La pugna per mantenir la consulta per Can Sanpere a Premià divideix els partits
El govern defensa la validesa del procés i l'oposició prioritza l'expropiació de l'antiga fàbrica
L'Ajuntament té prou recursos per assumir la compra
Fer la consulta sobre Can Sanpere de Premià de Mar està topant amb més entrebancs dels que s'esperava, ja que ha coincidit de ple amb el debat en l'àmbit nacional sobre quins són els límits per demanar l'opinió ciutadana. La suspensió del ple de dimecres, en què s'havia d'aprovar la convocatòria del procés participatiu, per un informe negatiu sobre possibles conflictes jurídics ha destapat un debat més profund sobre quin sentit real ha de tenir la consulta. Durant la reunió de la junta de portaveus en què es va decidir la suspensió del ple, tots els grups polítics van posar l'accent en quin havia de ser el paper real de la consulta i si s'havia de prioritzar l'expropiació de la fàbrica per convertir-la en un espai públic es fes o no la votació popular.
Des de Crida Premianenca, el seu portaveu, Joan Ribet, manté que la compra a càrrec de l'Ajuntament “no admet discussió”. “Sempre hem defensat la participació ciutadana, però Premià no es pot permetre perdre Can Sanpere”, afirma Ribet, que retreu al govern haver engegat un procés sense les garanties suficients i critica l'alcalde “per una falta de previsió tan greu”. Alfons Barrera, d'ICV-EUiA, coincideix amb Ribet que la prioritat és l'expropiació per garantir que l'antiga fàbrica passa a mans municipals. “Volem fer la consulta, però no volem que, si s'anul·la, es faci servir com a excusa per perdre Can Sanpere”, diu, i hi afegeix: “El debat s'ha de resoldre en el ple, com s'ha fet fins ara.”
Pel portaveu del PP, Patrick Cruz, l'informe negatiu de la consulta fet per la secretària municipal la invalida “del tot” i els polítics que ho obviïn poden ser acusats de prevaricació. “El procés és secundari, allò que importa realment és l'expropiació”, manté, i afirma que hi ha “altres mecanismes” per copsar l'opinió ciutadana.
El govern, unit
L'equip de govern, format per CiU i el PSC, defensa que la consulta popular és perfectament legal i que el problema rau en la interpretació jurídica. “Tenim competències per fer-la i ho demostrarem amb un informe favorable”, assegura el portaveu socialista, Tomàs Esteban, que avança que per la setmana que ve hi ha prevista una reunió del partit per consensuar la posició sobre l'expropiació.
L'alcalde, Miquel Buch (CiU), lamenta la situació creada i insisteix que correspon als ciutadans la decisió d'expropiar la fàbrica, “perquè marcarà el futur de la població”. “Apostem per una democràcia participativa i vull creure que la resta de forces també”, diu.