Política

L'energia dependent

Els experts lamenten que s'ha “menystingut” el debat i avisen que l'abastiment no està assegurat en un estat català

La correlació de matèria primera pròpia i importada no és dolenta, però els centres de control són a Madrid

És energètica­ment via­ble un estat català? O, més ben dit, tin­dria prou asse­gu­rat el sub­mi­nis­tra­ment energètic sense Espa­nya? La qüestió no és menor, però ha estat poc deba­tuda fins ara en l'àmbit polític. D'infor­mes acadèmics, això sí, ja n'hi ha damunt la taula, com el que va pre­sen­tar el mes pas­sat el doc­tor Mari­ano Marzo, un dels grans experts en recur­sos energètics a Cata­lu­nya, en el marc d'un cicle de Bar­ce­lona Know­ledge Cam­pus a la Facul­tat de Geo­lo­gia, coor­ga­nit­zat per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i la Politècnica de Cata­lu­nya.

La con­clusió del catedràtic és demo­li­dora, i és que veu un excés de wish­ful thinking sobi­ra­nista. És a dir, “s'estan con­fo­nent desit­jos amb rea­li­tat, es va massa de pressa donant per garan­tit el sub­mi­nis­tra­ment”, clama. Marzo es declara pro­cliu a la causa, però remarca la importància del procés de tran­sició i avisa en aquest sen­tit que no es con­fon­guin “estratègies amb tàctica”. Alerta, a més, que hi ha infra­es­truc­tu­res bàsiques pen­dents, i reclama amb urgència un pacte naci­o­nal que posi fil a l'agu­lla en aquesta qüestió, sense caure en elec­to­ra­lis­mes. El catedràtic lamenta que s'ha fet molt d'“èmfasi en la via­bi­li­tat econòmica d'un nou estat, però s'ha obli­dat que la base de l'eco­no­mia recau en un model energètic adi­ent que per­meti desen­vo­lu­par-la”. Es tracta d'un debat que troba “menys­tin­gut”, i que s'hau­ria de plan­te­jar “amb més freqüència”. “Els altres ja s'ente­nen amb els veïns, però estem par­lant d'una situ­ació política nova aquí, i no té sen­tit començar la casa per la teu­lada”, clou.

Cap país d'Europa, de fet, és avui auto­su­fi­ci­ent energètica­ment, perquè tots depe­nen en bona mesura de l'abas­ta­ment pri­mari que els arriba de fora, en tres grans for­mes: elec­tri­ci­tat, gas i petroli. Un estat català no en seria pas l'excepció, ja que del total de recur­sos que es con­su­mei­xen, només un 24,6% tenen l'ori­gen ara a Cata­lu­nya, i fins i tot si es té pre­sent que a les cen­trals nucle­ars –el 20% de la suma– els cal urani estran­ger per fun­ci­o­nar, la dependència encara puja­ria al 95%. En el con­junt de l'Estat, això sí, el per­cen­tatge encara és més ele­vat, ja que el 84,3% de l'ener­gia ve de fora i només el 15,7% és de pro­ducció pròpia.

El que ha ana­lit­zat Marzo, així, és el que l'Agència Inter­na­ci­o­nal de l'Ener­gia (IEA) té estu­diat per a tots els països del món: quin és el nivell de segu­re­tat del sis­tema energètic català a curt ter­mini. És a dir, quins ris­cos pre­senta, tant en l'àmbit domèstic com extern, l'abas­ti­ment (per inter­rup­ci­ons tem­po­rals de les impor­ta­ci­ons, per exem­ple) i quina capa­ci­tat de res­posta té per fer-hi front, com l'opció d'altres proveïdors o estruc­tu­res pròpies d'emma­gat­ze­matge. Marzo ha fet aquest exer­cici a Cata­lu­nya per als dos recur­sos bàsics: el cru i el gas (vegeu gràfics), seguint els matei­xos cri­te­ris objec­tius de l'IEA.

En el pri­mer cas, el sis­tema espa­nyol d'ole­o­duc­tes és un cul-de-sac, ja que no con­necta amb Europa. Cata­lu­nya rep el petroli pels ports de Tar­ra­gona i Bar­ce­lona, i està endo­llada a la resta de l'Estat per una única cano­nada entre Lleida i Sara­gossa, per on el com­bus­ti­ble passa més en aquest sen­tit que no pas en l'invers. És a dir, Cata­lu­nya exporta cru a la resta de l'Estat, més que no en rep. A banda, el país té dipòsits d'emma­gat­ze­matge grans a Tar­ra­gona, el Prat i Girona, per la qual cosa es troba en un nivell inter­medi (C-D) de l'escala inter­na­ci­o­nal, que va d'A a E (de menys a més perill).

