Política

LONDRES

Lectures diverses

El fil de continuïtat que es pot treure de la majoria d'articles de la premsa britànica d'ahir és quasi una obvietat: l'enorme complexitat de l'escenari polític derivat del resultat de les eleccions. En conseqüència, aquesta complexitat permetia la possibilitat de llegir-los en clau molt diferent. Als dos extrems del ventall, The Times i el Financial Times.

El primer assegurava que “Espanya es va desviar d'un possible trencament ahir a la nit, ja que el líder [Mas] que va convertir unes eleccions locals en un referèndum de facto per la independència va patir un desastre a les urnes.” El segon, titulava “Els catalans fan un pas endavant cap al vot pel trencament”. I seguia: “Catalunya ha emès un mandat imperatiu als partits polítics que es comprometien a celebrar un referèndum per la independència en les eleccions, que posen aquesta regió del nord d'Espanya en curs de col·lisió amb Madrid.” L'FT ratificava el que el recompte evidencia, que “els partits polítics favorables a votar sobre la independència” són majoritaris al Parlament.

A partir d'aquestes interpretacions, el paisatge és ple de matisos però tots sobre un mateix eix. La necessitat de formar un govern de coalició entre les dues forces que semblen condemnades a entendre's, CiU i Esquerra, tot i la “dificultat” que hi ha al davant. Una dificultat i una “complexitat” que va destacar a l'informatiu Today, de BBC4, la politòloga Montserrat Guibernau, de la Queen Mary University.

D'altra banda, la possibilitat o no de la consulta la posava en dubte The Independent. “Els nacionalistes triomfen en les eleccions catalanes, però la manca de mandat clar del partit líder llança dubtes sobre les perspectives del referèndum.” Artur Mas, però, les va menystenir. En el ja esmentat Today, la BBC recollia declaracions de la nit electoral, en anglès, del president en funcions, en què va assegurar que hi hauria votació durant els pròxims quatre anys.

The Independent recollia tanmateix el testimoni de l'analista d'El Punt Avui Germà Capdevila, en què assegurava que “aquestes eleccions no han resolt res”. “Hi ha una clara majoria a favor del referèndum, però aquesta no és homogènia”, assegurava, en relació amb CiU i ERC. I, encara que les paraules dites abans de les eleccions tendeixen a ser escombrades pels resultats, per destacar les dificultats per arribar al pacte entre Mas i Junqueras, el periodista de The Independent recordava unes paraules del líder d'ERC de la setmana passada: “Si rectifiquen la seva política econòmica, governarem amb ells. Si no, no.”

The Guardian seguia en la mateixa línia que The Independent: “Els electors rebenten les esperances del president català de fer un referèndum per la independència.” I en un text que semblava en bona mesura escrit abans dels resultats definitius, i que oferia un refregit de dades de back-ground, el diari –paradoxalment, el que més bé ha cobert les eleccions del 25-N– recordava una enquesta publicada dijous i elaborada per SIGMA 2 per encàrrec del mateix rotatiu en què es mostrava que “molts catalans serien reticents a despendre's del castellà, del passaport o de Lionel Messi i el Barça jugant a futbol en la lliga espanyola”.

La confusió a què al·ludia Capdevila i que recollia The Independent sembla que s'escampa en la premsa britànica, tot i que ningú obvia la dada que hi ha un parlament majoritari pel dret a decidir. Ara, però, caldrà que es posin d'acord sobre què s'ha de decidir.

I quant al govern espanyol, i en relació amb aquest punt, l'FT recorda a Rajoy que amb un sobiranisme enfortit ja no tindrà gaires oportunitats d'eludir “el diàleg polític” si no vol que la “crisi econòmica es transformi en una guerra política oberta” entre Madrid i Catalunya, i en una “crisi constitucional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.