Política

Temps per a l'estabilitat

LA BISBAL D'EMPORDÀ · Després d'un mandat convuls, imprevisible i canviant, sis candidats cerquen a les urnes la serenor i l'equilibri suficientment enfortit per comandar un municipi amb molts fronts conflictius oberts

Tots els caps de llista que es presenten a les eleccions per configurar el plenari de l'Ajuntament de la Bisbal es posarien d'acord fàcilment en un objectiu: la necessitat d'assolir l'estabilitat. En els últims quatre anys han succeït massa imprevistos perquè la nau es pogués comandar. Sis són els candidats que aspiren a l'alcaldia amb la promesa convençuda de veure's capaços de portar l'estabilitat a la vida municipal. Han estat quatre anys amb tres alcaldes diferents –Lluís Sais (ERC), Òscar Aparicio (PSC) i Núria Anglada (CiU)–, dos caps de l'oposició –Sais i Aparicio–, tres portaveus ecosocialistes –Pere Teixidor, Neus Gómez i Maite Bravo– i un sol regidor dels 17 que van iniciar el mandat que s'ha mantingut sempre a l'oposició, Andrés Cano, del PP.

Els fronts conflictius oberts són diversos i, en campanya, la batalla consistirà a fer notar que és l'altre qui en té la culpa. La biblioteca comarcal (1,5 milions gastats) –una sentència ferma obliga a enderrocar-la parcialment– és el conflicte més cridaner. La batalla s'ha allargat en els dos últims anys de mandat, amb encreuaments constants de retrets. Una plataforma ciutadana s'ha cuidat de fer enrogir els rostres dels uns i els altres, i el salt de mandat es pot fer encara amb l'execució de sentència pendent.

L'altre front conflictiu és la subvenció FEIL que l'Estat va obligar a tornar (1,2 milions d'euros) quan ja s'havien gastat. La llista de retrets comença amb el “nosaltres ja ho dèiem” (PSC) i acaba amb el “tornem-los per si de cas” (CiU). Pel mig, “la inspecció que la fa tornar és il·legal” (ERC). I això no és tot. Fa unes setmanes va esclatar un altre conflicte, una pròrroga de contracte amb la companyia d'aigües que, quatre anys després, se sospita que no és legal. Aquest tema l'ha abonat la regidora d'ICV Maite Bravo, grup que en el seu moment també hi va votar a favor.

La irrupció de la CUP en el panorama municipal és l'única novetat d'una graella de sortida en què cinc dels sis candidats que encapçalen candidatures formen part del plenari actual. El guanyador de les eleccions del 2011, ERC –a l'oposició–, ha optat finalment per fer repetir el candidat, l'històric Lluís Sais, que arriba anunciant que és –ara sí– el seu últim mandat.Vol preparar el relleu, alhora que vol contribuir decididament a recuperar una línia que considera perduda pels últims quatre anys convulsos. El PSC es refugiarà en la marca blanca i optarà per mantenir una gran part de la llista actual. De fet, dels sis regidors que hi ha ara només en plegarà un. La resta aniran sota el paraigua de llista independent, amb dos candidats, Aparicio i Pacheco, amb carnet del PSC.

Les tensions de precampanya entre CDC i Unió ja fa dies que han aparegut. La cap de llista serà Núria Anglada, si CDC no imposa Xevi Font com a número dos. Ara mateix, la calma és tensa. Si hi ha batalla, fàcilment es podrà comentar, “com cada precampanya”. Les perspectives convergents estan centrades a ser decisius. Maite Bravo, d'ICV-EUiA, ha pres el paper més batallador en els últims mesos. El treball dels ecosocialistes se centrarà a mantenir el suport constant de l'electorat que li ha donat un regidor els últims tres anys. El PP, l'únic grup que va augmentar els suports en les eleccions del 2011, manté Andrés Cano com a cap de llista, amb l'aspiració d'augmentar el nombre de vots. La presència de la CUP fa preveure un trontoll dels equilibris actuals. Amb el Casal Estel Roig com a cercle aglutinador, Carles Puig encapçalarà la llista. En els primers llocs, la CUP ja ha anunciat que a la llista hi aniran també Maria Roure, Jèssica Folch, Pere Maruny, Josep M. Castells, Ferran Duran i Marçal Collell. Ciutadans volia fer llista, però sembla que hi ha renunciat.

L'efecte de les novetats
La presència de la llista de la CUP fa preveure un canvi d'equilibris. La política de pactes (l'acostament ERC-CiU en els últims mesos és evident) serà important i probablement decisiva.
LES CLAUS
1
L'enfocament dels conflictes.
L'enderroc de la biblioteca, la subvenció FEIL retornada i els dubtes amb la pròrroga del contracte de l'aigua seran matèria de campanya.
2
Els pactes.
ERC va obtenir 1.212 vots, 112 més que el PSC, el 2011. Era la seva primera victòria. Va acabar, però, a l'oposició després d'una moció de censura. L'assemblea local d'ERC va impedir el pacte (CiU-ERC) i CiU va pactar amb el PSC. La lliçó apresa és que cal preveure què pot passar. Tothom en deu haver pres nota.
Òscar Aparicio
Indep.-PSC.
43 anys. Advocat. Encapçalarà la llista per segon cop consecutiu. Regidor des del 1999 i alcalde de la Bisbal (2011-14).
Lluís Sais
ERC.
49 anys. Cap de llista d'ERC per cinquè cop. Ceramista industrial. Regidor des del 1999 i alcalde de la Bisbal del 2007 fins al 2011.
Núria Anglada
CiU.
45 anys. Titulada superior de música i professora d'institut. Ha estat regidora de Cultura (2007-11) i Ensenyament (2011-15) i alcaldessa de la Bisbal (2014/15).
Maite Bravo
ICV-EUiA.
50 anys. Substitueix Neus Gómez (set. 13). Llicenciada en filologia i professora. Precursora de la plataforma Cap Autovia i de diferents moviments.
Andrés Cano
PP.
44 anys. És el segon cop que es presenta a les eleccions. Regidor del PP des del juny del 2011. Ha estat tot el mandat a l'oposició.
Carles Puig
CUP.
49 anys. Es presenta a les eleccions municipals per primer cop. Molt vinculat a l'associacionisme bisbalenc. La CUP fa llista per primer cop a la Bisbal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.