El cas del gas

Simi­lar és la situ­ació pel que fa al gas, entre C i D. En aquest cas, n'arriba per un port de rega­si­fi­cació, el de Bar­ce­lona, i dos gaso­duc­tes que pene­tren a Cata­lu­nya per les Ter­res de l'Ebre, des d'Aragó i el País Valencià, per on el com­bus­ti­ble sí que entra, i no marxa pas, gai­rebé ínte­gra­ment des de l'Àfrica. Men­tre que el País Basc i Navarra tenen con­nexió amb la xarxa fran­cesa, la cata­lana no. De fet, és tot just a Mata­de­pera –en part per interes­sos fran­ce­sos, que no volen el gas africà–, si bé la UE vol des­en­ca­llar el pro­jecte. A més, Gas Natu­ral tre­ba­lla en l'habi­li­tació d'un gran dipòsit a les anti­gues mines de Bal­sa­reny, al Bages, que seria el més gran de Cata­lu­nya –el que s'ha estre­nat aquests dies, Cas­tor, és a la fron­tera amb el País Valencià, però ja a Vinaròs– i garan­ti­ria el sub­mi­nis­tra­ment durant 140 dies.

Els cen­tres de con­trol

En tots dos casos, això sí, hi ha el mateix pro­blema “gravíssim”: el cer­vell del sis­tema, els cen­tres de dis­patc­hing o con­trol –l'aixeta–, són a Madrid, des d'on petroli i gas es repar­tei­xen per l'Estat en funció de la demanda, per mitjà d'un sis­tema intel·ligent i sem­pre pels matei­xos tubs. “Qual­se­vol con­flicte amb Espa­nya pot con­duir a un blo­queig dels punts d'entrada del sis­tema, no interessa cre­uar una línia ver­me­lla en la relació”, avisa Marzo, que recorda el con­flicte etern amb Renfe, que es podria repro­duir, en ante­po­sar “la qüestió política a la comer­cial”.

Hi ha un dar­rer pro­blema: fal­ten infra­es­truc­tu­res impor­tants, tant per a la dis­tri­bució i l'emma­gat­ze­matge intern com per a la inter­con­nexió amb França. Per exem­ple, les elèctri­ques, a través de la polèmica MAT, que faria que la dependència fos lla­vors a l'inrevés, ja que s'expor­ta­ria ener­gia. “I en això la culpa és nos­tra”, lamenta Marzo. “La gran para­doxa aquí és que la defensa a ultrança del ter­ri­tori com­porta un obs­ta­cle per a la cons­trucció naci­o­nal.”

LES XIFRES

10
per cent
de CLH té Repsol, de què La Caixa és el principal accionista (12%). Kutxabank té el 5% de CLH i d'Enagás.
41
per cent
de l'energia a Catalunya es gasta en transport. Un 26,9% va a usos industrials i un 16,3%, a domèstics.

LES FRASES

Ens hem despertat tard; l'energia hauria d'haver estat al màxim nivell estratègic de l'acció de govern. És una qüestió d'estat
El debat ha de sortir als mitjans i a les aules. Jo estenc un vel i no es pot contestar «voldria no haver-te escoltat»
Mariano Marzo
expert en recursos energètics

El govern assegura que ja té en ment la transició

El govern ja té poc o molt en ment el debat sobre l'energia en una Catalunya independent. El conseller d'Empresa, Felip Puig, defensa que ja caldria gestionar la política energètica, ja que, segons ell, sense poder polític ni capacitat d'intervenció en les grans companyies productores i transportadores d'energia, les pimes catalanes “seguiran pagant l'energia més cara d'Europa”. “També en termes energètics cal la transició nacional”, ha reclamat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, reflexiona que decisions estratègiques com ara el subministrament energètic i l'accés a recursos hídrics “sempre requeriran concertació al marge del debat sobiranista”. “No hem de caure en la temptació de pensar en límits administratius a l'antiga; l'agenda ha de ser de concertació com a europeus del sud, per construir una megarregió al voltant de Barcelona”, proposa. “En tenen la temptació, però no ens aïllarem”, clou.

La reacció de les companyies

Les grans companyies energètiques són privades, però usen una xarxa comuna. Marzo avisa que, si bé no voldran perdre el mercat català, hi ha el risc de decisions polítiques. “I subministrar 33 milions i
no set és el mal menor.”

Cal crear òrgans de control propis

A més de controlar la distribució interna de l'energia,
cal constituir òrgans supervisors del sistema, com ara el Consell de Seguretat Nuclear i la Comissió Estatal de l'Energia. A Catalunya ja hi ha gent preparada per fer-ho.

L'aixeta també es pot tancar al mar

Portugal ja s'abasteix sobretot d'Espanya, que en controla per exemple l'oleoducte, però per Marzo cal analitzar tots els escenaris. Fins i tot el de la sobirania de les aigües territorials, per als abastiments que entren pels ports.

El futur són les renovables

L'estudi de Marzo només valora un escenari transitori amb els actuals abastiments. No entra en el model energètic futur que hauria d'adoptar Catalunya, que admet que es pot redefinir amb un pes molt més gran d'energies renovables.

Estalviar és una estructura d'estat

L'expert creu que ara ja hi ha marge de millora en l'eficiència. “Mentre no es va a les fonts pròpies i les renovables no es pot malgastar, gastant menys es produeix menys.” “Estalviar energia també és una estructura d'estat”, clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.