Política

JOSEP SALA I LEAL

ALCALDE DE FORALLAC (CIU)

“La planta de residus d'ara té mancances”

L'alcalde de Forallac defensa el projecte discutit i descartat d'una planta de triatge de brossa que millori la instal·lació actual

Alcalde des del 1987 i amb una majoria de vuit regidors de CiU contra un a l'oposició, Sala deixa entreveure que es tornarà a presentar al maig.

Abans de res, vol repetir un mandat més?
Em vull tornar a presentar. Ser alcalde s'ha convertit en un hàbit més entre les obligacions pròpies. Hi pesaran els bons resultats previs de les set eleccions en què he encapçalat la llista de CiU i les paraules de suport de la gent del carrer. Un dia s'acabarà, és clar, però per ara no hi penso.
Què li queda per fer aquest mandat i què quedarà pendent per al pròxim?
Falten moltes coses, tot i que també n'hem fet moltes altres. Però no sóc de treballar sobre els calendaris electorals. Ho faig sobre una planificació a llarg termini. Penso que no hem de córrer més perquè vinguin eleccions ni anar més a poc a poc un cop hagin passat. Amb quatre anys hi ha temps per a massa poc.
Vostè és dels partidaris de mandats municipals més llargs...
És que quatre anys poden semblar molt llargs, però en realitat són poc temps. A França, per exemple, els mandats dels ajuntaments duren sis anys. Amb quatre anys, si vols tirar endavant una obra determinada, els tràmits previs sovint se'ls mengen i les presses sempre són males conselleres. Anem al ritme que es pot.
Quines grans inversions té previstes a curt termini?
Aquest any havíem de fer la reforma de l'escola bressol, amb 180.000 euros del pla d'obres. Però estàvem molt limitats pel calendari. Només ho podíem fer durant les vacances d'estiu i l'aprovació de les subvencions per part de la Diputació es va endarrerir, de manera que no vam poder signar el contracte a temps. Farem les obres l'any vinent i ara estem pendents d'iniciar una obra que estava prevista per al 2015: 100.000 euros per arranjar el paviment a la urbanització del Puig de Sant Ramon.
Com tenen el pla especial del nucli de Peratallada?
Al gener, possiblement, la comissió d'Urbanisme ja hi podrà donar el vistiplau. Ha requerit un esforç important, però és un document modèlic que ha rebut reconeixements d'experts en patrimoni d'aquí i també va quedar finalista en un concurs de treballs d'escala europea. Pel que fa al pla especial de Vulpellac, està redactat i hem de tancar el conveni amb l'Incasòl per adquirir 2.000 metres quadrats que es destinaran a equipaments i espais verds.
Un dels punts més polèmics del mandat ha estat l'oposició al projecte d'una planta de triatge de residus, que s'ha descartat...
La planta de transferència actual és insuficient, però molts municipis de la comarca en fan ús. No sé si la planta de triatge era la solució, però les molèsties i les despeses d'arranjar els camins que es malmeten pel pas de camions les patim de fa anys. No hem rebut suport de cap altre ajuntament. Però la gent del poble és conscient del que tenim i que cal fer alguna cosa.
Pel que fa a la subestació elèctrica d'Endesa a Fonteta que està precintada, hi ha alguna novetat?
S'han d'aclarir la companyia, el denunciant, els jutges i Urbanisme, que va tramitar i avalar la construcció. La Bisbal, Corçà i Cruïlles ens demanen que no posem traves a una solució provisional. Però és impossible. Si es busca una alternativa ha de ser definitiva i ben feta.

Pragmàtic.

Parla clar i no dubta a entomar projectes arriscats, com el de la planta de residus, si creu que poden ser positius per al poble. A més de treballar per reivindicar actius patrimonials com Peratallada, no menysté altres sectors econòmics com ara la indústria, amb un polígon que espera l'arribada d'inversions, o la tasca del viver d'empreses Nexes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.