Arenys fa pressió sobre la llei de consultes

ERC reconeix que vol aprofitar escletxes legals per convocar un referèndum d'independència a l'empara d'aquesta normativa

«Vol vostè que es refor­min les lleis necessàries o la Cons­ti­tució a efec­tes que Cata­lu­nya sigui un estat inde­pen­dent, democràtic i social inte­grat a la UE?» Aquesta és la fórmula que pro­posa el pre­si­dent del Cer­cle d'Estu­dis Sobi­ra­nis­tes, Alfons López Tena, per con­sul­tar la ciu­ta­da­nia dins el marc legal. L'Esta­tut esta­bleix que els ajun­ta­ments i la Gene­ra­li­tat podran pro­po­sar modi­fi­ca­ci­ons de lleis, com la Cons­ti­tució o el mateix Esta­tut i que, per tant, no es pot decla­rar incons­ti­tu­ci­o­nal o anti­es­ta­tutària una pre­gunta for­mu­lada en aquesta línia. L'argu­ment queda ava­lat també per la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal con­tra el pla d'Ibar­retxe, que va crear juris­prudència.

En el pri­mer dia de com­pa­rei­xen­ces d'experts a la cam­bra per valo­rar la llei de con­sul­tes, el text ja es va posar en dubte de dalt a baix. López Tena asse­gura que la pro­posta ini­cial sor­gida del Depar­ta­ment de Gover­nació, a càrrec del repu­blicà Jordi Ausàs, era molt dife­rent de la que ha arri­bat al Par­la­ment, ja que el Con­sell de Govern l'hau­ria pas­sat pel sedàs. En qual­se­vol cas, la norma, tal com està redac­tada, és «res­tric­tiva i limi­ta­dora» i contrària a l'Esta­tut, segons López Tena, ja que con­tra­diu la carta cata­lana quan limita a qüesti­ons d'interès «local» les con­sul­tes dels ajun­ta­ments. A més, el notari deplora que les con­sul­tes no siguin vin­cu­lants, que no es puguin con­vo­car coin­ci­dint amb elec­ci­ons i que es neces­siti una àmplia majo­ria per pro­po­sar-les –com si calgués una majo­ria par­la­mentària no per apro­var sinó només per pre­sen­tar una pro­po­sició de llei–. A Itàlia van acon­se­guir el divorci amb un referèndum vin­cu­lant, recorda López Tena, que atri­bu­eix a «la casta política» l'ela­bo­ració d'una llei que «obs­tru­eix» la democràcia directa. «L'únic que té legi­ti­mi­tat política és el poble, no pot ser que el Par­la­ment, esco­llit pel poble, deci­deixi en última instància sobre una con­sulta popu­lar», va resu­mir el jurista. En defi­ni­tiva, sem­pre segons López Tena, el redac­tat de la llei con­ver­teix les con­sul­tes en meres enques­tes i, per tant, no té sen­tit fixar quòrums ni reque­rir dictàmens del Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries.

ERC es mulla...

ERC va sor­tir ahir de la inde­fi­nició i l'ambigüitat amb què enfo­cava la llei de con­sul­tes i va dir clara­ment, per boca del pre­si­dent del par­tit, Joan Puig­cercós, que cal bus­car «el màxim d'esclet­xes» en aquesta llei per con­vo­car un referèndum inde­pen­den­tista. Puig­cercós va coin­ci­dir amb López Tena: «Té raó quan diu que depe­nent de com es vehi­culi la pre­gunta, difícil­ment el govern espa­nyol s'hi pot opo­sar.»

...I ICV crida a la calma

En aquest sen­tit, ICV-EUiA, socis de govern d'ERC, va dema­nar que no s'aixe­quin «fal­ses expec­ta­ti­ves», en parau­les de la por­ta­veu par­la­mentària, Dolors Camats. Els eco­so­ci­a­lis­tes con­si­de­ren que la futura nor­ma­tiva no dóna «marge» a l'orga­nit­zació de referèndums com el del muni­cipi mares­menc. Cer­ta­ment, la llei no regu­larà que orga­nit­za­ci­ons pri­va­des con­vo­quin con­sul­tes sense uti­lit­zar el cens elec­to­ral.

El con­se­ller Ausàs tre­ba­lla amb la pre­visió que la llei estel·lar d'ERC en aquesta legis­la­tura es pugui aca­bar apro­vant abans que acabi l'any.

Articles 222 i 223 de l'Estatut
«Els ajuntaments de Catalunya poden proposar al Parlament l'exercici de la iniciativa de reforma [dels títols I i II de l'Estatut] si així ho demanen un mínim del 20% dels plens municipals, que representin un mínim del 20% de la població.»
Article 86
«Aquest Estatut garanteix al municipi l'autonomia per a l'exercici de les competències que té encomanades i la defensa dels interessos propis de la col·lectivitat que representa.»
Pregunta que proposa López Tena per als referèndums convocats pels ajuntaments:
«Vol vostè que el seu ajuntament presenti una proposta de reforma de l'Estatut en la qual s'estableixi que Catalunya és un Estat independent?»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.