Política

El pacte fiscal o la crònica d'una negativa anunciada

proposta

Després de la decepció de la sentència de l'Estatut, CiU va guanyar les eleccions amb el concert econòmic solidari al programa

Després d'un any i mig per arribar a un acord a Catalunya, Rajoy va tancar totes les portes

Ja ho havia avi­sat el pre­si­dent Mon­ti­lla, abans i després de la sentència de l'Esta­tut. “La des­a­fecció dels cata­lans vers Espa­nya és crei­xent.” Per sor­tir del pas amb una solució que tornés a engres­car-los, en els últims mesos del seu man­dat CiU va aca­bar de madu­rar i fer-se seva una pro­posta que ERC tenia ja feia temps en el seu ide­ari: Cata­lu­nya neces­si­tava el que no va arri­bar ni a recla­mar durant la Tran­sició, un con­cert econòmic sem­blant al basc i el navarrès, que acabés amb un sag­nant dèficit fis­cal crònic res­pecte a l'Estat que les balan­ces fis­cals publi­ca­des pel govern de Zapa­tero tot just havien con­fir­mat. Com pre­ve­ien les enques­tes, tot i no asso­lir la majo­ria abso­luta, Mas va gua­nyar fol­ga­da­ment les elec­ci­ons del novem­bre del 2010 duent-ho com a pro­posta estre­lla, un pèl mati­sada, en el que CiU va bate­jar com a “pacte fis­cal soli­dari”. Com en els casos forals, bàsica­ment con­sis­tia en el fet que la Gene­ra­li­tat pogués recap­tar tots els impos­tos i dis­po­sar-ne per a les seves des­pe­ses, retor­nant a Madrid la part que l'admi­nis­tració de l'Estat gastés a Cata­lu­nya. La prin­ci­pal diferència, això sí, resi­dia en el fet que es man­te­nia una quota extra de soli­da­ri­tat per aju­dar a sos­te­nir els ter­ri­to­ris menys rics de l'Estat.

El govern es va aga­far tot un any per con­sen­suar la pro­posta al màxim dins de Cata­lu­nya per asse­gu­rar-se una posició de més força en la nego­ci­ació. Entrat ja el 2011, el govern de Zapa­tero estava ja ago­nit­zant, i tam­poc valia la pena mirar d'entrar-hi a nego­ciar, quan totes les enques­tes comp­ta­ven que hi hau­ria canvi de par­tit a La Mon­cloa. Mas, així, també es donava temps perquè tenia una carta estratègica que va aca­bar sor­tint-li mala­ment: una supo­sada posició de feble mino­ria del nou exe­cu­tiu esta­tal, que li requerís suports par­la­men­ta­ris al Congrés. La rea­li­tat va ser que el PP de Rajoy va obte­nir, el novem­bre del 2011, una àmplia majo­ria abso­luta que des­ta­ro­tava els plans, i con­ver­tia els popu­lars cata­lans –amb qui el full de ruta traçat per Mas ja hi pre­veia pac­tar, com el 2011, els pres­su­pos­tos del 2012– en actor impres­cin­di­ble de les nego­ci­a­ci­ons.

Men­tre alguns sec­tors ja advo­ca­ven a Cata­lu­nya per una insub­missió fis­cal que recor­dava l'ano­me­nat tan­ca­ment de cai­xes d'un segle abans, durant el pri­mer semes­tre es van inten­si­fi­car les reu­ni­ons al país, però també hi va haver ja alguna tro­bada pre­li­mi­nar més aviat freda entre Mas i Rajoy, collat pels seus barons ter­ri­to­ri­als que no volien ni sen­tir a par­lar de “pri­vi­le­gis” per a Cata­lu­nya. Davant d'això, i de la nega­tiva dels d'Alícia Sánchez-Camacho a anar més enllà de con­tra­pro­po­sar un finançament “sin­gu­lar” dins del règim comú de les comu­ni­tats, que no cedia la clau de la caixa a la Gene­ra­li­tat com es con­si­de­rava irre­nun­ci­a­ble, els esforços es van cen­trar a mirar d'inte­grar el PSC en el pacte fis­cal.

La pro­posta cata­lana al final es va apro­var el 25 de juliol del 2012 al Par­la­ment, amb el suport de CiU, ERC i ICV, del PSC en la majo­ria de punts –s'opo­sava bàsica­ment a la cre­ació d'una caixa única cata­lana– i l'abs­tenció del PP, que ho dei­xava tot pen­dent d'una tro­bada entre pre­si­dents a Madrid. Mas va arri­bar a cri­dar a l'agost que la mani­fes­tació de la Diada el rei­vin­diqués per anar amb més força a la reunió, però a aque­lles alçades la soci­e­tat civil ja havia esgo­tat la paciència i feia dies que havia avançat la política amb una rei­vin­di­cació que anava bas­tant més enllà de l'eco­no­mia.

Quan final­ment Rajoy va rebre Mas per comu­ni­car-li ofi­ci­al­ment la nega­tiva a nego­ciar-lo, el 20 de setem­bre del 2012 –l'endemà que Mas signés un con­veni amb les qua­tre dipu­ta­ci­ons cata­la­nes per impul­sar una hisenda pròpia– el que va fer va ser només enter­rar el pacte fis­cal, que havia mort tot just nou dies abans. Una mul­ti­tud d'un milió i mig de per­so­nes li havien pas­sat per sobre a Bar­ce­lona.

LES XIFRES

16.000
milions d'euros l'any.
Prop d'aquesta xifra s'ha estabilitzat des de fa anys el dèficit fiscal respecte a l'Estat, equivalent a un 8% del PIB.
213.963
milions d'euros
es calcula que va aportar Catalunya en impostos a l'Estat entre el 1986 i el 2009, i no van tornar a gastar-se al país.
8.605
milions d'euros
és la xifra que el govern calcula que l'Estat deu a Catalunya, sobretot en infraestructures pendents i fons de competitivitat.
50.948
milions
era el deute acumulat per la Generalitat a finals del 2012. Al 2013 ha hagut de demanar-ne 9.348 més al FLA estatal per pagar factures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.