Política

Pressupost condicionat

ERC facilitarà avui el primer tràmit dels comptes per evitar una “crisi institucional” en espera d'un acord per les plebiscitàries

Mas vol desvincular-ho de les eleccions i insisteix que han de ser per fer el referèndum

“Calen eleccions per canviar no de govern sinó d'estat”, diu ERC

Totes les incògnites es mantenen obertes. ERC facilitarà aquest matí al govern la primera votació del pressupost del 2015 al Parlament per evitar una “crisi institucional”, però és un suport temporal i condicionat a l'acord encara inexistent sobre les eleccions plebiscitàries, que els republicans reclamen amb urgència. Els comptes pengen del fil electoral. El president de la Generalitat, Artur Mas, va refermar-se ahir en la idea que hi pot haver anticipades abans de les municipals del maig, però només si els comicis són l'instrument per fer el “referèndum pendent”.

El líder dels republicans, Oriol Junqueras, també va aprofitar la sessió de control per intentar pressionar CiU. Si Mas assenyalava dimarts que la solució definitiva per encarrilar políticament el procés arribarà després de Reis, Junqueras li exigia que aclareixi la data dels comicis abans de finals d'any. “Vostè no les podrà convocar, les eleccions”, recordava Mas a Junqueras, tot i que va insistir a desvincular els comptes de les anticipades. El president va advertir el líder dels republicans que entenen que l'acord de governabilitat encara és vigent perquè no l'han denunciat formalment, tot i que ERC el dóna verbalment per trencat.

D'avui fins al gener

Mas i Junqueras coincideixen en la necessitat inevitable del pacte, però resta pendent. El debat pressupostari, mentrestant, es desenvolupava sota l'ombra dels comicis i amb les crítiques de tots els partits de l'oposició. A petició del govern i d'acord amb la resta de grups, se'n va ajornar la votació fins a aquest matí, per assegurar la presència d'algun diputat malalt. La previsió és que avui el pressupost superi la primera votació de les cinc esmenes a la totalitat que havien presentat tots els grups excepte ERC, un cop l'hemicicle hagi debatut la llei d'acompanyament. Els republicans han presentat un text alternatiu a la norma que complementa el pressupost amb la convicció que no tirarà endavant, perquè inclou la construcció d'estructures d'estat, i que serà el redactat del govern el que es tramitarà. La clau és que mantenen la possibilitat d'acabar vetant el pressupost amb les esmenes de rebuig que es votaran sectorialment en cada comissió durant la setmana del 19 de gener.

En la discussió d'uns comptes eminentment “polítics”, com reconeixia el conseller d'Economia, el govern i ERC van reiterar les seves diferències sobre la conveniència que s'aprovi el pressupost davant la incertesa sobre la definició del full de ruta del procés com a conseqüència de les divergències entre Mas i Junqueras. Els republicans sostenen que cal allargar la pròrroga pressupostària fins després de les anticipades. Tècnicament hi serà en qualsevol cas: s'allargaria un mes llarg, fins a principis de febrer, en el cas que els comptes superin tots els obstacles parlamentaris. Però ERC vol que s'allargui, si cal, fins abans de l'estiu, i que sigui el pròxim govern qui faci uns comptes ajustats a la construcció de les estructures d'estat després de les plebiscitàries.

“Canviar d'estat”

Andreu Mas-Colell insistia a rebutjar l'allargament de la pròrroga per les inseguretats jurídiques que pot generar, bo i admetent que si bé és cert que l'executiu “pot viure” amb la pròrroga, no ho pot fer de la mateixa manera. Malgrat tot, el conseller va agrair el gest republicà d'obrir-se a la tramitació del projecte de llei. ERC “allargava la mà” al govern remarcant que no és un “xec en blanc” i s'encomanava a la negociació per les plebiscitàries. “Calen eleccions no per canviar de govern o d'aritmètica parlamentària sinó per canviar d'estat”, va sentenciar el diputat republicà Pere Aragonès.

Pel que fa al contingut del pressupost, la dependència autonòmica és el principal front de discrepància entre l'executiu i els republicans. Mas-Colell va tornar a realçar la càrrega política dels comptes. Va assegurar que el govern anirà a “batallar on sigui” per obtenir els més de 2.183 milions que la Generalitat consigna en concepte d'una part dels deutes històrics de l'Estat amb la Generalitat. S'inclouen els 759 milions de la liquidació de la disposició addicional tercera del 2008, 789 més corresponents a la bestreta del fons de competitivitat de l'any vinent del sistema de finançament i una compensació de 635 milions pels impediments en l'aplicació de l'impost de dipòsits bancaris. Aragonès reiterava la incredibilitat d'ERC de fiar la negociació política amb un executiu espanyol que es querella contra el president de la Generalitat, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament pel 9-N. “Necessitem un mandat democràtic per no fer un pressupost com aquest”, va defensar.

Mas-Colell també va carregar contra el govern espanyol perquè “centrifuga” el dèficit i rebutja negociar el nou sistema de finançament. La Generalitat no es refia de l'eliminació dels interessos del fons de liquiditat de les autonomies i recorda que els recursos provenen dels impostos dels catalans.

LES FRASES

Vostè no les podrà convocar, les eleccions. [...] M'hauré de convèncer jo que no són per fer unes eleccions més
He de pensar en termes del referèndum pendent
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Com que això de la independència no és cosa d'una persona ni de dues, sinó de tots, ERC no farà caure aquest primer tràmit
Amb l'esperança que aquest gest permeti arribar a un acord [...] per al mandat democràtic
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.