L'ANC activa un “pla B” perquè, si cal, el Parlament declari la independència
Proposa exercir el dret de petició, que facultaria la cambra a fer-ho si no es pogués convocar la consulta abans del 31 de maig del 2014
La Diada de l'any vinent, data límit
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol proveir el Parlament d'un roc a la faixa legal per si l'Estat fa fracassar el propòsit d'una consulta, pactada o no, o fins i tot l'opció d'eleccions plebiscitàries. L'entitat va presentar ahir la campanya Signa un vot per la independència, que es basarà en el dret fonamental de petició, mai utilitzat fins ara però regulat en tota la legislació internacional –inclosa la Constitució Espanyola i l'Estatut, en tots dos casos en l'article 29–, i que donaria un coixí legal a la cambra catalana per declarar la independència si el 31 de maig de l'any que ve hagués estat impossible convocar una consulta d'autodeterminació per les traves de l'Estat, o bé si aquest hagués desoït un suposat resultat favorable a un estat català.
Encara més; en aquest cas, el text de la petició donaria com a màxim fins a l'Onze de Setembre del 2014 perquè es fes la declaració unilateral. De fet, segons l'article 60 del seu reglament intern, el Parlament tindria tres mesos per pronunciar-se des de la presentació de les signatures, que només es farà si cal, com a últim recurs. El text ja concreta que la petició es podrà fer “al Parlament, als responsables electes del poble català i/o a les institucions internacionals”, per curar-se en salut en el cas extrem que l'Estat hagués suspès l'autonomia catalana.
Tot i que ja es va presentar ahir –la presidenta, Carme Forcadell, negava que es busqués que coincidís amb la tramitació de la llei de consultes al Parlament–, el tret de sortida oficial de la campanya serà l'1 de juny, i no té una data límit ni aspira a assolir una xifra de firmes: simplement, com més millor per visualitzar el suport a la demanda, perquè de fet amb una sola n'hi hauria prou per activar el procés, previst per a les peticions ciutadanes, d'interès particular o col·lectiu, en què no hi hagi un tràmit administratiu o un procediment legal expressament fixats, com s'entén que és el cas d'una consulta d'autodeterminació. Un dret universal, que a més està emparat per les Nacions Unides, i que va ser ratificat per l'Estat espanyol el 1977 i incorporat com a tal a la Constitució en virtut de l'article 96.1, tal com explicava Agustí Carles, de la sectorial Juristes per la Independència. La sentència del Tribunal de Justícia de l'Haia sobre el cas kosovar, a més, dóna cobertura en el dret internacional a la petició d'una declaració unilateral.
Tot major de 16 anys, sigui del país que sigui, pot signar, si bé a efectes legals només els catalans comptabilitzarien, i la resta s'hi afegirien com a adhesions de suport. L'ANC nomenarà ara interventors i apoderats a tot el territori perquè s'encarreguin de la recollida. Per finançar la campanya es demanarà l'aportació voluntària d'un euro a tots els signants.
Campanya paral·lela a l'exterior
En paral·lel a les firmes, l'ANC posarà en marxa una campanya de projecció exterior, From Catalonia to the world, per explicar al món les raons de la reivindicació i la viabilitat d'un estat català, demanar empara per convocar un referèndum i denunciar el “setge” de l'Estat espanyol. L'entitat ja està elaborant, en col·laboració amb altres col·lectius, un argumentari “potent i rigorós”, segons l'ANC, que estarà llest al setembre i que fins i tot es personalitzarà per a autoritats i organitzacions internacionals concretes. La campanya, que aprofitarà les noves tecnologies, es completarà amb un documental d'uns 20 minuts.