Política

Els diputats més locals

43 diputats s'han presentat a les municipals amb possibilitats de sortir

Junqueras, Puigdemont, Batet i Parlon han tornat a guanyar

Àlex Moga (CiU), a la Val d'Aran, i Albert Donés (ERC), a l'Albagés, han perdut l'alcaldia

Un dels focus de les municipals ha estat Sant Vicenç dels Horts, on Oriol Junqueras aspirava a revalidar l'alcaldia. Alguns sectors veien aquesta operació com d'alt risc, perquè una possible derrota hauria anat molt més enllà de l'àmbit local i s'hauria interpretat com un desinflament del procés i d'ERC. Els socialistes van posar tota la carn a la graella per desbancar-lo i el van acusar de no estar mai al poble i de concentrar-se només en la presidència del seu partit i el Parlament. Però Junqueras se'n va sortir i va guanyar amb nou regidors, tres més que el 2011. Per tant, el republicà, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, tornarà a rebre la vara d'alcalde i compaginarà la feina al consistori amb la cambra catalana.

Però Junqueras no és l'únic diputat que ha apostat fort aquest 24-M. Hi ha 42 parlamentaris més que han format part de llistes municipals en llocs destacats i la gran majoria eren caps de cartell (34). Els grans guanyadors han estat Carles Puigdemont i Albert Batalla, de CiU; Josep Andreu i Dionís Guiteras, d'ERC; Núria Parlon, del PSC, i Carina Mejías, de Ciutadans.

Al cantó oposat, hi ha dos diputats que han perdut l'alcaldia: Àlex Moga (CiU), de Vielha, i Albert Donés (ERC), de l'Albagés. També destaquen els mals resultats de Sergio Santamaría (PP), que es presentava per primer cop a Salt i que no ha aconseguit entrar a l'Ajuntament.

Tot i la duplicitat de càrrecs que tindran tots, la llei estableix que els polítics només puguin cobrar d'una sola institució.

La força de CiU

CiU és el grup que més pes ha tingut en els comicis municipals, amb 18 membres que estaven en les primeres places de les candidatures. Lluís Guinó, de Besalú, ha estat qui ho ha tingut més fàcil per revalidar l'alcaldia, perquè la seva llista era l'única que es presentava. En el podi destaca Carles Puigdemont, que ha tornat a guanyar l'alcaldia de Girona amb deu regidors i que en les plebiscitàries del 27-S es podria convertir en un dels homes forts d'Artur Mas.

També han quedat primers, i amb millors resultats que els que van obtenir fa quatre anys, Albert Batalla, a la Seu d'Urgell; Antoni Balasch, a Albesa, i Joan Maria Sardà, a la Pobla de Mafumet, mentre que Pere Vila, a Llançà; Albert Batet, a Valls; Carles Pellicer, a Reus, i Pere Regull, a Vilafranca, han guanyat, però han obtingut pitjors números. Per contra, algunes de les decepcions més importants han estat les protagonitzades per Ferran Falcó a Badalona, on CiU ha perdut dos regidors, i Àlex Moga, de CDA-PNA, el germà de la federació, que no ha retingut l'alcaldia a Vielha i que ha estat derrotat per la coalició entre Unitat d'Aran, el PSC i Candidatura de Progrés.

Cinc alcaldies d'ERC

Junqueras és el nom propi d'ERC quan es conjumina Parlament i ajuntaments, però els republicans ja han assegurat quatre alcaldies més entre els seus diputats: Josep Andreu, a Montblanc; Dionís Guiteras, a Moià; Jordi Solé, a Caldes de Montbui, i Roger Torrent, a Sarrià de Ter. També sobresurt el paper de Pere Aragonès a Pineda de Mar, on repetia com a candidat i ha obtingut tres regidors més. Per contra, Rosa Amorós, número 4 a Isona i Conca Dellà, no ha sortit, i Albert Donés ha perdut l'alcaldia d'Albagés, que exercia des de l'any 2007. Donés ha caigut davant de l'agrupació d'electors Activem.

