Política

La crònica

Mar de fons a les urnes de Roses

La vida política sempre ha estat força agitada a Roses, però de cara a aquestes eleccions més d'una formació ha de resoldre conflictes interns. En primer lloc l'equip de CiU, que té avui l'alcaldia i que encapçala Montse Mindan, candidata a la reelecció: el conflicte local entre els representants locals de Convergència i els d'Unió no ve d'avui, però aquesta vegada s'ha portat fins a les últimes conseqüències i les dues formacions no aniran juntes. Amb tot, la candidatura de Montse Mindan i de Carles Pàramo (president local de Convergència) és la que es queda les sigles de CiU, mentre que el president local d'Unió, Josep Antoni Valdera, encapçala una llista titulada Unió Municipal de Catalunya. Montse Mindan surt amb l'avantatge de la feina feta a l'alcaldia i de poder presentar-se amb les sigles oficials de la federació, però caldrà veure, malgrat tot, si aquesta situació passarà factura o no a l'actual equip de govern. Un altre element que s'ha de tenir en compte és que Roses és un dels municipis on CiU governa amb el suport del PP, i caldrà veure si el context de política nacional influirà en els electors. Amb tot, tant Montse Mindan com Manel Escobar (portaveu del PP) insisteixen que es tracta d'eleccions locals i que no hi ha d'influir el context nacional.

Els resultats que pugui obtenir el PSC també són tota una incògnita: el 2011 la llista PSC-PM va ser la segona força del consistori amb set escons. A final del mandat, però, el grup del PSC només tenia dos regidors (i un dels dos enfrontat a la direcció local del partit); la resta han dimitit o han passat al grup de no adscrits. La candidata del PSC, Olga Simarro, s'enfronta, doncs, al repte de reconstruir un PSC rosinc pràcticament des de zero. Gent del Poble, que es va presentar el 2011 amb el suport d'ERC, va obtenir dos regidors i aquesta vegada també aniran sols; ERC estrena cap de llista, Joan Plana, que es presenta amb una llista de candidats molt joves que hauran de demostrar que l'impuls d'ERC en l'àmbit nacional també es pot concretar a Roses.

Però si alguna candidatura demostra definitivament que la vida política de Roses és molt complicada és la llista Rosincs: en aquesta candidatura les lluites internes han explotat fins i tot abans de les eleccions. A hores d'ara no és clar si aquesta llista es presentarà. Aquesta candidatura, elaborada en coalició amb ICV, es defineix com una proposta local i assembleària, sense vinculació amb les grans forces polítiques. Però l'assemblea ha expulsat i exigit la renúncia de la cap de llista, Paqui Guijarro, i dels números 2, 3 i 5 de la candidatura; se'ls acusa de no haver respectat el codi ètic de la formació i d'haver pres decisions sense consultar la resta de la formació. Guijarro continua sense voler fer declaracions; des de Rosincs, asseguren que ja tenen les renúncies dels altres regidors implicats i que, si Guijarro no hi renuncia també, la llista Rosincs no es presentarà.

Dues llistes més, Ciutadans i Plataforma Cívica de Catalunya, acabaran de dividir una mica més encara el vot rosinc. Si hi afegim el fet que Roses perd quatre regidors (perquè hi ha disminuït la població), queda clar que cada regidor costarà car a Roses i que definitivament el golf de Roses no és una bassa d'oli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.