Política

Carme Forcadell

Presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)

Bella dama en la revolta

Va personificar la veu d'un poble que va decidir protagonitzar una manifestació excepcional. Amb ella el poble s'expressava per boca d'una persona corrent

Nascuda a Xerta (1956), viu a Sabadell, on és vocal de la junta d'Òmnium Cultural. Llicenciada en filosofia i en ciències de la comunicació per la UAB, té un màster en filologia catalana, fet que li ha permès publicar divers material didàctic i llibres de llengua i literatura. També ha col·laborat en temes de planificació lingüística, llengua i identitat en mitjans de comunicació com El Punt Avui. Tot i que s'ha fet coneguda com a presidenta de l'ANC, treballa des de sempre pel país. Fundadora de la Plataforma per la Llengua, ha estat col·laboradora de la Comissió per la Dignitat i la Plataforma pel Dret a decidir. Treballa al Departament d'Educació des de 1992 i milita a Esquerra Republicana de Catalunya.
El pas de l'anonimat a la fama li va arribar prenent la paraula al Parlament
Va ser escollida presidenta de l'ANC la primavera d'aquest any
Moderar una assemblea és una tasca molt complicada
Amb l'AMI i Òmnium lideren el moviment sobiranista

A la senyora Carme For­ca­dell, per edat biològica la podríem situar al cos­tat de Sha­ron Stone, Kim Basin­ger, Demi Moore o algu­nes altres dones desit­ja­des del pano­rama mun­dial. I no hi faria cap mal paper. Una altra cosa és la fama, que a For­ca­dell no li ha arri­bat via pas­sa­rel·les de moda ni platós de Hollywood, sinó perquè va per­so­ni­fi­car la veu d'un poble que, una tarda-ves­pre de setem­bre de l'any 2012, va deci­dir pro­ta­go­nit­zar una mani­fes­tació excep­ci­o­nal i històrica­ment extra­or­dinària.

Més d'un milió i mig de per­so­nes van omplir el cen­tre de Bar­ce­lona, con­vo­ca­des per l'ANC (Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana), amb el lema «Cata­lu­nya, nou estat d'Europa». Era la mani­fes­tació més gran de la història i, al cap­da­vant, la pre­si­denta (no la del país, només la de l'ANC), una dona entre molts, una cara gai­rebé des­co­ne­guda per a la immensa majo­ria dels mani­fes­tants i per a la pràctica tota­li­tat de l'audiència de TV3 que en seguia la retrans­missió en directe.

El pas de l'ano­ni­mat a la fama li va arri­bar, a la Carme For­ca­dell, quan, acom­pa­nyada d'una dele­gació d'acti­vis­tes de l'ANC i de l'AMI (Asso­ci­ació de Muni­ci­pis per la Inde­pendència), va entrar al Par­la­ment de Cata­lu­nya i, con­vi­dada per Núria de Gis­pert, la pre­si­denta del Par­la­ment, va pren­dre la paraula. L'èxit de la mani­o­bra va tenir a veure amb el fet que la veu del poble s'expres­sava per boca d'una per­sona cor­rent; no la d'un polític con­ven­ci­o­nal ni la d'un famo­set de la tele, sinó la d'una dona d'estètica ele­gant (però no des­ca­rada), ves­tida de car­rer (però mudada), de parla repo­sada, capaç de sor­tir-se'n prou bé de dis­si­mu­lar una lleu tre­mo­lor de mans men­tre sos­te­nia els papers i, pro­di­gi­o­sa­ment, que par­lava un català cor­rectíssim (en un país en què, des de fut­bo­lis­tes fins a peri­o­dis­tes, a excepció del mes­tre Puyal, tot­hom des­trossa la llen­gua).

Nas­cuda a Xerta (Baix Ebre) i saba­de­llenca per residència des dels 18 anys, For­ca­dell con­serva en la dicció alguns trets carac­terístics de la parla del català occi­den­tal pròpia de la zona de tran­sició cap al valencià, però sense dia­lec­ta­lis­mes sig­ni­fi­ca­tius, sinó fent ús d'un català nor­ma­tiu que li surt de manera espontània, sense vacil·laci­ons. La com­petència lingüística de For­ca­dell, que molt pro­ba­ble­ment té a veure amb la seva tra­jectòria acadèmica, pro­fes­si­o­nal i asso­ci­a­tiva (vegeu-ne l'extens currículum a http://​car​mefo​rcad​ell.​cat), s'ha con­cre­tat d'ençà la pri­ma­vera d'aquest 2012, quan va ser ele­gida pre­si­denta de l'ANC, en un seguit d'enun­ci­ats que l'han fet cèlebre i que ha pro­nun­ciat en un no parar d'entre­vis­tes en els mit­jans de comu­ni­cació i actes públics de pro­pa­ganda (en grans audi­to­ris a ves­sar o a peu de car­rer amb el megàfon a la mà) o que ha escrit en dese­nes d'arti­cles d'opinió. A For­ca­dell podem atri­buir, entre d'altres, la dita següent: «Tot­hom que vin­gui a la mani­fes­tació el comp­ta­rem com a inde­pen­den­tista.»

Cer­ta­ment, Carme For­ca­dell és en l'actu­a­li­tat la cara visi­ble de l'ANC, una enti­tat que es va fun­dar fa un parell d'anys i que va comp­tar amb un nucli ini­cial for­mat, bàsica­ment, per tres noms pro­pis: Pere Pugès, Miquel Stru­bell i Miquel Sellarès. Al cap d'uns mesos, a la ini­ci­a­tiva que ja tirava enda­vant s'hi va afe­gir, entre molta d'altra gent, una noia que pro­ce­dia d'Òmnium Cul­tu­ral de Saba­dell i que era mili­tant d'ERC. Segons m'explica un infor­ma­dor del moment, era una noia amb «molta ener­gia» i «molt llançada». Aque­lla noia era la Carme For­ca­dell. Aviat es va haver d'acos­tu­mar a les inte­ri­o­ri­tats de l'ANC, amb sen­si­bi­li­tats dife­rents, entre les quals, les més pro­nun­ci­a­des, pròximes a ERC, o a les CUP o a sec­tors inde­pen­dents. En una assem­blea d'aquesta mag­ni­tud, les tendències són una obvi­e­tat i no tot és de color de rosa; mode­rar una assem­blea és una tasca molt com­pli­cada (pot­ser el més difícil que hi ha sobre la capa de la Terra, perquè tot­hom té un déu a din­tre) i, amb 10.000 per­so­nes, a l'ANC s'hi aplega la bona gent del país però, també, el fri­quisme del país. Tan­ma­teix, For­ca­dell va saber des de bon prin­cipi posar-se enmig de les tendències i, segons sem­bla, no ho ha fet gens mala­ment. El secret, també m'explica l'infor­ma­dor, és que «té un per­fil que no fa por».

Tard o d'hora, a l'ANC hi haurà una crisi, perquè l'extensió social del sobi­ra­nisme, que passa per arri­bar al dia de la con­sulta (2014) amb 107 dipu­tats del Par­la­ment a favor (i només 28 en con­tra), implica recórrer un camí ple de difi­cul­tats durant dos anys. L'espe­rança que la cohesió no es tren­qui, ara com ara, es diu Carme For­ca­dell; la qual junt amb Josep M. Vila d'Aba­dal (AMI) i Muriel Casals (Òmnium Cul­tu­ral) són els tres caps visi­bles del movi­ment sobi­ra­nista en l'àmbit de la pre­política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.