San José: “El repte és prioritzar les polítiques d'equitat”
L'alcalde Sant Feliu de Llobregat, l'ecosocialista Jordi San José Buenaventura, té clar que el repte, la prioritat, i la reflexió i el discurs que els polítics han de fer de cara als pròxim comicis municipals ha d'estar encarats a “prioritzar les polítiques d'equitat i de cohesió social” per evitar caure en el risc de la fractura social. Aquests són aspectes i mesures que pel polític han d'estar inclosos en els programes electorals de les formacions locals a la primavera per garantir “el màxim de drets i deures i serveis per a tothom”.
Però també va admetre que, per poder-ho fer, calen competències pròpies, que han de venir de treballar la llei d'hisendes locals, per combatre l'atur de llarga durada i impedir que creixi el risc de desigualtats social i la pobresa dotant els ajuntaments de competències en educació, habitatge, serveis socials i ocupació. Precisament, una línia contrària a la que està impulsant el govern del PP a l'Estat, segons San José, amb l'aplicació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) que els vol “prendre aquestes competències”. Malgrat no tenir-les, l'alcalde de Sant Feliu assegura que els governs municipals ja estan aplicant mesures per pal·liar els efectes de la crisi dins les seves possibilitats, desenvolupant polítiques en matèria laboral, per frenar el fracàs escolar, els desnonaments o destinades a fer que els ciutadans puguin pagar l'aigua, la llum i la calefacció.
En aquest sentit també va animar a practicar la insubmissió al que està fent el govern central amb la LRSAL –“tots ho continuarem fent”– i va acusar el govern popular d'allunyar el serveis i “malmetre els drets socials bàsics”.
Llistes obertes
Als antípodes de l'ideari polític dels representants de CiU a la taula, va ser l'únic que va defensar l'elecció directa dels càrrecs electes i els alcaldes mitjançant llistes obertes, explicant que havia participat en negociacions per formar govern de coalició després de guanyar les eleccions sense majoria sempre amb la sensació que “havia usurpat el vot a la ciutadania”. San José defensa la necessitat de segones voltes també per evitar que es constitueixin governs formats per la intermediació dels polítics.