El pes del vot de protesta
Roses · L'alcaldessa, Montse Mindan, encapçala per primer cop la candidatura de continuïtat de CiU i entre quatre i cinc llistes aspiren a recollir el vot de protesta en el municipi amb més candidatures a la comarca de l'Alt Empordà
En el moment en què es va tancar el termini per presentar candidatures, a Roses n'hi havia nou i el municipi podia presumir de ser el de l'Alt Empordà amb més llistes: ara, però, aquest privilegi està a punt de caure per la crisi interna a Rosincs, i si es confirma que es retira aquesta llista seran només vuit, suficients per a una gran dispersió de vots. La Plataforma Cívica i Ciutadans (i Rosincs si es manté) són les propostes que més directament volen recollir els vots de protesta i pertorbar el joc dels “grans” partits; en aquest bloc també caldria comptar-hi Gent del Poble, que se situa en l'òrbita de la CUP –tot i que ja disposa de dos regidors en aquest mandat–, i queda també la incògnita del resultat que podrà aconseguir UMdC (Unió Municipal de Catalunya), que aquesta vegada presentarà llista pròpia al marge de CiU. Els resultats i el pes que puguin representar aquestes cinc llistes condicionaran els pactes que puguin sorgir entre els partits que aspiren a liderar l'alcaldia: Montse Mindan –tot i que és la primera vegada que encapçala la candidatura de CiU– surt amb avantatge i tot indica que podria estar disposada a repetir, si cal, un pacte de govern amb el PP que ha anat prou bé a les dues parts. Més complicat serà –o en tot cas hauran de buscar més aliances– per a Olga Simarro (PSC) i Joan Plana (ERC): tots dos s'estrenen com a alcaldables en aquestes eleccions i tots dos pràcticament han de construir projectes des de zero. El PSC, tot i que en les eleccions passades va aconseguir set regidors i era la segona força política del consistori, ha acabat el mandat amb una única regidora afí a la direcció local i amb dificultats per substituir els regidors que han abandonat l'escó.
El candidat d'ERC té l'avantatge del bon moment que passa el partit arreu del país, però també haurà de demostrar que el projecte republicà arrela en l'àmbit local i que pot liderar i aplegar prou suport per formar govern. Una possible sorpresa seria que l'eix nacional triomfi a Roses i faciliti un apropament entre CiU i ERC, per barrar el pas a una aliança del PSC i el PP, que tampoc no es pot descartar ja que aquestes dues formacions ja van governar juntes del 2007 al 2011.
El consistori de Roses perdrà quatre regidors –en relació amb els que hi ha ara– després de les eleccions del 24 de maig. De fet, tornarà a tenir 17 regidors, que eren els que hi havia el 2007. Els escons valdran més cars –en nombre de vots– si les llistes de protesta aconsegueixen fer trontollar les grans formacions. Però en les passades eleccions a Roses, tot i que es presentaven tantes candidatures com ara, els vots es van concentrar en quatre formacions, mentre que el 2007 es van elegir representants de fins a sis llistes diferents. Els electors decidiran si revaliden la confiança en les grans formacions o si els atreuen les noves propostes.