Política

“L'Estat segur que no farà ús de la violència”

Carles Viver, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, protagonitza el Moment Zero del mes d'octubre

El catedràtic de dret constitucional sosté que el guió del procés s'està complint

Si hi ha una persona que té al cap tots i cada un dels passos que ha de fer Catalunya per esdevenir un estat independent és, sens dubte, Carles Viver i Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Aquest catedràtic de dret constitucional, i exvicepresident de l'alt tribunal espanyol entre els anys 1998 i 2001, màxim responsable de les poc més de 1.400 pàgines que conformen el Llibre Blanc de la Transició Nacional, va oferir ahir, en una nova sessió del cicle de conferències Moment Zero organitzat per l'entitat que porta el mateix nom, El Born Centre Cultural i El Punt Avui, un esbós del trajecte recorregut fins ara en el procés cap a la independència i del camí que encara queda per recórrer.

I de la seva intervenció se'n va desprendre una idea clara, que el procés s'està fent seguint el guió previst i, per tant, progressa adequadament, i també un convenciment: “Em pregunten quina línia vermella no passarà l'Estat, i jo crec que no faran servir la violència perquè a l'Europa del segle XXI aquest és un fet impensable.”

Aliats internacionals

El fet europeu, i per extensió el de la comunitat internacional, va estar molt present en la intervenció de Viver i Pi-Sunyer, que va assegurar que tot el que s'ha fet fins ara està servint per “carregar-nos de raons”, arguments que arribats a un punt de no-retorn han de servir d'aval democràtic davant les grans potències mundials i organismes internacionals que haurien de reconèixer un estat català independent.

El catedràtic Viver està convençut que, arribats al cas, s'haurà de produir aquest moment de ruptura perquè s'ha de descartar, pràcticament del tot, que l'Estat espanyol sigui capaç d'entrar en una via d'oferta i de negociació d'una tercera via. Per Viver i Pi-Sunyer, en aquest sentit no és tan important què pot arribar a oferir l'Estat sinó en quin moment ho plantejarà, i va mostrar el seu convenciment que si Madrid acaba movent fitxa, ho farà tard i malament.

Aquest arribar tard, Viver i Pi-Sunyer el va traslladar al panorama més immediat, i és per això que va afirmar que, sigui quina sigui la resolució del Tribunal Constitucional sobre el procés participatiu del 9-N, aturar-lo “és pràcticament impossible” perquè la gent ja se l'ha fet seu. I, avançant en aquesta idea, va deixar clara la seva opinió sobre la importància de la implicació de la ciutadania: “Fins allà on pot hi arriba el govern, i allí on no pot, la feina la culmina la societat civil. Sense necessitat de fer res més això (en referència a la votació del 9-N) s'autoexecuta.”

Impassible

Amb la notícia del pronunciament contrari al nou 9-N per part del Consell d'Estat surant en l'ambient del Born, el conferenciant es va mostrar impassible i gens sorprès per la nova envestida de l'Estat contra el procés. De fet no va mostrar gaire preocupació per l'actitud que fins ara ha mantingut l'Estat: “Tot el que ha succeït era perfectament previsible; també les desavinences que han aparegut entre els partits catalans.”

De la conferència de Carles Viver i Pi-Sunyer va quedar clar que tot és possible però que encara hi ha molta feina pendent, moltes coses per fer. El catedràtic es va mostrar partidari que hi hagi una llista unitària i que, si es disposa de la majoria suficient, el Parlament proclami l'inici d'un procés de creació de l'estat català independent, que no equival a una declaració unilateral d'independència. El catedràtic no té clar quina serà la reacció de l'Estat però no va descartar que “arribi un moment que vegi que li convé negociar amb Catalunya”.

El que és fonamental mentre no arriba el “moment zero”, és a dir el dia primer del nou estat, és “acabar de dissenyar les estructures d'estat necessàries”, va dir. Malgrat les grans dificultats, Viver i Pi-Sunyer es va mostrar convençut que “el procés és perfectament factible, si a darrere hi ha un nombre significat de ciutadans, sense defallir”.

Amb la d'ahir, el Moment Zero ha arribat al primer any de conferències. El proper ponent, al desembre, serà el responsable d'Universitats, Antoni Castellà, i membre de la direcció d'UDC.

Cal acabar de dissenyar fins a l'últim detall les estructures d'estat
Carles Viver Pi-Sunyer
president del consell assessor per a la transició nacional
Aturar el procés del 9-N és pràcticament impossible; on no arriba el govern hi arriba la societat civil
El procés és perfectament factible si a darrere hi ha un nombre significat de ciutadans, sense defallir
Els primers sis mesos serà complicat, l'Estat espanyol ofegarà i caldrà que la gent pagui els impostos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.