Política

Reus obre el camí?

CiU i el PP mantenen una vintena de pactes locals de la trentena que van signar el 2011

Els partits defensen que respectaran l'autonomia local, però darrere de l'acord de la capital del Baix Camp hi podria haver més trencaments

Diverses executives locals de CDC analitzaran els pactes aquests dies

El procés participatiu del 9-N i els atacs sistemàtics del PP a la consulta i als seus impulsors han obert una escletxa, a hores d'ara d'una grandària imprevisible, en aquells ajuntaments catalans en què els populars sostenen els governs de CiU. La secretària de política municipal de CDC, Laura Costa, assegura que ni el 9-N ni tots els intents anteriors del PP per frenar-lo, ni les represàlies posteriors, han derivat en una consigna de trencar els pactes que estiguessin actius en el món local, consigna que, segons ha pogut saber aquest diari, sí que s'ha donat en el cas de Reus. “Ni ho hem fet ni ho farem, perquè per a nosaltres imperarà sempre l'autonomia local, perquè ningú com cada formació municipal sap què convé a cada poble i als seus ciutadans”, assenyala.

Dit això, Costa matisa que “no cal una instrucció perquè tothom a CDC tingui clar que hi ha unes línies vermelles que no es poden traspassar i que, malauradament, el PP ho està fent”. “Això, probablement, acabarà tenint conseqüències en alguns ajuntaments, sobretot si s'acaba judicialitzant el 9-N”, avança la responsable de política municipal de Convergència.

Tot i admetre que les relacions estables entre CiU i el PP poden ser molt complicades d'ara en endavant, la representant de CDC vol relativitzar els lligams que ara per ara uneixen les dues formacions en el món local: “De les 625 alcaldies que tenim, les ciutats amb un pacte entre CiU i el PP no arriben a la vintena.” Al principi del mandat municipal, l'any 2011, els dos partits van formalitzar una trentena de pactes locals i una desena més en consells comarcals. Avui en queden una vintena de locals i la majoria dels que es van tancar en els consells comarcals.

El rècord, al Vallès Oriental

Mentre que en algunes demarcacions senceres, com ara Lleida, el 2011 no es va signar ni un pacte local entre CiU i el PP, a la comarca del Vallès Oriental hi ha acords entre els dos partits a Santa Eulàlia de Ronçana, Cànoves, Montmeló, la Roca del Vallès, Santa Maria de Palautordera i les Franqueses del Vallès. En tots aquests pobles, el PP hi té només un regidor i en casos com Cànoves i Montmeló, CiU i el PP governen amb el PSC. Tant el president comarcal de CDC, Francesc Tella, com la presidenta comarcal del PP, Susana Calvo, coincideixen a assegurar que “els pactes municipals es fan pel benefici del poble, per garantir una governació estable”. I hi afegeix: “A vegades s'escapa una mica de com es viu en l'àmbit nacional i també de les pròpies opcions personals.” CiU i el PP també governaven des del 2011 a Cardedeu. Ho van fer fins a mitjan any passat, quan van decidir trencar el pacte per desavinences arran del rebombori que es va crear al municipi quan 300 persones van decidir repintar el mural independentista que hi ha a l'entrada del poble. El PP va denunciar sis persones i això va fer més notòries les diferències entre els dos partits. Finalment, CiU va decidir seguir governant tot i que fos en minoria.

Al Baix Llobregat, Cervelló i Castelldefels

La gestió del govern municipal a Cervelló, al Baix Llobregat, és possible per una mena de “tots hi juguen”. Tots menys el PSC, que té cinc regidors. L'alcaldia la té CiU (amb quatre regidors), i s'afegeixen al govern el PP (una regidora) i ICV (dos regidors). Fa un parell de dies, ERC de Cervelló demanava explícitament que el PP en quedés fora: “Trobem il·lògic que Cervelló encara no pertanyi a l'AMI i que el PP continuï condicionant les decisions del consistori. Creiem que és hora que el PP deixi de ser responsable del govern de Cervelló i que, així, deixi de condicionar els serveis socials.” Des del PP de Cervelló, es respon: “És veritat que els pactes s'estan trencant, i que ERC pressiona. Sí, és molt possible que es trenqui. Però estem pendents de diverses reunions...” Des de CiU, però, tot i els intents de parlar amb l'alcalde, mutisme. Cervelló no és l'únic municipi on ICV governa o ha governat amb el PP. A Cubelles, al Garraf, el 2011 es va tancar un acord entre ICV (a l'alcaldia), el PP i uns independents. El gener del 2013, ICV va fer fora el PP i va pactar amb CiU, el PSC i els independents. I també al Garraf, CiU i el PP van governar plegats a Sitges fins a l'agost de l'any passat. Aleshores, el canvi de nom del carrer i la plaça Espanya per carrer Bassa Rodona i plaça Pou Vedre va trencar el govern.

