Política

El Parlament reprova Pujol pels fons ocults a l'estranger

CDC es queda sola defensant l'expresident, per bé que rep el suport d'ERC per barrar el pas a les conclusions crítiques amb Mas i Oriol Pujol

El ple també censura Sánchez–Camacho i Bustos

Tots els partits menys l'antiga federació de CiU van votar a favor de reprovar l'expresident Jordi Pujol per haver tingut fons ocults a l'estranger i sense tributar durant 34 anys. Aquesta va ser una de les conclusions de la comissió de frau fiscal, aprovades ahir, en l'inici del darrer ple de la legislatura, i quan dissabte farà un any de la confessió de Pujol.

Pujol ja va ser reprovat pel Parlament el 18 de setembre passat, aleshores a través d'una proposta de resolució d'ICV-EUiA, quan Pujol encara no havia fet la primera compareixença a la cambra per l'escàndol de la seva confessió. Ahir també va ser censurat per no haver aclarit el perquè de la seva confessió i el Parlament va constatar “l'actitud obstruccionista” de la família Pujol Ferrusola. A més, es va acordar demanar que “s'aixequi el secret bancari” sobre els comptes de la família Pujol.

Si bé CiU es va quedar sola en la defensa de la figura de l'expresident, va rebre el suport d'ERC a l'hora de rebutjar conclusions crítiques amb el president Mas (sobre si tenia coneixement que el seu pare tenia diners sense regularitzar mentre era conseller del govern) i amb l'exsecretari de CDC, Oriol Pujol i la seva imputació pel cas de les inspeccions tècniques. En el capítol de reprovacions, el ple també va censurar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per la seva falta de col·laboració amb la comissió, i a la presidenta del PP a Catalunya per les seves declaracions de la Camarga (un cas que, arran de les contradiccions evidents entre les compareixents, es portarà a la fiscalia). En aquests dos casos, el PP hi va votar en contra. En l'acord per reprovar Manuel Bustos per la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament va ser el PSC el que hi va votar en contra.

Entortolligada votació

Van ser 397 conclusions les que es van sotmetre a votació, per paquets o una a una, i després d'un debat agre que va encaminar el final d'aquesta comissió cap al 27-S i un evident clima electoral. Oriol Amorós (ERC) va considerar constatat que els governs de Pujol havien exercit el poder “sense contrapesos”, amb “pactes de protecció mútua” i amb una “barreja dels interessos públics i privats”. La CUP va criticar amb duresa les conclusions perquè moltes eren una mera “expressió de principis”. El PSC, el PP i C's van coincidir en utilitzar el cas Pujol per llançar-lo contra CDC, la llista conjunta per al 27-S i el procés sobiranista. Marc Vidal (ICV) es va preguntar com CiU pot voler fer un nou país sense haver fet un bri d'autocrítica en les conclusions. I David Bonvehí (CDC), per la seva banda, va demanar diferenciar entre “el Pujol polític i el ciutadà” i va fer una defensa nítida del seu llegat polític.

Bones intencions i casos singulars

De les 397 conclusions de la comissió del frau fiscal que es van votar ahir, n'hi havia un grapat que eren declaracions de bones intencions i d'altres de més aviat singulars. Per exemple, una que va ser rebutjada (en total se'n van rebutjar set) va ser la que demanava “canviar la disposició escènica” perquè les persones interrogades “ocupin un lloc preeminent al costat de la presidència. També es va rebutjar el reconeixement que el cas Pujol reobria punts foscos de la seva etapa de govern.

Hi va haver sis conclusions aprovades per unanimitat, com ara la necessitat d'elaborar un informe oficial sobre l'impacte del frau fiscal, el fet que la condemna per corrupció comporti la inhabilitació per un càrrec públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.