Política

El Parlament s'autoinculpa judicialment pel 9-N

Una proposta dels proconsulta compromet la cambra a assumir les conseqüències si és que n'hi ha

Es reitera la petició de dimissió de De Luna i es planteja un grup pel procés constituent

Si hi ha conseqüències judicials per la celebració del procés participatiu del 9-N, el Parlament les assumirà. D'aquesta manera, es vol evitar que el focus judicial estigui sobre el president, Artur Mas, i la vicepresidenta, Joana Ortega, que és el que sembla que pretén la fiscalia de l'Estat. L'autoinculpació de la cambra és un dels cinc punts d'una moció que havia presentat inicialment la CUP per reclamar la constitució d'un grup de treball que engegués el procés constituent d'una república catalana i que després de diverses modificacions acaba abraçant la celebració del 9-N. Tots els grups que van ser favorables a la celebració hi van votar positivament perquè, tal com es diu en el primer punt, va servir perquè el poble expressés majoritàriament la voluntat de ser reconegut com a subjecte polític i perquè va ser, tal com va dir el diputat de la CUP Quim Arrufat, un desafiament a la por i una plantada a les amenaces de les impugnacions.

A banda de reconèixer la tasca de voluntaris i participants, es demana la dimissió de la delegada de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per un cop més haver amenaçat funcionaris i haver-se extralimitat en les seves competències. “Més que de delegada a Catalunya, fa de delegada contra Catalunya”, va afirmar el diputat Jaume Bosch (ICV-EUiA).

A banda, i davant del bloqueig sistemàtic del govern de l'Estat, la proposta demana traslladar a la comunitat internacional els resultats del procés, i agraeix la tasca dels observadors que diumenge van ser a Catalunya.

Finalment, s'acorda que quan s'obtingui un mandat democràtic –no s'explicita si a través d'un referèndum vinculant o unes plebiscitàries– es crearà un grup de treball per tirar endavant el procés constituent. Tant Marta Rovira com Albert Batalla, que van parlar en nom d'ERC i de CiU, respectivament, van lloar el desenvolupament del 9-N. La proposta va votar la majoria de punts per separat, però es va aprovar en el seu conjunt.

LA FRASE

La resposta és la de sempre. I, davant d'un mur, la solució no és dialogar-hi, és saltar-lo o fer-lo caure
Quim Arrufat
DIPUTAT DE LA CUP

Colpistes, vergonya i indigència

Tal com era previsible, tant Ciutadans com el PP van votar en contra de la proposta, però va ser el diputat dels populars Sergio Santamaría qui, amb un to que en algun moment va ratllar l'insult, va encendre més els ànims a l'hemiscicle. Per ell, els independentistes són uns colpistes que conviden a una revolució des de la moqueta dels seus escons, cosa que li produeix vergonya. Va dir que els grups proconsulta tenen “indigència intel·lectual” i que són “regressius i totalitaris”. Tot per dir que el 9-N és un fracàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.