Política

Duel cristinenc de ‘taifes'

SANTA CRISTINA D'ARO · Després d'un mandat de govern en minoria (CiU i PP), amb el PSC, ERC i Emprenedors a l'oposició, vuit llistes aspiren a repartir-se tretze actes de regidors: dues amb edils sortits de CiU i una altra a l'esquerra del PSC

Després d'un mandat complicat governant en minoria amb el PP, l'alcalde de Santa Cristina, Josep Llensa (CiU), afronta ara unes últimes setmanes de desgovern, després que els grups de l'oposició (PSC, ERC i Emprenedors) li han barrat el tràmit del paquet d'inversions i amb situacions surrealistes, com ara que un dels seus regidors, Jordi Oriol, s'abstingués al ple, i una altra edil de l'executiu, Eva Claret, no hi assistís per segona sessió seguida. Cap dels regidors de CiU, a excepció de Llensa, repetirà amb opcions de ser escollit. L'únic que s'ha mantingut fidel a les sigles, Pareta, perquè està jubilat. I la resta, per diversos motius, han aguantat al govern però sense amagar els plans de liderar altres llistes: Carme Soler, al Moviment d'Esquerres (MES), i Oriol –vetat per l'alcalde– i Claret, amb l'agrupació d'electors de Junts per Santa Cristina. La irrupció de Guanyarem Santa Cristina des del Carrer, una candidatura inscrita en l'esquerra alternativa que encapçalarà la fins fa setmanes regidora del PSC Sònia Pujol, completa el duel entre vuit llistes de taifes que poden acabar de fragmentar un ple de tretze regidors, i forçar el pacte entre tres o quatre forces per garantir la governabilitat després del 24-M.

El període que acaba han estat quatre anys grisos, sense grans projectes i amb un POUM tombat, tot i que mirat pel costat positiu, s'ha aconseguit sanejar les finances municipals i reduir l'endeutament. Pactes in extremis i absències de regidors han permès a Llensa anar aprovant els pressupostos i, potser, la notícia més destacada va ser la posada en marxa d'un centre assistencial per a discapacitats, un projecte tan reivindicat per la fundació Vimar com necessari, però qüestionat per l'oposició perquè implicava suprimir –amb l'argument que era deficitari– el centre de dia geriàtric.

L'escenari futur, a un mes de les eleccions, és incert. Llensa té a punt una llista rejovenida, però l'agrupació local d'Unió se sent ignorada i encara no se sap si els socialcristians –que reivindiquen que el president local, Jordi Garcia, figuri per darrere de l'alcaldable– hi donaran suport. En cas que Llensa opti per fer la seva, es podria trobar amb la llista bloquejada, tot i que fonts de la federació creuen que la crisi paral·lela de la Bisbal, amb una llista d'Unió que competirà com a CiU i sense suport de Convergència, li podria aplanar el camí.

La mort de l'exalcalde socialista Ricard Herrero i la crisi del PSC també han afeblit el primer grup de l'oposició, que ara competirà amb una llista independent encapçalada per Narcís Palahí. ERC va girar l'esquena a l'actual portaveu, Jordi Mulà, i ha tornat a apostar per l'exregidor Xavier Sala com a cap de llista. I el PP, amb Sebastián Mateo, i Emprenedors, la formació cristinenca que representa Julio Rico, tornaran a competir amb els mateixos caps de llista quatre anys després.

Les llistes noves

La primera a ensenyar les cartes va ser la regidora de Serveis Socials, Carme Soler, que tot argumentant que CiU imposava a Llensa una llista rejovenida i canvis va decidir presentar candidatura per MES, disputar-li l'electorat al PSC i, alhora, assegurar que no té cap retret a l'alcaldable convergent. En paral·lel, començaven a forjar-se les altres dues llistes noves: Guanyarem Santa Cristina des del Carrer, amb un procés assembleari que a més de Pujol ha situat l'edil socialista Xevi Figueras com a segon de la candidatura, que concorrerà sota la marca d'Entesa (ICV), i Junts per Santa Cristina, que va néixer com un “projecte transversal” liderat inicialment per Núria Soler, presidenta de l'associació veïnal de Les Teules, però que pot acabar com a llista paraigua dels crítics de CiU, amb Oriol i Claret en llocs destacats.

Fragmentats
Les figures confrontades de Llensa i Herrero, que anteriorment havia governat amb ERC, han dificultat l'entesa al llarg del mandat. Ara les disputes a CiU i el PSC poden deixar un escenari encara més dividit.
LES CLAUS
Minoria.
Llensa ha tingut poc marge de maniobra per tirar endavant grans projectes.
Consens.
L'alcalde sovint s'ha enrocat en qüestions que estava clar que l'oposició no tiraria endavant.
Pugna.
La llista de CiU encara no té el vistiplau d'Unió perquè Llensa no compta amb els noms proposats per l'agrupació local dels socialcristians.
8
llistes
han anunciat que aspiren a aconseguir representació a Santa Cristina, en espera que totes siguin validades per la junta electoral de zona.
13
regidors
integren el ple, on els cinc de CiU, amb el suport de l'únic edil del PP, han afrontat el mandat en minoria davant els set que sumen el PSC (4), ERC (2) i Emprenedors (1).
Josep Llensa
CiU.
Primer alcalde democràtic, el 1979, ha compaginat diverses etapes al govern amb anys d'oposició.
Sebastián Mateo
PP.
Va obtenir representació el 2011 i ha estat soci del govern de Llensa.
Narcís Palahí
Independents-PM.
Un advocat nouvingut a la política local aspira a reflotar un projecte afeblit per les baixes.
Carme Soler
MES.
Encara regidora de CiU, ha impulsat la nova llista amb l'objectiu de continuar dedicada al consistori.
Xevi Sala
ERC.
Excap de llista dels republicans, torna a la primera línia després d'un mandat sabàtic.
Sònia Pujol
Guanyarem.
Va plegar fa poques setmanes com a regidora del PSC i accepta liderar el projecte d'esquerres alternatiu.
Julio Rico
Emprenedors.
La petita formació local va irrompre al consistori fa quatre anys i aspira a consolidar-se.
Jordi Oriol
Junts.
Encara regidor del govern, el veto de Llensa l'ha empès cap a la nova candidatura, amb possibilitats d'encapçalar-la.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.