Política

Flabiols de llibertat

“Fa temps que, en l'ambient de les audicions sardanístiques, es percep una gran efervescència del sentiment de llibertat”, constaten els músics de la Cobla Ciutat de Girona

Consideren que propostes com la del festival del 3 d'agost a Girona “ajuden a fer més atractives reivindicacions com ara la llibertat o el dret a decidir”

“La cobla sol estar molt encasellada,i un concert així ens pot ajudar a fer-nos entendre”

Les sar­da­nes tam­poc fal­ta­ran al fes­ti­val Cata­lu­nya vol viure en lli­ber­tat i amb dig­ni­tat del 3 d'agost a la Devesa de Girona. Si l'estiu pas­sat La Prin­ci­pal de la Bis­bal va ser l'encar­re­gada d'inau­gu­rar la llarga tanda de con­certs, enguany ho farà la Cobla Ciu­tat de Girona, una for­mació fun­dada l'any 1975 sota la direcció del mes­tre Lluís Bus­ca­rons, que com­brega ple­na­ment amb els objec­tius d'aquest fes­ti­val impul­sat per El Punt Avui. “Un con­cert d'aques­tes carac­terísti­ques és una ini­ci­a­tiva que està molt bé”, opina Joa­quim Bur­jachs, el fis­corn d'aquesta cobla. “Pro­pos­tes cul­tu­rals com ara un fes­ti­val d'aques­tes carac­terísti­ques aju­den a fer més atrac­ti­ves rei­vin­di­ca­ci­ons com ara la lli­ber­tat o el dret a deci­dir.”

És en les balla­des de sar­da­nes que, cada estiu, hi ha en cen­te­nars de pla­ces d'arreu del país on es pot visu­a­lit­zar amb més clare­dat aquest clam de lli­ber­tat, la qual cosa no ha pas­sat des­a­per­ce­buda en aquesta cobla giro­nina. “Fa temps que, en l'ambi­ent de les audi­ci­ons sar­danísti­ques, es nota que la gent està més sen­si­ble”, asse­gura Bur­jachs. “Evi­dent­ment, les cobles ens movem en uns ambi­ents pro­pen­sos a aquesta mena de rei­vin­di­ca­ci­ons, però de tota manera es per­cep una efer­vescència cada vegada més gran dels sen­ti­ments de lli­ber­tat i a favor del dret deci­dir. La volun­tat del poble queda sovint molt clara en les balla­des de sar­da­nes”, hi afe­geix. “El món de la cobla hi té molt a dir, a l'hora d'acom­pa­nyar cul­tu­ral­ment aquest procés. La cobla és una for­mació única, amb una música que forma una part molt impor­tant de la cul­tura popu­lar cata­lana. Hi ha de ser, s'hi ha de donar suport i és per­fecta per visu­a­lit­zar l'empenta d'aquest país.”

El fes­ti­val Cata­lu­nya vol viure en lli­ber­tat i amb dig­ni­tat per­metrà a la Cobla Ciu­tat de Girona com­par­tir esce­nari amb ban­des de pop, rock i ska, amb les quals, natu­ral­ment, no hi toquen. “No és gens habi­tual, clar”, diu Bur­jachs. “Solem actuar sols, en audi­ci­ons de sar­da­nes, o en con­certs, sovint amb altres artis­tes, però no d'aquesta mena. En qual­se­vol cas, no és cap pro­blema, ja que la cobla sol estar molt enca­se­llada i un con­cert així ens pot aju­dar a fer-nos enten­dre. Som una for­mació musi­cal, com ho pot ser –per exem­ple– una orques­tra, i podem fer més coses que un ball a la plaça”.

La com­pa­rei­xença de la cobla en el fes­ti­val coin­ci­deix en un moment en què la for­mació –que el març pas­sat es va fer acom­pa­nyar a l'Audi­tori de Girona pel jove i virtuós trom­pe­tista gallec Rubén Simeó– aposta pels músics joves, s'imposa nous rep­tes i emfa­sitza la seva ves­sant més con­certística. “Fa un temps que estem en aquest camí i con­certs com el del març amb Simeó ens duen a con­cloure que els resul­tats hi acom­pa­nyen”, asse­gura Bur­jachs. I, tot i que la crisi es nota, la Cobla Ciu­tat de Girona té 27 audi­ci­ons més pre­vis­tes durant el mes d'agost, a banda de la del fes­ti­val del dia 3 a la Devesa. “Ha bai­xat la feina, però dins del con­text de crisi, no ens podem quei­xar. Hi ha pobles turístics de la Costa Brava on abans hi havia una ballada cada quinze dies i ara n'hi ha una cada set­mana, però tota festa major inclou un ball de sar­da­nes”, admet Bur­jachs. La Cobla, diri­gida per Jesús Ven­tura, a més de Bur­jachs, l'inte­gren Òscar Sánchez (fla­biol), Felip Mora­les i David Plans (fibles), Josep Coll i Jordi Pujol Casa­de­munt (teno­res), Joan Remacha i David Hidalgo (trom­pe­tes), Fran­cesc Sala (trombó), Sal­va­dor Salla (fis­corn) i Alberto Rodri­guez (con­tra­baix).

Una cobla històrica a les places
La Cobla Ciutat de Girona, fundada l'any 1975, és una de les cobles més sol·licitades arreu de Catalunya, amb una formació actual d'onze instrumentistes sota la direcció de Jesús Ventura. Ha participat en nombroses actuacions arreu de Catalunya i a l'Estat francès, com també en diversos enregistraments de sardanes, ballets, obres i tot tipus de música per a cobla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.