Crítiques a Rajoy pel seu immobilisme
Els partits a favor del dret a decidir censuren la falta d'alternatives i de sentit democràtic del president espanyol
Insten Mas a mantenir la consulta pel 9-N, mentre el PSC s'aferra a la via federal i el PP i C's celebren que no es bellugui res
Els partits catalans arrenglerats a favor del dret a decidir van llançar una crítica contundent a l'immobilisme i la falta d'alternatives que va oferir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al president de la Generalitat, Artur Mas. Per aquest motiu, amb matisos i accents diferents, però igualment en bloc, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van coincidir a assenyalar que en vista de la manca de “voluntat democràtica” exhibida per Rajoy, l'única opció possible és exercir el vot el 9 de novembre.
“Una vegada més, s'ha posat de manifest que l'Estat espanyol no escolta els catalans”, va remarcar el president d'ERC, Oriol Junqueras, en declaracions recollides per l'agència Efe. En aquest sentit, veient “la manca de novetats” que ofereix el govern de Rajoy, “no hi ha cap raó per canviar el missatge”: per quest motiu creu que l'“única sortida” és mantenir la convocatòria per al 9-N. Una convocatòria que el líder d'ERC posa en dubte que pugui ser antidemocràtica, tal com va reafirmar ahir mateix el president Rajoy: “Com pot ser il·legal la democràcia?”, es va preguntar.
En aquest aspecte va aprofundir el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, que va acusar Rajoy de fer “ostentació del res a parlar”. Davant d'això i les no-declaracions públiques de Rajoy, hi va oposar el paper del president de la Generalitat, “lleial amb el mandat del Parlament i del poble de Catalunya” i que “va comparèixer i es va sotmetre a totes les preguntes”. Entre els 23 temes plantejats per Mas a Rajoy, consulta a banda, hi havia, segons Turull, el de la llei de la dependència.
Atacar la corrupció
“No hi ha solucions ni dreceres que no depenguin de l'exercici del dret a decidir”, va reblar Joan Herrera, president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, que va qualificar el PP com el partit del no. Al mateix temps, va trobar a faltar que, després dels imputats del cas Gürtel i de l'esclat del cas Pujol, Rajoy i Mas no parlessin de “corrupció”. I en aquest sentit, va interpel·lar directament el president de la Generalitat: “L'autoritat moral avui es guanya exigint totes les explicacions, encarant la corrupció”, va afirmar.
També va fer referència al cas Pujol el diputat de la CUP, David Fernàndez, per qui aquest escàndol “posa fi al mite que equiparava CiU amb el país i Pujol amb Catalunya, quan el que van fer és gestionar l'autonomisme”. Pel que fa al 9-N, va anar més enllà, fent una crida a “la desobediència a tots aquells que vulguin impedir les urnes”. A més, va reclamar a Mas que “no esperi la prohibició” de la consulta per “cercar una resposta comuna com a país” entre tots els favorables al 9-N.
El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va criticar “l'immobilisme” de Rajoy, a qui va advertir que no pot equiparar el cas Pujol amb una desaparició del problema polític a Catalunya. També es va aferrar a la pregunta alternativa proposada per Iceta, que inclou la via federal.
D'altra banda, el PP i C's van aplaudir el tancament en banda de Rajoy, contra qualsevol possibilitat de celebrar la consulta, a més de redoblar els atacs contra Mas. La líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va fer de portaveu de Rajoy, dient que la consulta no es faria, perquè era “il·legal” i no obtindria “cobertura legal” ni amb la llei de consultes que tramitarà el Parlament. El líder de C's, Albert Rivera, va afirmar que la resposta de Rajoy era l'única possible i va subratllar que en la reunió haurien d'haver abordat “els problemes reals.”
En declaracions a TV3, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va valorar la reunió dient que continuaran treballant perquè la consulta se celebri i va assegurar que aquesta es farà, seguint “la legitimitat catalana”.