Política

Mas es referma en el 9-N

El president assegura que el procés sobiranista continua, malgrat el canvi de rei

Alerta de la desafecció de la societat catalana cap a la corona

Pel PSC, és una oportunitat d'impulsar l'estat federal

Mas sospita que hi ha altres raons que un lògic relleu generacional

Des del Palau de la Gene­ra­li­tat, “tes­ti­moni vivent i evi­dent de l'existència de la nació cata­lana”, el pre­si­dent Artur Mas va valo­rar des del “res­pecte” i la “prudència” l'abdi­cació del rei Joan Car­les I. Però ho va fer per dei­xar clar el seu com­promís que siguin els cata­lans els que deci­dei­xin el seu futur a través de les urnes i no pas com a con­seqüència de l'abdi­cació del monarca. “Hi haurà canvi de rei a Espa­nya, però el procés polític català con­ti­nuarà enda­vant”, va pro­cla­mar en un to vol­gu­da­ment solemne i emfàtic.

La renúncia de Joan Car­les a con­ti­nuar ocu­pant el càrrec va ser rebuda per la majo­ria de for­ces polítiques cata­la­nes com una opor­tu­ni­tat per ini­ciar un canvi. Els repu­bli­cans dei­xa­ven clar que el camí empès pels cata­lans havia de seguir el seu traçat amb l'horitzó posat en la inde­pendència de Cata­lu­nya, alhora que se soli­da­rit­za­ven amb tots els ciu­ta­dans de l'Estat per tal que la con­tinuïtat d'aquesta ins­ti­tució sigui sot­mesa a votació. Un pas per les urnes que també es van afa­nyar a recla­mar des de les files d'ICV per poder ini­ciar un “procés cons­ti­tu­ent” a tot el ter­ri­tori. Els soci­a­lis­tes també es van apun­tar a les decla­ra­ci­ons que veuen en l'abdi­cació l'inici d'un canvi, d'una segona tran­sició, que, a parer del PSC, ha de faci­li­tar el pas cap al tan recla­mat estat fede­ral. Per aquest motiu, el líder soci­a­lista, Pere Navarro, apun­tava cap a una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal que el pre­si­dent Mas ja havia rebut­jat perquè “per fer la con­sulta no ens cal cap reforma de la carta magna, tal com han apun­tat experts juris­tes”, remar­cava.

El mis­satge de Mas es va allu­nyar del que es podria espe­rar d'un dis­curs política­ment cor­recte. Tot i agrair a Joan Car­les I “l'apor­tació posi­tiva que hagi pogut fer en els dar­rers 40 anys”, el pre­si­dent, que feia valer el seu paper de “ser­vi­dor públic”, no es va estar d'asse­nya­lar l'actual “des­a­fecció” i fins i tot “des­con­nexió” d'una part majo­ritària de la soci­e­tat cata­lana res­pecte a totes aque­lles ins­ti­tu­ci­ons espa­nyo­les, inclo­ent-hi, evi­dent­ment, la monar­quia, que al llarg d'aquests anys hau­rien d'haver vet­llat pel pacte cons­ti­tu­ci­o­nal del 1978. Contrària­ment a això, aquell acord, que si bé va néixer amb el suport de molts cata­lans, ha que­dat avui “incom­plert i insu­fi­ci­ent”, segons va apun­tar Mas.

Con­text excep­ci­o­nal

A la gale­ria de la planta noble del Palau, en una posada en escena sòbria amb l'únic ador­na­ment d'una senyera, Mas va evi­tar expres­sa­ment ana­lit­zar la figura del rei, i pel que fa a les cau­ses de la renúncia argüides pel monarca, el pre­si­dent en va apun­tar d'altres a les quals només s'hi va refe­rir com a “cir­cumstàncies excep­ci­o­nals”. “És lògic i em crec el motiu del relleu gene­ra­ci­o­nal però podria ser que n'hi hagues­sin d'altres”, va dir Mas, que, pre­gun­tat pels peri­o­dis­tes, es va limi­tar a deta­llar que el procés català “només en seria una de les raons”.

Mis­satge a Felip

A qui osten­tarà la corona en el futur, el pre­si­dent també va enviar un desig gai­rebé de pacte de la concòrdia perquè “des de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes sem­pre hi ha la volun­tat que a Espa­nya les coses li vagin bé”. En aquest sen­tit, va desit­jar “encerts i èxits a l'actual príncep d'Astúries. Però al cos­tat d'això, Mas va con­tra­po­sar amb èmfasi en el que és “millor” per a Cata­lu­nya que, en aquests moments, “és poder deci­dir lliu­re­ment, democràtica­ment i pacífica­ment el nos­tre futur com a nació”.

I men­tre el pre­si­dent asse­nya­lava un cop més el camí empès des que el 12 de desem­bre una majo­ria par­la­mentària va acor­dar que serà el 9-N quan els cata­lans puguin deci­dir el seu futur, altres veus expres­sa­ven la gra­ti­tud al rei i la con­fiança en què Felip piloti el futur de la corona espa­nyola com “un dels pilars fona­men­tals de l'esta­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal i democràtica d'Espa­nya”, segons va donar a conèixer la patro­nal cata­lana Foment mit­jançant un comu­ni­cat. Un mis­satge com­par­tit per Miquel Roca, un dels pares de la Cons­ti­tució, que des­ta­cava l'apor­tació “deci­siva” del rei en la recu­pe­ració de la democràcia. A l'altra banda, sin­di­cats dema­na­ven la con­vo­catòria d'un referèndum per deci­dir el nou model d'Estat.

Hi haurà canvi de rei a Espanya, però el procés polític català continuarà endavant
Artur Mas
PRESIDENT de la generalitat
No obeeix a una elecció popular sinó a un procés basat en la dinastia i l'herència
Anna Simó
Portaveu d'ERC
Esperem que a partir d'ara s'obri una nova etapa en l'història d'Espanya
Pere Navarro
primer secretari del psc
Igual que Catalunya vol decidir el seu futur, els pobles d'Espanya volen decidir el model d'Estat
Dolors Camats
coordinadora d'icv-euia

Pujol hi veu “un toc d'atenció”

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va coincidir amb Mas que seran els catalans els que decideixin el seu futur el 9 de novembre: “De moment, consulta, i això no ha de canviar, malgrat l'abdicació del rei.” Pujol va voler compartir una reflexió sobre la decisió de Joan Carles que a l'expresident li agrada interpretar com “un toc d'atenció” del propi monarca a la resta d'institucions de l'Estat espanyol per llançar el missatge que “Espanya no va bé”. “Si ho aconseguís, hauria fet un bon servei”, va afirmar Pujol.

L'expresident, que va admetre que podia ser que el rei estigui “cansat i trist”, va confessar que no sabia com afectarà el relleu de Joan Carles per Felip. “Un canvi ja no és suficient per imposar-se a un clima negatiu”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.