El govern espanyol i el Congrés acceleren al màxim els tràmits per a la successió a la corona
El decret que donarà llum verd a la coronació de Felip de Borbó serà aprovat pel procediment de lectura única, més ràpid que el d'urgència
El suport de PP i PSOE garanteix que no hi haurà traves i el procés es pot culminar en uns vint dies
El govern espanyol i el Congrés dels Diputats acceleraran al màxim els tràmits per a la successió del Rei Joan Carles en favor del príncep Felip. Aquest mateix dimarts tindrà lloc un consell de ministres extraordinari i una reunió extraordinària de la Mesa del Congrés per activar el reial decret que acabarà aprovat per lectura única a les Corts espanyoles, un mecanisme encara més ràpid que el d'urgència. El decret de llei orgànica donarà llum verd a la coronació de Felip VI.
En els 39 anys de mandat del Rei Joan Carles no s'ha aprovat cap mecanisme que determini com s'ha de fer el seu relleu, de manera que les Corts espanyoles i La Moncloa han d'actuar sense referents, guiant-se només amb el que estipula l'article 57.5 de la Constitució Espanyola, que es limita a dir que “les abdicacions i renúncies i qualsevol dubte de fet o de dret en l'odre de successió a la Corona es resoldran per una llei orgànica”.
Precisament aquesta Llei es la que s'aprovarà aquest dimarts al consell de ministres extraordinari que ha convocat el president espanyol. Haurà de contenir la regulació del relleu del cap d'Estat. Serà una llei orgànica, reservades només per qüestions sensibles com els drets fonamentals o els estatuts d'autonomia. Per aprovar-les, no n'hi ha prou amb la majoria relativa a les Corts, sinó que cal una majoria absoluta del Congrés i del Senat.
En aquest cas els màxims responsables del PP i del PSOE ja han expressat la seva plena disposició a culminar el relleu amb celeritat i sense fer-ne una camp de batalla política. Entre els dos grups parlamentaris superen amb escreix la majoria absoluta, i se'ls afegeixen altres com UPyD. Aquest mateix dilluns Mariano Rajoy ha afirmat que preveu que en un “termini molt breu” les Corts puguin procedir a la proclamació com a rei d'Espanya del príncep d'Astúries.
El decret llei que s'aprovarà previsiblement aquest dimarts podria constar només de dos punts, fet que afavoreix l'agilitat en el procés. El primer seria per regular i aprovar l'abdicació del monarca, i l'altre per establir el moment en què entrarà en vigor.
La via més ràpida
El govern espanyol i el PP ja han comunicat als grups parlamentaris en els seus contactes que volen que el decret es tramiti per lectura única, un mecanisme encara més ràpid que la via d'urgència.
La tramitació normal d'una llei orgànica implicaria primer un debat sobre la totalitat del projecte en ple. Després la presentació d'esmenes parcials, la discussió en ponència i en comissió, l'aprovació del dictamen i un nou ple per donar llum verda o rebutjar la llei. El mateix procés es repetiria al Senat.
El tràmit d'urgència redueix els terminis a la meitat, però manté tot l'itinerari de la llei, mentre que el de lectura única implica que el text no ha de ser discutit ni aprovat en comissió. Només s'ha de discutir una vegada en ple i, en acabar el debat, sotmetre's a una votació on, si s'aprova, queda definitivament aprovat.
Per engegar-lo, dimarts hi haurà una reunió de la Mesa del Congrés, que qualificarà el decret com a Llei orgànica per lectura única. L'assumpte es debatrà en un ple extraordinari aquesta mateixa setmana o bé entrarà a la bossa de qüestions a abordar al pròxim ple del dimarts 10 de juny. Posteriorment es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat un cop l'hagi signat el mateix rei Joan Carles.
El suport de les dues grans forces espanyoles, PP i PSOE, garanteix que no hi haurà impediments i el procés pot estar enllestit en un termini màxim de 20 dies.