anul·la parcialment els acords de l'Ajuntament sobre el pressupost general, modificació de la relació de llocs de treball i modificació del reglament per a la promoció i ús del valencià de l'any 2009. El consistori al·legava la supressió dins el pla de millora i sanejament econòmic i financer, justificant que a més de les motivacions econòmiques l'oficina havia de ser suprimida perquè els funcionaris municipals “coneixen amb suficiència el valencià”.
Segons considera ACPV, la decisió “va palesar que el primer i principal destinatari de les retallades econòmiques del consistori, aleshores presidit pel PP, era la normalització lingüística i la promoció del valencià, àmbit en el que la corporació municipal volia deixar d'invertir recursos públics i personal i per tant de realitzar accions concretes i activitats de normalització”.
El TSJ admet que els impulsors del recurs estan legitimats per pledejar sobre la protecció del valencià però no sobre la totalitat dels acords impugnats i, per tant, estima el recurs de manera parcial. La sala assenyala que l'Ajuntament d'Alboraia té per manament legal promoure la recuperació del valencià i fomentar-ne l'ús en tots els àmbits de la vida ciutadana, per fer efectiu l'ús oficial del valencià com a llengua pròpia de l'administració i el municipi.
El TSJ considera que suprimint l'oficina i no acreditant altres mitjans per complir aquesta obligació no es compleix el manament legal i, per tant, cal deixar sense efecte la supressió de l'oficina i l'amortització de la plaça.