Política

Administracions

Rajoy no té temps per a Solà

L'alcalde de Santa Coloma va enviar el gener del 2014 una carta en contra de la MAT al president del govern espanyol, que no li ha respost

“Estic convençut que l'obra es descartarà perquè el sentit comú s'imposarà”, diu

El 15 de gener del 2014 l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà (CiU), va enviar una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy (PP). En l'escrit, Solà criticava que l'Estat vulgui construir un ramal de la línia de molt alta tensió (MAT) a la Selva, de 17 quilòmetres de recorregut, i li demanava que fes tots els possibles per evitar “una afectació severa” al territori. Però Rajoy no té temps per respondre a Solà.

En la carta al president del PP, l'alcalde de Santa Coloma sortint hi assenyala que totes les formacions polítiques han coincidit les dues últimes dècades en la protecció del medi ambient, just al contrari –considera Solà– del que significaria el ramal. Solà recorda en el text que ja hi ha 3 quilòmetres de torres de “60 i 70 metres” al municipi, que qualifica “d'agressió a la massa forestal i de peatge al progrés”.

“Agressió mediambiental”

L'alcalde i responsable de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona hi afegeix que, si s'acaba fent l'obra, es materialitzarà una “agressió mediambiental” contra paratges i ermites romàniques com ara Sant Pere Cercada, Farners o Santa Victòria de Sauleda.

Però el que més vol fer palès Solà en la carta sense resposta és la reincidència de Madrid a l'hora de planificar les infraestructures. L'alcalde rebat l'argument que la MAT encara és necessària per subministrar energia al tren d'alta velocitat (TAV), que va arribar a Girona el gener del 2013. “Els fets diuen que [el TAV] funciona sense necessitat de la línia”, va dir Solà a Rajoy en la carta.

Però Solà considera que construir el ramal de la Selva seria, salvant les distàncies, com construir estacions d'alta velocitat en què hi ha pocs passatgers o aeroports sense avions. “Li he d'expressar la màxima preocupació per la xarxa d'alta velocitat [de l'Estat], impossible de mantenir i insostenible. No hi ha cap altre país amb tants quilòmetres. És una xarxa sobredimensionada. No estarem fent el mateix en la xarxa elèctrica?”, es pregunta.

La biomassa pendent

A finals del 2013, l'Ajuntament va presentar un contenciós contra el ramal de la MAT, i uns sis mil veïns de Sils, Riudarenes i Santa Coloma s'hi van oposar en la consulta popular del 26 de gener del 2014. Per Solà, no hi haurà ramal. “Estic convençut que el ramal de la Selva no es farà [...] perquè s'imposarà el sentit comú. Em puc equivocar, però n'estic convençut i continuaré lluitant des de fora en tot el que em necessitin”, assegura Solà, que recorda que al polígon de Mas Llorenç hi ha espai per a una planta de biomassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia