El pacte amb C's mobilitza Lleida
Òmnium i l'ANC convoquen una protesta dimarts davant de la Paeria
Les principals entitats culturals i socials de Ponent, en alerta perquè diuen que s'ha creuat “una línia vermella”
que no es
caigui en provocacions
Monotemàtic. A Lleida no es parla de res més que de l'acord polític entre l'alcalde i president del PSC, Àngel Ros, i la líder de Ciutadans, Ángeles Ribes. Per WhatsApp ja s'ha fet córrer que es farà una concentració de protesta davant de la Paeria dimarts que ve a les 19.30 h. La convoquen Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana –tot i que al cap de poques hores ja s'hi havien sumat moltes altres entitats i partits polítics– per manifestar el seu rebuig a un pacte que preveu adaptar el reglament d'usos lingüístics de la Paeria “als principis de cooficialitat conforme a les lleis vigents i les resolucions judicials”, i no donar cap mena de suport a iniciatives “que tinguin com a objecte subvertir l'ordre constitucional o dividir els ciutadans”, així com un compromís de “lleialtat institucional” pel qual l'Ajuntament de Lleida ni s'adherirà a l'Associació de Municipis per la Independència ni hi col·laborarà de cap manera.
Atac directe
Pel president d'Òmnium Cultural-Ponent, Xavier Eritja, aquests punts de l'acord són “un atac directe a la campanya Ara és l'hora” perquè “quan hagin de concedir permisos per dur a terme qualsevol acció tindran l'excusa per dir-nos a tot que no”. Eritja lamenta que l'alcalde “no hagi entès que en una Paeria sense majories absolutes i amb set formacions representades s'imposa una política de consens incompatible amb aquesta falta de neutralitat”. El president d'Òmnium-Ponent creu que “amb aquesta posició ideològica” es produeix una “agressió” a la pluralitat “que queda reflectida al mateix ajuntament”.
La coordinadora de l'Assemblea Nacional Catalana a Lleida, Dolors Ciutat, anima “particulars, polítics i entitats” a sortir al carrer dimarts a protestar contra un acord que “obre la porta que puguin fer el que vulguin”. En aquest sentit, Ciutat expressa “la por” que el caràcter “aparentment genèric d'alguns paràgrafs del pacte del PSC amb C's” amagui unes intencions polítiques “molt clares” d'arraconar el català i de neutralitzar l'activisme independentista. “És molt lícit i legítim que dues formacions polítiques negociïn, per defensar els seus interessos, però no es poden creuar línies vermelles”.
“No tot s'hi val”
També es va referir a les metafòriques línies vermelles Xavier Quinquillà, director general de la Fundació Orfeó Lleidatà, una entitat amb més de 150 anys d'història vinculada al catalanisme. “En política no tot s'hi val”, va advertir. “Amb la llengua no s'hi juga: s'ha creuat una línia vermella.” El director general de l'Orfeó admetia que tenia un sentiment de “vergonya” pel que està passant a la Paeria.
“S'ha tret la màscara”
Josep Maria Roigé, exalcalde de Balaguer i vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència, diu que Ros “s'ha tret la màscara”, i recorda que ja va deixar el seu escó al Parlament “per no votar a favor de demanar al Congrés dels Diputats competències perquè Catalunya pogués organitzar un referèndum d'autodeterminació”. Roigé creu que les mesures previstes en aquest acord polític afavoreixen “la confrontació”. És per això que el vicepresident de l'AMI destaca que un dels actius de l'independentisme és el civisme, per la qual cosa “hem d'evitar caure en provocacions”, afirma. Perquè “despenjar una estelada d'un fanal no és més que una provocació”. “Hem de ser intel·ligents i actuar pacíficament, com hem fet fins ara”. El vicepresident de l'AMI va animar a “demostrar al carrer” amb “una gran participació en la concentració de dimarts” que Ros i Ribes s'equivoquen perquè “la majoria de lleidatans no estan d'acord amb aquest pacte”. Per la seva banda, el filòleg Ramon Sistac, professor de la UdL i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, assegura que se sent “escandalitzat” perquè l'acord amb C's “és una traïció a la trajectòria de l'Ajuntament de Lleida envers la llengua i la cultura catalanes d'ençà del franquisme.”
LA DATA
LA FRASE
La Paeria bull a les xarxes socials
Ni tan sols va fer falta una hashtag o etiqueta perquè Lleida regnés al Twitter. Des que es va fer públic l'acord de governabilitat entre Àngel Ros i Ángeles Ribes, les xarxes bullen. L'escriptor de Saidí Francesc Serés va ser un dels més crítics. “El pacte del PSC i Ciudadanos a Lleida és el colofó d'anys de deriva i de manca absoluta de projecte a la ciutat”, va escriure. I no va ser l'única piulada del dia. “A Lleida, les cases cauen i als carrers els posem noms dels anys del franquisme. El temps fa marxa enrere.” El també escriptor, originari de la Catalunya del Nord, Joan-Lluís Lluís també era contundent: “Àngel Ros diu que no s'ha venut l'ànima. Molt bé, que se la guardi. El que em repugna és que s'hagi venut la llengua.” El sociolingüista i expert en comunicació digital Miquel Pueyo creu que “després del pacte a Lleida tornarà a ser essencial la mobilització cívica i l'activisme per defensar el català i la llibertat”. La periodista Pilar Rahola qualificava al seu compte de Twitter de “presa de pèl” que “el gran catalanista” pactés amb C's el cartipàs. Tatxo Benet assegurava que podia entendre moltes coses “però no que la Paeria de Lleida no doni preferència a la llengua que ha utilitzat des de 1264”.
A banda de les reflexions crítiques, la xarxa es va omplir d'acudits en què els perfils de to més humorístic, com el de l'influent Postureig de Lleida, van passar-se al castellà per adaptar-se als nous aires que bufen a la Paeria.