Els crítics amenacen d'anar al jutjat si el PSC no fa el congrés
Els dissidents socialistes a la demarcació acorden unir-se per guanyar força i traslladen la proposta a Barcelona
Juli Fernández convoca alcaldes i regidors per preparar la resposta a les dimissions
Els dissidents busquen marca i líder per al projecte d'unitat
Els sectors crítics del PSC a les comarques gironines amenacen d'anar als jutjats si la direcció del partit no convoca el congrés extraordinari que han demanat, després de la dimissió de nou membres de l'executiva a la demarcació, entre ells Joaquim Nadal, Pia Bosch i Manel Nadal. Després d'una reunió convocada de forma urgent a Girona ahir, els dissidents van acordar unir-se per plantar cara a la direcció. Mentrestant, el primer secretari, Juli Fernández, buscava suport en càrrecs electes i preparava una resposta a la crisi oberta dins el PSC.
Una trentena de dissidents socialistes es van reunir ahir a la tarda al centre cívic Ter, al barri de Taialà de Girona, on van estar d'acord que cal unitat per mostrar el seu malestar amb la direcció. En el que no hi ha acord encara és en qui liderarà aquesta nova agrupació, que faria de paraigua dels moviments crítics, ni quina marca s'utilitzarà. També es va posar de manifest que la celebració del congrés abans de juny és irrenunciable per als moviments crítics, i que els uneix la defensa del dret a decidir.
Pel que fa a la necessitat de la unitat, l'objectiu és millorar la imatge davant la ciutadania creant un front comú davant la direcció del PSC. De fet, ahir ja es va començar a crear una petita organització en l'àmbit gironí. El que no va triomfar va ser la proposta de marca que van fer un grup de socialistes, amb el regidor de Pont de Molins, Esteve Llorens, i el de Llançà, Francesc Guisset, al capdavant. Impulsaven un moviment que pretenia que tots els dissidents s'apleguessin sota la marca #socialdemòcrates. Sembla que el nom no convenç i s'apostaria per recuperar noms com ara Moviment Socialista de Catalunya o Reagrupament Socialista, per presentar-se com el PSC autèntic i fundacional. També caldrà buscar un líder.
Per això la proposta d'unitat es trasllada a l'àmbit català i es podria materialitzar dimarts que ve en una reunió a Barcelona a la qual assistiran els dirigents dels principals moviments crítics del PSC.
D'altra banda, el grup reunit ahir veu indispensable la celebració d'un congrés abans del juny. I van deixar clar que si cal acudiran a la via legal ja que, si no, consideren que el PSC transgrediria les seves pròpies normes. “Incorrerien en una il·legalitat. Hi ha una sentència prèvia, que afectava el PP, en què la persona que demanava un congrés extraordinari va guanyar un judici”, explicava ahir el regidor de Pont de Molins, Esteve Llorens. “El congrés s'ha de fer ara, si ho allarguen ho considerarem una presa de pèl”, hi afegia.
A la trobada hi van assistir els regidors del PSC a l'Ajuntament de Girona: Pia Bosch, Glòria Plana, Quim Bonaventura, Àngel Quintana i Amèlia Barbero. També l'exsecretari d'organització i contrincant de Juli Fernández a la primera secretaria, Ignasi Thió. I també Pere Albó i Joan Vicente, de Sant Feliu de Guíxols, juntament amb altres militants de la demarcació.
En la reunió dels crítics també es va plantejar la preocupació d'alguns assistents que la polèmica giri massa al voltant de les primàries a l'agrupació local de Girona. La portaveu, Pia Bosch, però, va respondre dient que la barreja de les dues qüestions ha estat una tàctica de la federació per distreure el debat i impulsar Sílvia Paneque. Per separar el moviment crític de la situació a la ciutat de Girona, es va acordar que a partir d'ara se cedirà el protagonisme a les comarques.
Reunió de Fernández
En paral·lel, i gairebé a la mateixa hora, el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, convocava un grup de càrrecs electes per preparar l'executiva que es farà dilluns i per definir la posició de la direcció en relació amb les recents dimissions. La reunió es va fer a la seu del PSC a Girona i Fernández també va explicar la seva visió sobre la crisi oberta al PSC gironí. En la trobada, es va dir que l'executiva actual ha de continuar i que per ara no cal un congrés extraordinari. De tota manera, hi va haver opinions diferents sobre aquesta qüestió i Fernández no ho va descartar, però en tot cas passades les eleccions europees i un cop fetes les primàries a Girona.
Hi van assistir l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig; l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys; l'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrer, i el portaveu del PSC a Figueres, Pere Casellas, així com el senador Rafel Bruguera, el secretari d'organització, Marc Lamuà, i el diputat al Congrés Àlex Sáez.