Política

Àngel Ros

alcalde de Lleida

“Lleida és prou forta; el discurs ploramiques està superat”

Àngel Ros diu que la ciutat s'enorgulleix de ser la capital del territori amb millor balança comercial i menys atur del país

Defensa les reformes realitzades al centre històric i es compromet a continuar-les

Fa falta un pla
de barris per als polígons industrials de primera generació
El polígon industrial Segre està fet un desastre; està previst fer-hi alguna cosa?
L'Ajuntament de Lleida repararà de manera urgent els punts que estan més malmesos. I continuarem insistint a la Generalitat perquè participi en la reurbanització del polígon. Catalunya està plena de polígons de primera generació. Fa falta un pla de barris per als polígons industrials de tot Catalunya.
Què es pot fer per millorar el centre històric de Lleida?
L'Ajuntament de Lleida, amb el suport d'altres administracions i de les entitats i ciutadans de la zona, hi està treballant a fons des de fa temps i destinant-hi molts recursos, entre els quals un pla de barris. Per continuar millorant el centre històric, seguirem amb la línia de les darreres dècades: àmplies reformes urbanes i potenciar-lo com a zona històrica, comercial i cultural de Lleida. S'han reurbanitzat infinitat d'espais, s'han rehabilitat edificis i s'han construït pisos –molts de socials–. El centre històric és una zona plena d'equipaments culturals i lúdics i on tenen la seu un ampli ventall d'entitats ciutadanes. D'aquí a poc temps, obrirà l'outlet de roba situat a l'antic edifici modernista del Mercat del Pla i en un conjunt de solars i locals comercials de la zona. Les obres del parador de turisme avancen a l'antic convent del Roser. I tenim un projecte il·lusionant, la candidatura de la Seu Vella com a patrimoni mundial de la Unesco.
Cal mantenir-se al PSC o anar cap a una organització socialista pel dret a decidir?
El PSC està d'acord amb el dret a decidir del poble català, de manera pactada amb l'Estat. El PSC ha de ser en la centralitat de la vida política catalana.
En política sempre es té en compte el bé comú per davant de la partitocràcia i diferents lobbis?
A les ciutats mantenim l'essència de la política, que és perseguir el bé comú. No ens podem permetre cap altra política que procurar el benestar de la ciutadania i garantir-ne el desenvolupament i el futur.
La UdL està prou integrada a la ciutat?
Ja estan molt unides. De fet, la UdL és una part molt important de la identitat de la ciutat. Cal recordar que Lleida va tenir la primera universitat de la Corona d'Aragó i la més important. Es va fundar el 1300 i estava situada al bell mig de l'actual centre històric. La Paeria i la UdL treballen molt unides des de fa temps perquè la ciutat creixi en innovació i en excel·lència i, en aquest sentit, vam impulsar i gestionem el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.
La programació de teatre de la Llotja està bé, però és molt cara; no es pot revisar això?
Cal valorar la gran qualitat dels espectacles que s'hi programen i que, a més, es poden gaudir en un equipament de primeríssim nivell que fins fa quatre anys Lleida no tenia. Les persones que tenen el carnet d'Amic de la Llotja –més de 43.000– es beneficien de descomptes, així com els grups. D'altra banda, en la programació que ara està en cartell, els preus de la butaca jove oscil·len entre els 5 i els 14,25 euros; no superen aquest darrer import.
S'ha previst alguna ajuda perquè els propietaris d'immobles puguin fer edificis eficients?
La Paeria compta amb l'Agència de l'Energia de Lleida, on es poden tramitar les línies de subvenció en matèria d'estalvi i eficiència energètica: bonificacions de fins al 95% de l'ICIO per instal·lacions d'energies dolces, el 10% de l'IBI per instal·lacions d'energies renovables no obligatòries. D'altra banda, Lleida ha estat una de les onze ciutats europees incloses en el projecte Smartspaces de la Comissió Europea, una iniciativa que consisteix a implementar mesures destinades a reduir els consums energètics dels equipaments municipals gràcies a les tecnologies de la informació.
Ara sembla que es posen més multes que mai; no creu que és injust per al ciutadà?
L'objectiu sempre és dissuasiu, mai recaptatori. A Lleida hi ha un bon nivell de civisme. Ara no es posen més multes que mai. I, evidentment, les multes, els semàfors i els radars mai tenen objectiu recaptatori. No es paga res si s'actua dins de la legalitat.
Lleida mai no és tinguda en compte a Barcelona, què s'hi pot fer?
No estic d'acord amb aquesta afirmació, el discurs ploramiques forma part del passat. Lleida és forta i té prou capacitat i empenta perquè els lleidatans se'n sentin orgullosos i el país ho reconegui, hi ha molts exemples, des de la Seu Vella fins a la nostra capacitat econòmica. Hi ha vida intel·ligent en creuar la Panadella. El discurs ploramiques està superat.
Què és el millor i el pitjor que té Lleida?
Pel que fa al millor de Lleida, em vénen al cap moltes coses: la gent, el patrimoni monumental amb la Seu Vella al capdavant, la personalitat de cadascun dels barris i de l'Horta, el riu Segre, la riquesa cultural i de les festes, les entitats, la gastronomia, la seriositat i l'empenta en el món professional i de l'empresa, la vitalitat de l'esport… Pel que fa al pitjor, no vinculo aquesta paraula a cap dels trets de Lleida. La ciutat s'enorgulleix de ser la capital del territori amb millor balança comercial i amb menys atur de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.