Política

QUÈ

HI DIUEN

La pantomima, arrestada

Des que es va acabar la mili obligatòria, i ja ha plogut molt d'això, han deixat d'explicar-se històries divertides de camions, boines o fins i tot piscines arrestades per mal comportament. Però alguns diaris semblen recuperar ara aquella estranya lògica casernària. El Mundo aplaudia ahir la decisió de Rajoy d'impugnar el nou 9-N, i ho feia amb un editorial que traspuava una certa bipolaritat: per un costat, l'editorialista afirmava que Mas “esta portant a terme una pantomima per intentar passar amb dignitat el fiasco de no poder celebrar el referèndum independentista”. Però, alhora, “el procés participatiu és tan il·legal com la consulta suspesa (...) i, per tant, és un acte de desobediència a la legalitat vigent.” La pantomima, al calabós.

Mentrestant, a El País comencen a preparar-se per a unes plebiscitàries i per posar-hi la barrera ben alta. Víctor Andrés Maldonado, exalt funcionari espanyol a la UE, diu que una secessió no es pot fer amb unes eleccions plebiscitàries, figura inexistent i inventada. I, en tot cas, el resultat només seria tingut en compte en l'àmbit internacional si hi hagués una sola llista amb el punt clar de la independència i amb més del 55% del vots, que no dels escons. Res del 50% que la Gran Bretanya havia pactat amb Escòcia. Millor el 55% del llunyà Montenegro. Per què? Ell mateix ho diu: CiU, ERC, la CUP i SI van sumar el 49% el 2012. El 50%, doncs, és a tocar. No volen pantomimes ni invents. Però, per si de cas, les regles ja les posen ells.

Catalunya, nou estat d'Europa?

Qui diu que a Europa no ens hi voldran? MEP Ranking.eu, un web dedicat a quantificar l'activitat parlamentària de la Unió Europea per grups parlamentaris i estats membres, ja compta amb Catalunya com si fos un estat més dintre de les seves estadístiques. Així apareix en el mapa dels estats membres, en què Catalunya figura com un més, sense que cap altra nació sense estat hi figuri. Clicant sobre el país, s'obre la fitxa de Catalonia, amb els habitants (7 milions), la capital (Barcelona) i la data d'ingrés: 1986. En la llista d'europarlamentaris catalans apareixen els 9 catalans. Clicant sobre Spain, es pot comprovar com la web fins i tot ha descomptat els catalans d'entre el seus habitants, ja que hi figuren només 40 milions.

Carod, la pròxima víctima dels dossiers

El periodista Ernesto Ekaizer va acusar ahir des de Versió RAC1 el ministre Jorge Fernández Díaz d'haver engegat, des de mitjan setembre, la fabricació i distribució d'informació falsa sobre comptes a Suïssa per danyar el procés. Un, el de Xavier Trias. L'altre no ha sortit encara i afecta Josep-Lluís Carod-Rovira, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.