Política

El govern descarta que la querella afecti el seu dia a dia

Ortega veu “incomprensible” la denúncia i destaca a disparitat de criteris a la fiscalia

Rull defineix divendres com “el dia de la vergonya democràtica” i Junqueras dóna suport als tres querellats

El govern no preveu que la querella que la fiscalia ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau afecti ni la gestió ni el dia a dia de l'executiu. Ho va assegurar ahir la vicepresidenta catalana, que considerava que, amb el procés del 9-N, no s'ha desacatat el Tribunal Constitucional, com sosté la denúncia registrada divendres al migdia. “No tinc cap sentiment d'haver desobeït. Si desobeir és donar veu als ciutadans, si desobeir és haver facilitat l'expressió de la democràcia, aleshores sí”, va manifestar Ortega des de Sant Feliu de Guíxols, on va inaugurar un espai nou al Museu d'Història del municipi empordanès.

La vicepresidenta va assegurar sentir-se molt tranquil·la i serena, i alhora “molt acompanyada” per la resta de l'executiu, els alcaldes i la ciutadania en relació amb una denúncia que va qualificar “d'acte insòlit i, d'alguna manera, incomprensible”.

Conscient de la divisió que hi hagut a la fiscalia, Ortega va burxar en les diferències de criteri evidenciades entre els fiscals catalans i Eduardo Torres-Dulce. I va recordar que el TSJC “en principi no veia cap base jurídica perquè hi hagués cap delicte” i, en canvi, “automàticament la fiscalia general de l'estat ja es querellava per 4 o 5 delictes”. La denúncia els acusa de desobediència, d'usurpació de funcions, de malversació de fons públics i de prevaricació. Ortega, que respecta la decisió finalment presa per la fiscalia, va carregar contra la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho per haver-se erigit “en portaveu” i haver anunciat la querella el dia després del procés participatiu.

Reaccions

Les reaccions van continuar ahir. El coordinador general de CDC, Josep Rull, va definir la jornada de divendres com “un dia de vergonya democràtica”. I es va mostrar convençut que el pas de la fiscalia farà avançar el procés català atès que és una mostra més de l'actitud immobilista de l'Estat espanyol amb Catalunya. Divendres, segons Rull, “vam començar a construir l'últim tram cap a la independència”. Des de Cabrils, el coordinador de general de Convergència va qualificar de “cínic” que s'ofereixi diàleg al govern català al mateix temps “que s'utilitza la fiscalia per abatre'n el president”.

El president, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament també van rebre el suport del president d'ERC, Oriol Junqueras. “Davant l'ofensiva de la fiscalia de l'Estat espanyol farem el que calgui per defensar el president Mas i les conselleres Ortega i Rigau”, va dir en una piulada al Twitter.

L'única que va defensar la querella va ser la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, alertant que “ningú es pot saltar les lleis ni les resolucions del TC”.

Montilla s'ofereix de testimoni

L'expresident de la Generalitat José Montilla va reiterar ahir el seu suport a Artur Mas per la querella presentada per la fiscalia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Montilla, que ja havia rebutjat la denúncia quan encara no s'havia registrat, va fer un pas més i es va oferir de testimoni per defensar el president de la Generalitat als tribunals. “En el cas hipotètic, que crec que no es donarà perquè la querella no prosperarà, la defensa de Mas pot comptar amb mi com a testimoni”, va afirmar Montilla en unes declaracions en el programa El Suplement de Catalunya Ràdio. L'expresident de la Generalitat considera que la querella contra Mas, Ortega i Rigau és un “error polític i jurídic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.