La consulta sotmet Duran al veredicte dels militants
Un no obligarà la direcció a fer un pas enrere
Amb el sí, Unió negociarà amb CDC el futur de CiU i tot està obert
La consulta d'Unió ofereix una segona lectura que tindrà més a veure amb el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant del partit. Ferm defensor del sí a la pregunta, qui també és president del grup de CiU al Congrés tindrà l'oportunitat d'escoltar el veredicte a la seva gestió. La cúpula del partit no se n'amaga, d'aquest fet, i durant la campanya ja va anunciar que, en cas que avui guanyi el no, el proper pas hauria de ser la convocatòria d'un congrés extraordinari en què el sector crític també avaluaria el seu pes en el partit.
“El pas enrere” a què el secretari general del partit, Ramon Espadaler, es va referir també afectaria un altre dirigent; la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, una de les principals avaladores de la pregunta de la direcció. No obstant això, ahir la mateixa Ortega va anunciar a través de les pàgines d'aquest diari que ja havia pres una decisió sobre el seu futur polític sense sentir-se influïda pel resultat del 14-J.
Escenari de ruptura?
La direcció confia en la victòria del sí. Duran i la resta de líders socialcristians s'han mobilitzat des del primer dia de campanya demanant un vot afirmatiu. En cas que en resultin vencedors, Unió ja ha avançat que el primer que farà és negociar amb CDC el programa electoral de cara al 27-S i en aquest escenari totes les possibilitats estan obertes, des del trencament fins a la continuïtat de CiU. Tanmateix, les notícies indiquen que el president Mas podria estar preparant una llista electoral al marge de les sigles de partits, la qual cosa podria deixar la federació en un parèntesi hivernal.
El segon pas que la direcció d'Unió es podria plantejar és la seva incorporació al full de ruta que CDC i ERC tenen pactat. Això, però, obligaria a modificar-ne el contingut, i sembla gairebé improbable que aquests dos partits s'avinguin a fer-ho. Aquí la ruptura seria un fet.