Després de les eleccions del 2011, el PP i CiU també van pactar a Castelldefels. El trencament intern de CiU va fer que actualment l'alcalde popular de Castelldefels, Manuel Reyes, tingui UDC i un regidor trànsfuga de CDC al govern.

Cap al trencament al Maresme?

L'alcalde convergent de Canet de Mar, Jesús Marín, dóna per fet un trencament imminent del pacte amb el PP. L'alcalde ja va convidar públicament a marxar els dos regidors, però “no van escoltar” i s'han mantingut al govern “empassant-se” tots els actes de suport que s'han fet previs a la consulta. “No hi ha instruccions des de dalt del partit, però és que tot té un límit. El dia a dia influeix i la querella contra el president traspassa qualsevol línia vermella”, assegura l'alcalde. Al municipi veí, l'alcalde d'Arenys de Mar, Estanis Garcia, declinava fer qualsevol comentari. El PP va donar suport als convergents des d'un primer moment, mentre que el PSC s'hi va afegir un any després de les eleccions. El seu portaveu i primer tinent alcalde, Ramon Vinyes, està convençut que el pacte local no trontolla i es mantindrà fins a final de mandat. L'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó, nomenat recentment, manté la confiança al seu soci de govern, el PP, però anuncia que la setmana vinent es reunirà el comitè local per analitzar aquesta qüestió.

En el cas de Cabrils, el pacte de govern entre CiU i el PP ja es va trencar l'abril passat arran de la polèmica pel cens del padró per fer la consulta del 9-N. L'alcaldessa de Cabrils, Lina Morales, explica que, tot i estar en minoria, reben puntualment el suport de l'oposició i de la mateixa regidora del PP. “Des del partit la van fer plegar, però ens ho continua aprovant tot”, assegura. Al Consell Comarcal del Maresme també es va trencar el pacte de govern a principi d'any.

A Tarragona,
a l'expectativa

La de Reus no és la primera aliança CiU-PP que fa aigües en aquest mandat al Camp de Tarragona. A Salou, el govern entre CiU i el PP es va trencar fa poc menys de mig any quan l'actual alcalde, el convergent Pere Granados, no va cedir el relleu al cap de llista popular, Mario Garcia, tal com havien pactat a principis de mandat. On sí que els populars han abandonat el govern per discrepàncies quant al procés nacionalista ha estat al Vendrell, on hi havia un govern de concentració de totes les forces menys PxC. El PP va decidir passar a l'oposició quan es va aprovar el suport al 9-N, tot i que una regidora popular, Teresa Mercadé, va preferir abandonar el partit i quedar-se al govern.

On encara hi ha vigent el pacte entre CiU i el PP i s'està a l'expectativa del que pugui passar és a l'Ajuntament de Cambrils i al Consell Comarcal del Tarragonès. En el primer cas, l'alcaldessa convergent, Mercè Dalmau, remarcava aquesta setmana que “els pactes locals són locals i tenen la seva pròpia evolució”. Va deixar clar, així, que al municipi es continua treballant amb total “normalitat” amb populars i regidors de la Plic i va especificar que no ha rebut cap directriu del partit que li indiqui que cal fer el contrari. Tot i així, l'alcaldessa no s'aventurava a dir el que pugui passar a partir d'ara.

Similar és la situació al Consell Comarcal del Tarragonès, on el pacte entre convergents i populars no és la primera vegada que es qüestiona: “A hores d'ara, la paraula és tranquil·litat, però en política pot canviar tot en 24 hores”, advertia el president de l'ens supramunicipal, el convergent Frederic Adan, divendres a la tarda. Tot i així, Adan era clar a l'hora de plantejar hipòtesis de futur: “Si tot queda com ara, no hi haurà cap moviment, però si es fa res fora de lloc contra algun alcalde o el president del govern, seré jo mateix el que prendré la decisió.”

