ERC colla amb el cas Pujol
Els republicans forçaran una comissió d'investigació si l'expresident no compareix al Parlament
Obren la porta que la Generalitat es personi com a acusació particular
Des que va esclatar l'escàndol Pujol, ERC ha anat apujant el to de les exigències per fer net davant aquest cas que ha remogut la política catalana. Si la setmana passada el president d'ERC, Oriol Junqueras, va indicar que la confessió de frau fiscal de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol posava de manifest la necessitat de “regenerar” la vida política a Catalunya, ahir la formació republicana va fer un pas més. Va ser a través de la seva secretària general, Marta Rovira, que, en una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per ACN, va plantejar un ultimàtum: si Pujol no assisteix al Parlament a principis de setembre per donar explicacions –tal com li han demanat tots els grups menys CiU–, ERC forçarà una comissió d'investigació.
Abans-d'ahir, en la seva primera aparició pública i les primeres paraules després de la tumultuosa confessió, Pujol va afirmar que encara no havia decidit si compareixeria al setembre al Parlament. “Ja es veurà”, va dir aleshores, tirant pilotes fora. El 2 de setembre la comissió d'Afers Institucionals, que és la mesa primera del Parlament, aprovarà la citació de Pujol, si pot ser per aquest mateix dia o, si no, per la primera setmana de setembre.
Arran de les paraules de l'expresident a Queralbs (Ripollès), Marta Rovira li va reclamar que “es rumiï bé” si vol anar al Parlament. “Els ciutadans es mereixen sentir les explicacions de la manera més directa i ell té prou respecte a les institucions perquè sigui així”, va recalcar. En cas que no ho fes, “no només estarem a favor que es creï la comissió d'investigació, sinó que la signarem i la demanarem”.
Crear una comissió
L'avís de la secretària general dels republicans va anar acompanyat d'una altra petició, que és que la Generalitat s'acabi personant com a acusació particular contra la nissaga Pujol si es demostra que el cas “afecta els cabals públics” catalans. D'aquesta manera, va deixar la porta oberta a materialitzar la petició de fa uns dies d'ICV, que va reclamar a la Generalitat que es personi com a acusació particular contra els Pujol. “A mesura que veiem que el greuge produït afecta els cabals públics, s'hauria de fer un pas en aquest sentit”, va puntualitzar. Això sí, no prendran cap decisió fins que no hagin escoltat les explicacions de Pujol al Parlament, sempre que hi siguin.
A banda d'augmentar la contundència verbal davant el cas Pujol, aquests dies ERC també ha refredat una possible entrada al govern de Mas, fins al punt d'afirmar que aquesta opció ara no està sobre la taula.
Ahir Jordi Pujol i la seva esposa, Marta Ferrusola –aquesta, amb evident posat d'incomoditat–, van ser enregistrats i fotografiats per la munió de mitjans congregats a Queralbs, en sortir de casa seva. Però aquesta sortida ja no tenia el caràcter calculat ni la voluntat de donar un missatge del dia abans, quan Pujol va aparèixer públicament per primer cop després de dues setmanes de silenci. Ahir, en canvi, Pujol no va voler afegir res més al que ja havia dit i va demanar que el deixessin “tranquil”.
Mentre el PP va reiterar, com fa dia sí i dia també, la necessitat d'una comissió d'investigació –per ara és l'únic partit al Parlament que la reclama obertament– i va abocar crítiques i sospites sobre Pujol. Ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va declinar pronunciar-se sobre el cas. Després de ser rebut pel rei Felip VI al Palau de Marivent, a Palma, Rajoy va assenyalar: “Pujol serà qui pugui explicar el que cregui oportú o convenient d'aquells temes.”
El PSC, per la seva
banda, va demanar al president Mas que convenci Pujol perquè comparegui al Parlament. A través d'un comunicat, la portaveu del PSC al Parlament, Esther Niubó, va advertir que el cas Pujol “està provocant un degoteig constant de notícies que lesionen la imatge de les institucions catalanes”. No es va pronunciar, però, sobre la petició que ja ha fet el PSOE perquè es creï una comissió d'investigació, sense esperar les explicacions de Pujol, que és el que per ara demanen els socialistes catalans.
Niubó va apuntar al govern de Mas: “No pot quedar impassible davant el cas Pujol i ha de reclamar tota la informació sobre els seus comptes.”
LES FRASES
El PNB, preocupat
El lehendakari, Íñigo Urkullu (PNB), va mostrar ahir la seva preocupació davant el cas Pujol. D'una banda, per l'estreta i històrica relació que el PNB ha mantingut amb CiU. De l'altra, per “com afecta els ciutadans” la contaminació de l'exercici de la política arran d'una “mala gestió”. Així i tot, Urkullu va rebutjar de ple que el cas Pujol pugui posar en qüestió la legitimitat del nacionalisme. En aquest sentit, va argumentar que els casos de corrupció dels expresidents populars Matas i Camps, el cas Gürtel o els dels ERE d'Andalusia “no han afectat de cap manera el
sentiment de nacionalisme espanyol que tenen el PSOE i el PP”.
Un altre que va criticar ahir PSOE i PP, però en un sentit diametralment oposat, va ser el líder de C's, Albert Rivera, que va acusar els dos grans partits espanyols de tapar durant molts anys una suposada corrupció de CiU i la nissaga Pujol. “És vergonyós que en un país democràtic els partits del govern es reparteixin els cromos i es tapin”, va indicar, pel broc gros.