Política

Alt Empordà

Amb taxis, on feia falta

En diversos municipis de l'Alt Empordà, es va recórrer a taxis i serveis especials per desplaçar gent gran que volia votar i no resideix al poble on està empadronada

Uns 1.233 voluntaris es van mobilitzar als 68 municipis de la comarca

Amb un 85,74% dels vots pel sí i sí, la comarca supera la mitjana catalana

Albanyà és on el vot pel “sí-sí” té el percentatge més alt, i a més ningú hi ha votat pel “no”

“Molta gent i sobre­tot molta emoció, perquè ens hem tro­bat força gent gran que no resi­deix al muni­cipi on està empa­dro­nada, i que volia anar a votar com fos”; aquesta és la pri­mera valo­ració que fa Mil­ton Sànchez, un dels res­pon­sa­bles de l'ANC a l'Alt Empordà, a l'hora de fer balanç del 9-N. A la comarca amb més muni­ci­pis de la demar­cació (68), és freqüent que hi hagi per­so­nes d'edat que s'han tras­lla­dat a residències de Figue­res o altres nuclis impor­tants. Exem­ple d'això, és el cas d'un senyor de 88 anys, empa­dro­nat a Bor­rassà, amb pro­ble­mes de maluc i que està ingres­sat al cen­tre soci­o­sa­ni­tari Ber­nat Jaume de Figue­res. Com que aquest senyor no es volia per­dre la votació, va venir en un pri­mer moment l'alcalde de Bor­rassà a bus­car-lo, però en veure que no es podria des­plaçar en un cotxe nor­mal i després de par­lar amb els volun­ta­ris de l'ANC, final­ment l'Ajun­ta­ment de Figue­res va mobi­lit­zar un ser­vei espe­cial, adap­tat, per poder fer el trans­port. Altres casos que també es van haver de resol­dre van ser els de dos senyors de 86 i 82 anys, que havien d'anar a votar a Albanyà. Allà on no arri­ba­ven els fami­li­ars, diver­sos ajun­ta­ments de la comarca i res­pon­sa­bles de l'ANC van mobi­lit­zar ser­veis de taxis o trans­port públic per res­pon­dre a les sol·lici­tuds.

A la Jon­quera, també es va viure un moment d'emoció, pel cas d'una família que havia per­dut un fill el dia abans, i que es va pre­sen­tar a pri­mera hora per votar, fent un home­natge al fami­liar des­a­pa­re­gut, abans d'anar al tana­tori. Són alguns dels casos emo­ci­o­nants en què les cues d'espera s'apar­ta­ven unànime­ment per dei­xar pas i faci­li­tar la votació a per­so­nes que aquell dia tenien altres pri­o­ri­tats però que no es volien per­dre la votació.

Canvi de lloc a Riu­mors

Els 1.233 volun­ta­ris que es van mobi­lit­zar diu­menge a la comarca no van reco­llir incidències des­ta­ca­bles, a banda dels ine­vi­ta­bles casos par­ti­cu­lars que calia resol­dre amb com­prensió: una per­sona immi­grada i sense docu­men­tació, que volia votar (al Mun­ta­ner a Figue­res), però a qui es va haver d'expli­car que no podia; o una altra figue­renca d'ori­gen andalús, que encara duia al car­net l'adreça a Anda­lu­sia, però que final­ment va poder votar perquè estava empa­dro­nada a la capi­tal de l'Alt Empordà. A banda d'aques­tes anècdo­tes, només hi va haver moments d'incer­tesa a Riu­mors, on el mateix dia de la votació, l'alcalde, Josep Maria Padrosa, va optar per can­viar el lloc de la votació: ini­ci­al­ment s'havia de fer en un pavelló i l'alcalde va optar per tras­lla­dar-ho en uns bai­xos, en un local pri­vat però pel qual l'Ajun­ta­ment ja té un con­veni per adqui­rir-lo pròxima­ment. Tot i la con­trovèrsia, Padrosa asse­gura que va fer el canvi amb bona intenció: “El local on es va fer era més ade­quat, més ben equi­pat per als volun­ta­ris i més pro­per al lloc on es vota habi­tu­al­ment a Riu­mors; a més, com que no era estric­ta­ment un local muni­ci­pal (tot i que hi volem donar un us públic), era més segur per fer la votació. Els volun­ta­ris de la mesa hi van estar d'acord i el canvi no ha afec­tat la par­ti­ci­pació”, asse­gura l'alcalde.

Pel que fa a l'anàlisi dels resul­tats, amb un 85,74% dels vots a favor del sí i sí, la comarca supera la mit­jana cata­lana, on glo­bal­ment l'opció del sí i sí ha reco­llit un 80,76% dels vots.

Albanyà, el més a favor del sí i sí

Dels 68 muni­ci­pis de la comarca, uns 23 van superar el 90% de vots a favor del sí i sí. Entre aquests, Albanyà és el muni­cipi que se situa al pri­mer lloc, amb un 95,95% de vots favo­ra­bles per a l'opció clara­ment a favor de l'estat propi. A més Albanyà és un dels sis muni­ci­pis de la comarca en els quals l'opció del no no ha reco­llit cap vot (amb Gar­rigàs, Ordis, Pontós, Siu­rana i Vila­co­lum).

Pel que fa als par­ti­da­ris del “no”, la mit­jana de la comarca és d'un 3,60% de vots a favor d'aquesta opció, per un 4,54% a l'àmbit de tot Cata­lu­nya. Només 7 muni­ci­pis de l'Alt Empordà tenen un per­cen­tatge de vots pel no supe­rior al 5%
dels vots expres­sats: els pobles que encapçalen aquest rànquing són els de Sant Mori (8,22%) i Vilajuïga (7,05). Cal mati­sar, però, aquests per­cen­tat­ges tenint en compte el nom­bre reduït de vots expres­sats, per exem­ple en el cas de Sant Mori, on van votar 73 per­so­nes. Espo­lla (5,41%), Cas­telló d'Empúries (5,38%), Pedret i Marzà (6,45%), Sant Miquel de Fluvià (6,31) i Ter­ra­des (5,26%), són els muni­ci­pis de la comarca on el vot a favor del no ha superat el 5%. Els grans nuclis amb més població de la comarca obte­nen uns resul­tats que s'apro­xi­men més a la mit­jana comar­cal: entre aquests muni­ci­pis, Figue­res recull un 84,90% favo­ra­ble al sí i sí, i un 3,55% a favor del no; Roses, un 82,26% pel sí i sí i un 4,91% pel no, i l'Escala, un 88,17% pel sí i sí i un 2,77% pel no.

A l'Alt Empordà
el percentage del vot independendista supera la mitjana catalana i el vot pel no hi és inferior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.