El múscul del PSC

La nit electoral del 24-M va ser molt amarga per als socialistes, però els diputats que s'han presentat han obtingut uns resultats excel·lents. Núria Parlon n'és l'exemple més clar, igual que Juli Fernández, alcalde de Palafrugell des del 2011 i cap del PSC a les comarques de Girona, que ha tornat a vèncer, i amb un regidor més. Però Fernández ha empatat amb ERC i haurà de buscar aliances per poder governar. També seran alcaldes, i amb dos regidors més, Cristòfol Gimeno (Castellgalí) i Sergi Vilamala (Masies de Voltregà), mentre que Núria Ventura (Ulldecona) ha quedat primera, però estarà pendent de possibles aliances.

El PP s'estimba

Manuel Reyes, que ha tornat a guanyar a Castelldefels, encara que és possible que no sigui alcalde, i Rafael Luna, que s'estrenava com a cap de cartell a Roda de Berà, han estat els únics que han salvat els mobles dels parlamentaris del PP, perquè la resta han viscut una gran patacada. El principal perjudicat ha estat Sergio Santamaría, a Salt, que ni ha entrat, i també Dolors López, a Lleida, que ha perdut quatre regidors, i Sergío García, a Viladecans, amb un descens de tres edils.

És curiós el cas de José Antonio Coto, un dels diputats més agressius, que formava part d'una llista fantasma a Guardiola de Berguedà, que només ha sumat 27 vots. Dolors Montserrat també havia de tancar una candidatura semblant a Berga, però la junta electoral no la va validar perquè no eren prou candidats.

Un únic cas a ICV

A ICV-EUiA, només Marc Vidal, a Regencós, ha tingut protagonisme en les eleccions municipals. Vidal, però, ha quedat tercer i ha perdut un regidor respecte als resultats de fa quatre anys.

L'efecte Mejías

Dels nou diputats de Ciutadans, destaca la presència de Carmen de Rivera, que va tancar la llista a Cambrils, on han aconseguit tres regidors, i sobretot, Carina Mejías, que com a candidata a Barcelona ha irromput amb força a l'Ajuntament, amb cinc regidors, i s'ha erigit en tercera força. Mejías ja ha anunciat que compaginarà els dos càrrecs per “responsabilitat” fins a les eleccions del 27-S.

La CUP tanca

Els tres diputats de l'esquerra independentista han tingut una presència testimonial: David Fernàndez i Isabel Vallet han tancat la candidatura de María José Lecha a Barcelona. Per la seva banda, Quim Arrufat se situava en el lloc número 11 a Vilanova i la Geltrú.

LES XIFRES

34
diputats
es van presentar com a alcaldables, dels quals 20 van guanyar, però no tots tenen assegurada l'alcaldia.
1
parlamentari
que es presentava com a candidat ha quedat fora de l'Ajuntament: Sergio Santamaría (PP), a Salt.

Tancant les candidatures

Alguns diputats han optat per participar en les candidatures municipals de manera simbòlica i ocupant els últims llocs de les llistes, que generalment tenen un component honorífic. Per exemple, el secretari tercer de la mesa i coordinador general de CDC, Josep Rull, ha ocupat l'últim lloc de la llista de CiU a la seva ciutat, Terrassa. Rull havia encapçalat la candidatura els tres últims comicis, però ara ha donat el relleu a Miquel Sàmper, que ha perdut sis representants. En el grup parlamentari de CiU, hi ha altres casos com el de Rull: Meritxell Borràs, que va ser alcaldable a l'Hospitalet des del 1999 fins al 2011, també tancava la llista, i Lluís Corominas, que va ser alcalde de Castellar del Vallès, ha fet el mateix. A ERC, la secretària general, Marta Rovira, ocupava l'últim lloc a Vic, igual que la vicepresidenta del Parlament, Anna Simó, a l'Hospitalet, i el portaveu del PP, Enric Millo, a Girona. A ICV, Jaume Bosch, extinent d'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, també ha anat últim, com Marta Ribas a Rubí. Finalment, David Fernàndez i Isabel Vallet, de la CUP, anaven als últims llocs a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.