Política

Associacions de veïns d'Alacant reclamen elevar fins als 12 anys l'edat mínima per llançar petards

Exigeixen la revisió de la normativa valenciana que permet llançar petards a partir dels 8 anys, sota autorització paterna, formació i supervisió

Un xiquet de nou anys va morir les passades Fogueres a causa de l'explosió d'una llanda on havia col·locat material pirotècnic

Un grup d'associacions veïnals d'Alacant ha enviat un escrit al consistori en què sol·licita que s'eleve fins als 12 anys l'edat mínima per a llançar petards, segons han confirmat fonts de l'Ajuntament d'Alacant. En l'escrit, les associacions de veïns reclamen la revisió de la normativa valenciana que permet llançar petards a partir dels 8 anys, sota autorització paterna, formació i supervisió. La petició es produeix després que durant les passades festes de Fogueres a Alacant morira un xiquet de 9 anys a causa de les ferides causades per l'impacte d'una llanda on havia col·locat un petard. A través de la xarxa, la plataforma Change.org també recull signatures per a elevar fins als 12 anys l'edat mínima.

En l'escrit, les associacions manifesten que entenen la commoció de tristesa i pena que en tots els alacantins ha causat la mort del xiquet a la zona de festes del barri de Sant Blai. Els veïns afigen que “hi ha a una situació límit que no permet l'oblit i per tant és exigible que es prenguen mesures dràstiques per a eradicar el perill i les molèsties que aquestes activitats d' explosió incontrolada de petards es produeixen a les nostres vies públiques, durant les nostres festes, i fins i tot fora de festes”.

Les associacions reclamen de manera expressa “prohibir la venda lliure de petards i traques, totalment, no és admissible ni tan sols la venda per edats o adults, s'ha de controlar tota la venda sota estrictes mesures de control personalitzat i amb responsabilitat civil, només a les comissions de festes”. “Només veiem com a admissible i sota determinat control, a xiquets majors de 12 anys, en festes, en l'ús d'aquells petits focs lluminosos artificials, que en cap cas puguen produir o donar lloc a explosions i amb grandàries que impedisquen ser introduïts en recipients tancats”, afig l'escrit.

El text el signen nou associacions veïnals de la ciutat: Ciutat Escollida, Ciutat d'Assís, La Florida, Sant Gabriel, Sant Blai, Barri José Antonio, Gran Via Sud, Mare de Déu del Remei i el Centre Tradicional.

El govern valencià va aprovar el passat mes de febrer la rebaixa de l'edat mínima per a llançar petards, la més baixa de tot l'Estat espanyol. El nou reglament era una de les demandes del sector pirotècnic i rebaixa l'edat mínima per a llançar petards de categoria 1 amb marcatge CE (bombetes, minipetards i bengales) de 12 a 8 anys. Els xiquets, però, han de comptar amb una autorització paterna que es poden imprimir al web de la Conselleria de Governació. L'edat per a llançar els petards considerats de categoria 2 amb marcatge CE, també catalogats com a articles de baixa perillositat i baix nivell sonor (els xinesos, les fonts o els voladors) s' han de disparar a l'aire lliure en zones delimitades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.