La militància avala la cúpula continuista de Junqueras
El republicà, que no tenia competidor, va obtenir un 92,9% dels vots
El principal canvi és la incorporació del diputat Sabrià com a portaveu en el lloc de Simó, que durà relacions institucionals
Junqueras fins al 2019. La militància va avalar ahir la nova direcció d'ERC que comandarà el partit els pròxims quatre anys i que té perfil continuista. A l'hora de tancar aquesta edició, i amb un 90% escrutat, el president dels republicans havia obtingut un 92,9% dels vots. La llista de Junqueras i Marta Rovira era l'única que es presentava en unes eleccions en què van votar un 30,62% dels 7.600 afiliats en els 56 col·legis repartits pels Països Catalans.
Una participació relativament baixa, però comprensible, tenint en compte que només hi havia una candidatura i que ja estava tot dat i beneït.
Ara la nova cúpula ha de preparar el congrés del 25 de juliol, que marcarà les directrius futures de la formació i, sobretot, posarà el focus en la cita electoral del 27-S, una de les més transcendentals de la història de Catalunya.
Sense rivals
El 2011, Oriol Junqueras i el seu equip van agafar una organització destrossada i feta miques, que havia tocat fons en les eleccions catalanes i les municipals. Per primer cop en molts anys, Junqueras va aconseguir pacificar les famílies i va ser l'única candidatura que es va presentar –només l'exsenador Carles Bonet es va intentar erigir en alternativa, però no va recollir prou avals–. Durant aquests quatre anys, el líder dels republicans ha capgirat la situació: ha dut el partit a cotes inimaginables i ha aconseguit ser primera força en unes eleccions –les europees– per primer cop des de l'any 1936.
Aquest escenari de bonança ha fet que Junqueras no tingui competència a l'hora de ser reelegit per a un segon mandat. El republicà devia pensar que allò que funciona val més no tocar-ho i ha fet pocs retocs en l'organigrama. Manté la confiança en Marta Rovira com a secretària general i en Lluís Salvadó com a número 3, i dóna més poder a Anna Simó, que deixarà de ser portaveu i s'encarregarà de les relacions institucionals. El seu lloc l'ocuparà el diputat i exalcalde de Palafrugell Sergi Sabrià, que vol representar un bri de renovació a la formació. Una altra de les novetats és la creació de la vicesecretaria d'entorn, gestió i coneixement, que conduirà l'exregidora de Figueres Mireia Mata.
A més a més, repeteixen altres membres del pinyol més proper a Junqueras com ara Cesc Iglésies i Jordi Solé, i s'hi incorporen diputats que han tingut un paper destacat en la legislatura com ara Pere Aragonès, Dionís Guiteras, Alba Vergés i Marta Vilalta.
Ahir els militants també van escollir 30 nous consellers nacionals.
LA FRASE
LA DATA
“La corrupció és el que genera incertesa”
El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, es va estrenar ahir en les jornades que el Cercle d'Economia celebra anualment a Sitges i va assegurar que el que realment genera “incertesa” és la corrupció i en cap cas el procés sobiranista. Una reflexió dirigida al president del Cercle, Antón Costas, que va manifestar els dubtes que hi ha entre els empresaris sobre la transició nacional cap a un estat independent –en la cloenda del fòrum, Rajoy també va parlar de la inestabilitat que provocarà el 27-S–. Això sí, el clima entre el republicà i Costas va ser molt cordial, i Junqueras ho va arribar a qualificar de cert “enamorament”. “Allò que fa mal a la societat són les ganes de molts d'enriquir-se ràpidament”, hi va afegir Junqueras, que va denunciar les “incerteses” que genera el fet que Espanya “tingui més de 400 expedients oberts per incompliments de la normativa comunitària”. Va contraposar aquesta tessitura a la del seu partit: “Estem nets com una patena.”
La intervenció del president dels republicans va ser netament econòmica i només va parlar de la situació política per respondre les preguntes dels assistents. En aquest sentit, va subratllar que la seva formació respectarà els resultats del 27-S, siguin quins siguin, i es va presentar com una organització que té una posició “molt moderada i conservadora”. Per argumentar-ho, es va equiparar al primer ministre britànic, David Cameron, que va defensar que els escocesos poguessin votar: “Cameron els sembla conservador? Doncs la nostra posició coincideix amb la seva”, va dir als empresaris.