Política

Barack Obama

President dels Estats Units d'Amèrica

La reelecció d'un «outsider»

Tot i una política exterior pragmàtica i l'eliminació de Bin Laden, li va tocar lluitar contra la campanya republicana de confrontació ideològica

El primer president afroamericà dels EUA va néixer el 1961 a Honolulu. Graduat a la Universitat de Columbia i a la Harvard Law School, va treballar com a advocat de drets civils a Chicago abans de dedicar-se a la política, on ha fet una carrera meteòrica. Va ser senador a Illinois entre 1997 i el 2004, quan per aquest estat va arribar al Senat dels Estats Units, on va treballar tres anys fins que el 2008 va decidir enfrontar-se a la carrera presidencial i va aconseguir la nominació després d'una dura lluita contra Hillary Clinton. El seu discurs brillant li va fer guanyar la confiança de la majoria d'americans, va derrotar John McCain i va aconseguir ser investit com el 44è president dels EUA. Va arribar al poder amb l'aura d'escollit pels déus però va topar amb la realitat de la crisi econòmica. Tot i això, en el seu primer any de mandat li van concedir el Premi Nobel de la Pau. Es va presentar a la reelecció, però, malgrat la bona imatge que té a Europa, en haver aconseguit abatre Ussama Bin Laden i mantenir una política exterior pragmàtica, els republicans li van complicar la reelecció amb un atac profund de caire ideològic. La seva excel·lent utilització de les xarxes socials i la bona gestió de l'huracà Sandy li van valer la reelecció, que no tenia gens clara després del primer debat amb Romney.
Després del primer debat amb Romney no hi havia eufòria entre els demòcrates
Va captar el vot dels joves, les dones i els hispans
La gestió del «Sandy» li va donar ales per a la reelecció

Barack Obama, demòcrata i pri­mer pre­si­dent afro­a­me­ricà dels Estats Units, neix el 1961 a Hono­lulu (Hawaii) de pare kenyà i mare nord-ame­ri­cana. Entre els sis i els deu anys viu a Jakarta (Indonèsia) i torna després a Hawaii amb els avis materns. Va estu­diar ciències polítiques a la Uni­ver­si­tat de Colum­bia (Nova York) i, després de pas­sar per Chi­cago, on dirigí pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment comu­ni­tari, es graduà a la Har­vard Law School. El 1991 torna a Chi­cago, on ini­cia la seva car­rera pro­fes­si­o­nal (pro­fes­sor uni­ver­si­tari, advo­cat en un pres­tigiós bufet de drets civils) i col·labora amb diver­ses orga­nit­za­ci­ons soci­als. El 1996 fou esco­llit pel Senat d'Illi­nois i el 2004 pel Senat dels Estats Units. Qua­tre anys després esde­ve­nia pre­si­dent.

La ree­lecció era molt difícil tot i els ele­ments posi­tius del pri­mer man­dat: suport als can­vis polítics en el món àrab, excepte quan toca­ven alguna línia ver­me­lla, com ara la seu de la V Flota (Bah­rain), i haver ges­ti­o­nat el poder des de l'ombra per cedir el pro­ta­go­nisme a l'OTAN i la UE a Líbia, a Muham­mad Mursi en la crisi de Gaza –sense mal­me­tre, però, les rela­ci­ons amb Israel– i als euro­peus i a Tur­quia, Qatar i Aràbia Sau­dita en la crisi de Síria. Una política exte­rior pragmàtica, interes­sada i con­tra­dictòria. El balanç, però, era con­si­de­rat posi­tiu pels socis euro­peus. Però, ai las!, les elec­ci­ons als Estats Units poc tenen a veure amb les anàlisis euro­pees. Després del pri­mer debat tele­vi­sat amb Mitt Rom­ney, en cer­cles demòcra­tes no reg­nava pre­ci­sa­ment l'eufòria.

Pels res­pon­sa­bles de la cam­pa­nya ni l'eli­mi­nació d'Ussama Bin Laden, ni la reti­rada de tro­pes de l'Afga­nis­tan eren sufi­ci­ents per enca­rar unes elec­ci­ons que els repu­bli­cans pre­sen­ta­ven en forma de con­fron­tació ideològica, pre­nent com a punts de referència els impos­tos, la reforma sanitària i la crisi econòmica que havia por­tat l'atur a uns límits pròxims al 10%, un per­cen­tatge amb el qual cap pre­si­dent havia estat ree­le­git. Les cam­pa­nyes de forta con­fron­tació ideològica sem­pre havien donat resul­tats als repu­bli­cans perquè mobi­lit­za­ven el vot de comu­ni­tats cris­ti­a­nes molt con­ser­va­do­res. D'ací també els afe­gits sobre el reco­nei­xe­ment del matri­moni homo­se­xual i de l'avor­ta­ment, que aca­ba­ven de convèncer els votants agru­pats entorn del Tea Party. Aquesta mena de mobi­lit­zació havia fun­ci­o­nat amb Ronald Rea­gan i amb George Bush Jr. Ningú volia repe­tir l'error com­par­tit de 1992: els repu­bli­cans perquè dona­ven per feta la ree­lecció de Bush pare; els prin­ci­pals diri­gents demòcra­tes perquè també la dona­ven per feta i no es van voler arris­car a una der­rota anun­ci­ada i dona­ren pas a un out­si­der que va repe­tir man­dat. Al Gore i Kerry es van batre en cam­pa­nyes de caire ideològic –però sense crisi econòmica– i van per­dre, mal­grat que Bush no estava a l'altura de Rom­ney, un home amb experiència política i empre­sa­rial, però desa­cre­di­tat per la loca­lit­zació de les seves empre­ses a l'estran­ger –és una qüestió moral, no d'eficàcia empre­sa­rial– i per pagar només un 14% d'impos­tos gràcies a l'engi­nye­ria finan­cera –torna a ser una qüestió moral i no pas legal.

Obama és també un out­si­der per la seva radi­ca­li­tat en el dis­curs i pel seu ori­gen afro­a­me­ricà. I, a més, no uti­litza només les armes elec­to­rals tra­di­ci­o­nals. Així, amb un ús intel·ligent de les xar­xes soci­als i del dis­curs, acon­seguí mobi­lit­zar i cap­tar el vot de certs col·lec­tius: his­pans, afro­a­me­ri­cans, joves, dones. També sua­vitzà un dis­curs que, per alguns, vore­java el soci­a­lisme. Va ges­ti­o­nar bé els efec­tes de l'huracà Sandy (en con­tra­po­sició al Katrina de Bush) i, en política exte­rior, ha tren­cat la dico­to­mia entre Soft Power (poder tou, Clin­ton) i Hard Power (poder dur o mili­tar, Bush) per impul­sar allò que el 2009 Hillary Clin­ton definí com l'Smart Power (poder intel·ligent que com­bina els ante­ri­ors en funció de les cir­cumstàncies).

En defi­ni­tiva, Obama començarà el 2013 amb un poder més reno­vat del que es pre­veia (65.578.426 vots i 332 dele­gats per 60.841.394 i 206 de Rom­ney) però amb un país més divi­dit ideològica­ment que mai: el Pacífic i el nord-est pre­sen­ten un vot demòcrata molt con­so­li­dat; men­tre que el cen­tre i el sud –amb les excep­ci­ons de Nou Mèxic, Colo­rado i Flo­rida– són feus repu­bli­cans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.