Rècord de llistes
VIC · En aquestes eleccions municipals es presenten a la capital d'Osona onze candidatures, de les quals tres són de caire xenòfob, tres són noves i dues sumen forces
El que passa a Vic respecte a les eleccions municipals del 24 de maig és sorprenent. Si no hi ha cap moviment d'última hora, s'hi presentaran un total d'onze candidatures, una xifra que bat rècords. De fet, s'havia parlat fins i tot de la possibilitat d'arribar a les 13 candidatures però finalment no ha estat així.
En concret, les onze llistes confirmades pels pròxims comicis són: Convergència i Unió (CiU), amb Anna Erra al capdavant; Plataforma per Catalunya (PxC), amb Joan Carles Fuentes; Capgirem Vic, encapçalada per Joan Coma; el Partit dels Socialistes (PSC), amb Benjamí Dòniga; ERC-Som Vic, amb Joan Ballana de primer; Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), amb Arnau Martí; Solidaritat Catalana per la Independència (SI), amb Iban Lapeira; el Partit Popular (PP), amb la candidata Emma Salarich; Via Vic, liderada per Lluís Casellas; Som Catalans, amb Esther Gallego obrint la llista, i Plataforma Vigatana (PLVI), amb Josep Anglada.
Si es mira enrere, des del 1979 la coalició de Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica de Catalunya (CiU) ha estat la formació que ha guanyat a Vic. Aquest any, aquesta formació va protagonitzar un llarg periple. Després que l'actual alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, esparraqués el seu carnet d'UDC, CDC va exigir que aquesta vegada l'alcaldable fos seu. I així ha estat, després de mesos de negociacions i d'una possible ruptura, la candidata proposada des de CDC, Anna Erra, és qui encapçala la llista de CiU. Actualment, Erra és primera tinenta d'alcalde i regidora de Turisme, Comerç i Educació. Aquesta setmana s'ha sabut que CiU ha arribat a un acord amb Reagrupament per anar junts.
De l'últim mandat no en quedaran grans equipaments. La crisi, la reducció de les inversions i la manca de majoria al consistori han deixat encallats projectes com ara la implantació de la recollida d'escombraries porta a porta, la construcció de la biblioteca al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil o la reforma del mercat municipal. És així perquè s'han dut a terme projectes més aviat socials, com ara la posada en marxa de l'agència d'emprenedoria Creacció. Una de les herències que deixarà el govern de Vila d'Abadal és l'illa de vianants al centre de Vic. Un projecte que, tot i estar en funcionament, no s'ha acabat aplicant amb la contundència que havia previst l'alcalde per les queixes dels comerciants. CiU ha governat en aquest últim mandat en coalició amb ERC-Som Vic, que aquesta vegada té com a cap de llista l'actual regidor de Seguretat, Joan Ballana, i que en els últims mesos s'ha desmarcat en diverses ocasions de l'equip de govern.
Que CiU hagi governat fins ara, tot i que no sempre ho hagi fet en solitari, ha fet que l'expectació durant els escrutinis s'hagi centrat en quina seria la segona força més votada. En les dues últimes eleccions municipals va ser el mateix partit: PxC, liderat fins fa poc per Josep Anglada. Aquest any, després que l'expulsessin del partit, Anglada es presenta amb les sigles noves de PLVI. Les propostes del nou partit segueixen les línies xenòfobes que té PxC, que també serà present als comicis. I la tercera formació xenòfoba que es presenta per primera vegada és Som Catalans, que està aprofitant l'auge sobiranista per declarar-se independentista. Caldrà veure com es reparteix el vot entre aquestes tres formacions, tenint en compte que l'èxit de PxC s'atribuïa a Anglada.
D'entre les novetats que hi ha, destaca Capgirem Vic, que aixopluga Procés Constituent i la CUP. La darrera formació ja ha estat present al consistori en els dos últims mandats i l'any 2011 va ser la tercera força que va rebre més vots. També han sumat forces ICV-EUiA, amb Podem. Per altra banda, el PSC, el PP i SI repeteixen i es presenten en solitari. Val a dir que SI és l'únic partit polític que continua apostant pel mateix candidat del 2011, Iban Lapeira. I d'entre la llista de candidatures n'hi ha una altra de nova formada per persones independents i que s'anomena Via Vic.