En canvi, en municipis com Calafell, on les dues forces polítiques també governen amb aliança, res fa preveure que el pacte s'hagi de trencar. El mateix alcalde de Calafell, Joan Olivella, ha explicitat en diversos mitjans de comunicació aquests dies que la viabilitat del pacte està garantida i que “no ha rebut cap directiu del partit” en aquest sentit, tot i que s'hi ha posat en contacte un cop escenificada la ruptura a Reus. Olivella també és president del Consell Comarcal del Baix Penedès, en què CiU i el PP governen a través d'un pacte, també estable.

Al marge de les enteses de govern entre CiU i el Partit Popular, a Mont-roig del Camp la formació que s'ha aliat amb els populars i altres entitats municipalistes per governar és Acord Municipal-ERC. L'alcalde, Ferran Pellicer, segons recollia la cadena SER, no ha rebut cap tipus de pressió del partit per trencar l'acord i assegurava que continuarien treballant com fins ara, posant el focus exclusivament en la gestió municipal.

La millor sintonia, a les Terres de l'Ebre

Els pactes de CiU i el PP a les Terres de l'Ebre gaudeixen, de moment, de bona salut i cap dels dos socis es planteja un trencament. A la Terra Alta, CiU presideix el Consell Comarcal i té l'alcaldia de Gandesa gràcies al PP. “En l'àmbit local i comarcal, la relació és bona, tot i les diferències ideològiques”, ha dit l'alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal, Carles Luz (CiU), que recorda que la regidora popular Anna Sicart és independent. També hi ha un pacte de govern CiU-PP als consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià, i als ajuntaments de Vilalba dels Arcs, Ulldecona i Móra d'Ebre, tot i que en aquest darrer cas CiU té majoria absoluta. “Vam fer el pacte per resoldre problemes de gestió, per treballar amb rigor i austeritat”, ha manifestat el president del Consell del Montsià, Joan Martín (CiU). “Les conselleres comarcals del PP no han fet cap crítica directa contra el president Mas; si això passés, potser canviaria la meva opinió sobre el pacte”, ha assenyalat Martín. Tampoc el PP de l'Ebre té cap intenció de trencar els pactes. “Tenim discrepàncies en l'àmbit nacional, però l'acord que hem fet és per la comarca i els municipis, per garantir la governabilitat i nosaltres mantenim el compromís malgrat el que ha passat a Reus”, ha explicat el diputat del PP Joan Bertomeu. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler (CiU), manté que l'agenda comarcal no la determina el que succeeixi en altres municipis i, tot i condemnar l'actitud del PP en l'àmbit nacional i admetre la diferència ideològica amb els socis de govern pel que fa a altres temes importants com ara el pla hidrològic de l'Ebre, no preveu un trencament. De tota manera, ha convocat per a la setmana vinent una reunió de representants institucionals al Baix Ebre i una altra de l'executiva de CiU comarcal per valorar el 9-N i la viabilitat dels pactes.

Tranquil·litat a Girona

A les comarques gironines, hi ha cinc ajuntaments que mantenen pactes estables de govern amb el PP. A Roses, l'únic regidor del PP dóna la majoria de govern a CiU, amb molt bona sintonia amb els convergents, sense que s'hagi produït cap esquerda. A Maçanet de la Selva, el govern també es manté amb un pacte similar. En canvi, al Baix Empordà, el PP també manté pactes estables de govern en diversos ajuntaments que governen en majoria com ara Torroella de Montgrí, Santa Cristina d'Aro i Platja d'Aro.

Aquesta informació ha estat elaborada per S. Muñoz, I. Ballesteros, E. Ferran, M. Miralles, M. Ribé, L. Moreso, N. Genís i J. Rueda.

LES FRASES

No cal una instrucció, perquè a CDC tothom sap que hi ha unes línies vermelles que no es poden traspassar
Laura Costa
secretària de política municipal de cdc
Els pactes locals són locals i tenen la seva pròpia evolució. Treballem amb normalitat
Mercè Dalmau
Alcaldessa de Cambrils


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.