Política

“Que sigui l'última”

Oriol Serra, un dels molts manifestants que han anat a les manifestacions massives dels darrers anys en favor de la independència, confia que la d'ahir sigui la definitiva

Lluny de la crispació, els participants de les darreres Diades es manifesten en família i no converteixen la política en un assumpte de disputa entre amics i familiars

Si això és una revolució,és una revolució molt atípica, de cotxet infantil
i protector solar

No va cos­tar gens tro­bar ahir a Bar­ce­lona algú que hagués anat a les tres Dia­des mas­si­ves per la inde­pendència des del 2012. De fet, el que era com­pli­cat era tro­bar algú entre els mani­fes­tants que no hagués estat en les ante­ri­ors. Després de la res­posta sor­pre­nent­ment mas­siva del 2012, i de la dis­ci­pli­nada i com­plexa orga­nit­zació de la Via Cata­lana el 2013, alguns mani­fes­tants ja comen­cen a adqui­rir una certa experiència gai­rebé pro­fes­si­o­nal. “A mi el que m'agra­da­ria és no haver de tor­nar per la Diada de l'any vinent”, explica Oriol Serra, un mani­fes­tant par­ti­dari de la inde­pendència des de ben jove, però que no ha estat mai mili­tant en cap par­tit ni movi­ment, i que, com molts altres, no ha fal­tat a les grans cites del sobi­ra­nisme dels dar­rers anys.

“La pri­mera vegada que em vaig ado­nar que el país estava can­vi­ant va ser en la del juliol del 2010; em va sor­pren­dre molt la quan­ti­tat de gent que s'hi va aple­gar i com l'este­lada va ser la gran pro­ta­go­nista per pri­mer cop”, explica.

L'Oriol ha anat al tram 18 amb el seu fill Biel i la colla d'amics. La seva dona, l'Eva, havia de tre­ba­llar i no ha pogut venir. L'Oriol i en Biel, de set anys, han vin­gut en metro des de Sant Andreu de Palo­mar. A la ram­bla de Cata­lu­nya tro­ben els amics. Se salu­den, fan bro­mes, s'expli­quen les vacan­ces. Cot­xets de nadó i els nens més grans que cor­ren al vol­tant. Par­len de tot excepte de política. L'Anna i el Ger­mi­nal tenen la notícia bomba: espe­ren el pri­mer fill al març. Més abraçades, feli­ci­ta­ci­ons efu­si­ves. Si això és una revo­lució, no és cap revo­lució de vellut: la cata­lana és atípica, una revo­lució de cot­xet infan­til i pro­tec­tor solar. Les crítiques al procés inde­pen­den­tista com a des­a­fi­a­ment radi­cal que­den lluny de les estam­pes inter­ge­ne­ra­ci­o­nals que ofe­reix la V. “Hi he por­tat en Biel perquè m'ho va dema­nar i sabia que hi hau­ria nens de la seva edat”, explica l'Oriol. A les mani­fes­ta­ci­ons ante­ri­ors, el petit no hi va anar, massa aglo­me­ra­ci­ons. “Espero que d'aquí a uns anys en tin­gui un bon record, que pugui dir «Jo hi vaig ser»”, explica el pare.

Després de la sor­presa de la mani­fes­tació del 2010, la que més impacte va cau­sar a l'Oriol va ser la del 2012: també hi va anar amb els amics, i hi havia tanta gent que al final van fer una ruta alter­na­tiva, paral·lela a l'ofi­cial, perquè l'iti­ne­rari ofi­cial pel pas­seig de Gràcia i Via Laie­tana era imprac­ti­ca­ble. En la Via Cata­lana, l'any 2013, va ser una de les bau­les de la cadena humana al seu pas pel parc de la Ciu­ta­de­lla.

“No he estat mai gaire de mani­fes­ta­ci­ons”, explica l'Oriol, que no en recorda cap altra en la seva joven­tut. De la inde­pendència, en parla de tant en tant amb els amics i amb la família, però només de tant en tant i si tots més o menys hi estan d'acord. “Alguns a la família hi estan en con­tra i sim­ple­ment el que fem és no par­lar gaire d'això, no dei­xa­rem pas d'anar-hi a dinar els diu­men­ges”, explica.

Ja al mig de la Dia­go­nal, l'Oriol i els seus com­panys ocu­pen lloc a la V. Sem­bla que no hi ha prou grocs en una fila i un home de l'orga­nit­zació els intenta ajun­tar més. Quan tot queda for­mat, tot és espe­rar. Es repre­nen les bro­mes i les con­ver­ses. De tant en tant, crits d'inde­pendència. L'onada, aplau­di­ments als helicòpters, mira­des al rellotge, tot espe­rant les 17.14 hores. Algú ho com­para amb Cap d'Any: “Pri­mer toca­ran els quarts, no?” L'Oriol és mode­ra­da­ment opti­mista. Ara toca que els polítics facin la feina, però té por que Con­vergència no s'atre­veixi a fer el pas defi­ni­tiu amb la con­sulta del 9-N. El pare de l'Anna, veterà mili­tant soci­a­lista que tam­poc no s'ha per­dut mai cap de les Dia­des sobi­ra­nis­tes, mira de posar-hi con­text històric: “En cal­dran unes quan­tes més, de mani­fes­ta­ci­ons; això serà un procés llarg”, vati­cina. L'Oriol i els seu com­panys, més joves, no tenen més remei que assen­tir. Pot­ser no serà l'última, però ja es veu el final.

Sense por
Oriol Serra va néixer a Barcelona el 1973 i treballa en el departament de comptabilitat d'una gran empresa. No té por de les suposades conseqüències econòmiques negatives de la independència –“al contrari, ens anirà igual o millor”, opina–, ni tampoc que Catalunya quedi aïllada internacionalment. Tampoc no tem que el procés pugui topar amb respostes violentes per part de l'Estat espanyol. “Faran el que puguin per evitar-ho, però no hi haurà tancs, això és d'una altra època”, explica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.