Política

El Moianès decidirà aquest gener

El Moianès preguntarà aquest 2015 als seus veïns sobre la creació de la comarca

Totes dues estan pendents de rebre un full de ruta

El Moianès i el Lluçanès demanaran als seus veïns si volen convertir-se en les comarques número 42 i 43 de Catalunya. Això sí, finalment les consultes no se celebraran abans d'acabar l'any, tal com havia apuntat el Parlament quan a finals d'octubre va aprovar instar el govern per fer-les. Si no hi ha res de nou, el Moianès consultarà els seus veïns el gener del 2015. El Lluçanès, en canvi, no sap encara quan ho farà.

El Moianès, la subcomarca formada actualment per municipis d'Osona, el Vallès Oriental i el Bages, confiava a poder fer la consulta abans d'acabar l'any. De fet, tenia pressa perquè temia que la nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), impulsada pel PP, acabés dissolent el Consorci del Moianès. Finalment, poden estar tranquils perquè això no succeirà, ja que l'organisme passarà a dependre de la Diputació de Barcelona a partir del 31 de desembre, abans que se li apliqui la llei. “Serà de forma provisional. Quan tinguem la llei per fer la consulta aprovada pel Parlament, que es farà per lectura única, i haguem fet la consulta, el govern comarcal tornarà al Moianès”, explicava el president del consorci i alcalde de Moià, Dionís Guiteras. “El govern s'ha compromès d'una forma ferma i clara davant de tots els parlamentaris i davant de tots els alcaldes dient que el consorci està salvat”, hi afegia Guiteras, que també és diputat al Parlament per ERC.

“Si hi hagués eleccions plebiscitàries ens posarien en una situació molt complexa, i no serà perquè no haguem avisat el govern durant anys... Ens posaria la picota. Si no tinguéssim solucionat el consorci estaríem en una situació de tancament absolut. Entenem que hi ha molta pressa i molta urgència i que el compromís i la responsabilitat del govern la tenen perfectament assumida”, assegurava.

El Lluçanès

La sensació que es respira al Lluçanès és un xic diferent. El consens que hi ha al Moianès, al Lluçanès no hi és. Estan d'acord que els municipis votin per decidir si volen ser comarca però consideraven precipitat fer-ho abans d'acabar el 2014. A hores d'ara, però, encara no saben quan ho faran. Segons el president del Consorci del Lluçanès, Lluís Vila, “la setmana que ve ens hem de trobar tots els alcaldes per decidir-ho. De totes maneres, igual que el Moianès, estem en espera del full de ruta que ens ha d'entregar governació per conèixer el calendari, com ha de ser la pregunta, de quina manera s'ha d'organitzar la consulta...” Vila avançava que “alguns alcaldes són partidaris de celebrar la consulta tan aviat com sigui possible però d'altres prefereixen fer-la després de les eleccions municipals, perquè no interfereixi”. Pel que fa al Consorci del Lluçanès, tot apunta que s'acabarà adscrivint a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès per evitar la seva dissolució.

L'alcaldessa de Lluçà i portaveu de la plataforma El Lluçanès és comarca, Eva Boixadé, ha fet notar “la falta de decisió d'alguns responsables actuals que allarguen un procés que ja no pot esperar més”. Està pel dret a decidir però creu que “el moment de fer aquesta consulta era abans de la decisió dels ajuntaments a fer la demanda oficial el 2010. Deixo com a excepció el cas de Sant Feliu Sasserra, que sempre ha mostrat la seva decisió a fer la consulta un cop creada la comarca, en el mateix sentit potser Merlès, Oristà i Sant Bartomeu del Grau.” En aquest últim municipi es va fer una consulta l'any 2006 i la resposta dels veïns va ser que volien continuar pertanyent a Osona.

Aquesta subcomarca la formen una dotzena de municipis del Bages, el Berguedà i Osona.

LES FRASES

El govern s'ha compromès d'una forma clara i ferma dient que el consorci està salvat
Dionís Guiteras
president del consorci del moianès i alcalde de moià
Alguns alcaldes són partidaris de fer la consulta aviat. Altres volen fer-la després de les municipals
Lluís Vila
president del consorci del lluçanès

Torà i Biosca, en espera del Consell de Ministres

La consulta sobre la plantació de marihuana a Rasquera (Ribera d'Ebre) el 2012 va tenir ressò internacional i mitjans d'arreu del món es van interessar pel projecte. Un 57% dels veïns van aprovar el pla anticrisi, que havia de suposar uns ingressos d'1,3 milions i que els tribunals van tombar.

l.m.

El nom de Rasquera fa la volta al món

El Ministeri d'Administracions Públiques va comunicar a la Generalitat, el 14 de novembre passat, que retarda un mes i mig la decisió de permetre les consultes de Torà i Biosca. Els dos municipis volen canviar de comarca: si ara pertanyen a la Segarra volen ingressar al Solsonès. Després d'un procés de quatre anys i amb el vistiplau de la Generalitat, ara la decisió depèn del Consell de Ministres, que s'ha de pronunciar abans de finals d'any. Si ho autoritza, el govern espanyol cedirà la potestat de celebrar les consultes veïnals a la Generalitat, que alhora traspassarà la competència als ajuntaments respectius.

e.p.

Inici de la consulta de Can Sanpere, a Premià de Mar

“Esteu d'acord que l'Ajuntament expropiï els terrenys de l'antiga fàbrica Can Sanpere per destinar-los a zona verda i equipaments públics?” Aquesta és la pregunta de la consulta popular que es fa des d'avui i fins al 20 de desembre a Premià de Mar. Els veïns majors de 16 anys, un cens de 23.000 persones, poden votar a favor, en contra o en blanc. Ho poden fer a partir de les nou del matí per via electrònica o a les urnes instal·lades a cinc equipaments municipals des d'on es gravaran les urnes quan es tanquin les meses per donar el màxim de garanties. El Síndic de Greuges supervisarà el procés de la consulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.