Part de l'esquerra valenciana farà front comú al PP a “Acord ciutadà”
EUPV, Esquerra, Els Verds del País Valencià i Alternativa Socialista han presentat la coalició que concorrerà a les eleccions autonòmiques
“És una crida a fer realitat el que és un anhel popular d'unitat”, ha dit el candidat Ignacio Blanco
Subratllen les coincidències per damunt de les possibles diferències ideològiques
Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Els Verds del País Valencià i Alternativa Socialista han presentat aquest dimarts el pacte electoral que sota el nom “Acord Ciutadà” concorre a les eleccions a la Generalitat Valenciana i en més de 50 municipis, entre els quals hi ha les principals capitals valencianes. En roda de premsa, el candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana, Ignacio Blanco (EUPV), ha assenyalat que aquesta coalició és “una crida a fer realitat el que és un anhel popular d'unitat. La gent ens diu uniu-vos per recuperar la dignitat d'aquest país, per fer fora el PP i posar fi a aquest malson que ja dura 20 anys”.
“Les xicotetes diferències que hi puga haver no van ser un obstacle per la voluntat d'unitat per al canvi”, ha afegit Blanco. En aquest sentit, el candidat d'EUPV ha indicat, preguntat sobre el model d'estat que propugna cada partit, que pot haver-hi diferències entre totes quatre formacions però que hi una coincidència “no menor” i que es basa en la defensa del dret democràtic a decidir dels pobles, “enfrontant-nos amb els partits majoritaris, que neguen aquest dret”, ha dit.
Programa en comú
Blanco ha assenyalat que les opcions d'EUPV sobre el model d'estat “són l'aposta per un model federal, per un estat que siga també plurinacional i solidari, però no es decidiran en les Corts Valencianes. Nosaltres presentem ara un programa autonòmic de recuperació dels drets democràtics i socials que ens han retallat, de potenciació dels serveis públics, de generació d'ocupació estable i de qualitat i de neteja democràtica. En tot això estem 100% d'acord”.
La coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, al seu torn, ha presentat l'acord com “una suma d'esquerres” i de “voluntat de canvi i transformadora”. Sanz ha incidit en el fet simbòlic que haja estat presentada la coalició el 14 d'abril, aniversari de la proclamació de la Segona Republica, i ha confiat que l'acord servirà per a “canalitzar el vot del descontentament i la indignació”.
La portaveu d'Els Verds del País Valencià, Pura Peris, ha dit que la coalició està integrada per “gent honesta” que vol “un govern per a les persones”. Peris ha definit la seua formació com a “ecosocioambiental”, que pensa en el territori, i ha remarcat que l'acord electoral té molta faena per davant, i confia que “la suma no és suma sinó multiplicació”.
El portaveu d'Alternativa Socialista, Manolo García, ha explicat que el seu partit és de caràcter estatal i l'ha definit com a “ecosocialista”. García ha remarcat que no és una escissió del PSOE, tot i que ha indicat que la major part dels components vénen del partit socialista, i que va nàixer amb la voluntat de la unitat de l'esquerra. El portaveu ha recordat que Alternativa Socialita ja va anar amb Esquerra Unida a les Europees en el seu desig de confluència amb altres forces d'esquerra.
Coalició històrica
El president d'Esquerra, Agustí Cerdà, ha dit que l'entrada en la coalició ha suposat per a la formació “un exercici de reflexió i debat, d'escoltar la nostra gent” tot remarcant l'empenta que des de les bases s'ha fet per culminar un acord que és realitat en molts municipis i “en el frec a frec de la lluita quotidiana”. Cerdà ha remarcat el caràcter “històric” de la coalició i ha assenyalat que l'empenta de la societat així com “la unitat d'acció” davant de problemes com desnonaments, reivindicació de la sanitat i educació pública han fet possible l'acord. “És cert que hi ha diferències però també són moltes les coses que ens uneixen i l'efecte multiplicador d'alegria, de joia que genera aquesta coalició pot ser un efecte revulsiu en aquesta societat” , ha confiat el president d'ERPV.
Sobre la negativa de Compromís a arribar-hi a un acord i preguntat per si després d'aquesta coalició seran més fàcil futurs pactes, Cerdà ha assenyalat que ERPV “és un partit dialogant” i ha assenyalat que en un futur espera que hi haja “un marc d'acord entre totes les forces d'esquerra que tenen una visió diferent del que pot ser aquest país i ens posem d'acord per impulsar-lo”.
Sobre aaquesta qüestió, Ignacio Blanco ha indicat que després de les eleccions del maig no hi haurà majories clares i ha afegit que no està preocupat sobre qui “sinó sobre què i per a qui”. En aquest sentit, ha dit que l'important és “quines polítiques farem i per a qui”. “Ací hi ha un punt d'acord importantíssim basat en un programa bàsicament d'esquerres i no l'amaguem”, ha indicat Blanco, tot reconeixent que després de les eleccions “haurem de parlar amb altres forces polítiques que tal vegada no tenen tan clara la seua definició ideològica i hauran de parlar amb nosaltres sobre alternatives de canvi”.
Pactes municipals
La participació d'Esquerra en coalicions municipals amb EU està confirmada a València, Castelló i Alacant (en confluència amb Guanyem), a Montcada, Carlet, la Pobla de Vallbona i Gandia (en aquest cas també amb Compromís), a Vinaròs i Borriana; així com a Dénia, Ondara, Altea, Crevillent, Xixona, Mutxamel i Castalla. Els Verds del País Valencià formaran coalició amb Esquerra Unida en 21 municipis almenys. A la demarcació de València, a la capital i l'Eliana, Xest, Xiva, Algemesí, Alzira, Benifaió, Xeraco, Montcada, Aldaia, Catarroja (dins de la confluència de Guanyem) i Mislata; a la de Castelló, a la capital i Vinaròs; i a la d'Alacant, a la capital (dins de la confluència de Guanyem) i Oriola, San Miguel de las Salinas, Los Montesinos, Benidorm, Altea i Novelda.