Un pacte que no lliga al Consell
UDC no signa l'acord de govern perquè entén que se la menysté
ERC i el PSC rebutgen canvis d'última hora però confien salvar el pacte al ple d'avui
Per als uns, un sainet. Per uns altres, un drama i per a tots una situació estrambòtica. ERC, CiU i el PSC havien de presentar ahir al migdia en un acte obert a la premsa el tan esperat pacte de govern del Consell Comarcal del Maresme pel període 2015-2019. Un pur tràmit abans de la constitució oficial de l'ens que s'ha de fer avui també al migdia. La trobada amb els mitjans, però, es va acabar convertint en l'evidència clara que l'acord no estava ni molt menys lligat en el si de CiU. Els socis minoritaris d'Unió, que tenen dos consellers comarcals dels nou de la formació, van posar sobre la taula noves exigències que no es contemplaven en el pacte de govern escrit. En concret, i segons va assegurar el president en funcions del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Miquel Àngel Garcia (CiU), “UDC vol una vicepresidència tercera” –el conveni en preveu només dues– que li permeti tenir pes i estar representada en l'organigrama polític de l'ens, alhora que demana mantenir com fins ara la gerència del Consorci de Promoció Turística. Aquest debat intern sense resoldre en el sí de CiU ha provocat que tant ERC com el PSC advertissin que qualsevol canvi que es vulgui introduir en el document final haurà de ser ratificat per les assembles respectives.
El president comarcal de CDC, Joan Morell, va reconèixer ahir la complexitat de la situació, però explica que entén la reclamació que fa Unió “malgrat que la faci una mica tard”. “El pacte el signem quatre grups i des de CDC no veiem malament que UDC vulgui una vicepresidència sense remunerar, però que li permet estar present en els òrgans de decisió del Consell”, va apuntar, però va reconèixer que tampoc esperava que aquesta petició acabés paralitzant la signatura del pacte. Morell confia que en les properes hores s'arribi a una solució “que beneficï tothom”.
De la seva banda, el president d'Unió, Guillem Aresté, va assegurar que les peticions del seu partit “ja eren prou conegudes abans de l'acte de la signatura del pacte” i que ahir es va negar a firmar el document “perquè no hi eren recollides tal i com s'havia parlat”. Aresté manté que la seva formació no renunciarà a les demandes, entenent que “són del tot coherents”. Pel president d'UDC, avui “segur que hi haurà un pacte de govern en el Consell Comarcal del Maresme”, però no descobreix quin.
Socis enfadats
La presidenta d'ERC del Maresme, Mònica Palacín, va ser la primera representant política que va sortir ahir a donar explicacions als mitjans davant el sobtat canvi de rumb que havia patit el pacte a tres en el Consell Comarcal. Palacín, envoltada d'altres representants republicans, va confirmar la suspensió de l'acte i va demanar, com a força guanyadora de les eleccions i responsable d'iniciar les negociacions, disculpes als mitjans. “És un tema intern que han de solucionar els partits implicats i ens desmarquem d'aquesta situació”, va dir, i va afegir “els termes amb què es va redactar el document el dilluns i que va ser aprovat per totes les executives comarcals ja no eren els mateixos que s'han plantejat avui i no els podíem signar”. La presidenta va remarcar que “l'empat tècnic” amb CiU feia possible un pacte sòlid amb la federació, al qual s'hi afegia finalment un PSC que era acceptat pels republicans en aquest full de ruta pels quatre anys vinents. “Fins que no tinguem consolidat del tot aquest pacte no hi donarem suport”, va insistir i va matisar que “treballarem perquè es respecti el redactat acordat per que totes les forces”.
Per Palacín, la urgència d'arribar a un acord és evident, ja que el Consell Comarcal del Maresme es constitueix avui al migdia, però alerta que a la formació no li fa por “partir de zero” en cas que les negociacions no s'enllesteixin a temps. “Som respectuosos amb la nostra militància i no farem res sense tenir la seva aprovació”, va dir. Les reunions es van intensificar en les darreres hores per decidir com actuarà la formació i a qui donarà el seu vot perquè sigui investit/a president/a. “La gent de la comarca es mereix una institució digna”, va concloure.
A les files del PSC la perplexitat era unànime. El secretari d'organització, Miquel Gonzàlez, va ratificar el desacord final i que era conseqüència de “desavinences internes entre dos partits que no s'han resolt”. González va avançar que també tenien prevista una reunió i va destacar que “el més important és donar un servei al ciutadà i no entretenir-nos en disputes polítiques o en el percentatge de poder que toca a un o a un altre”.
Dues vicepresidències i cinc conselleries delegades
L'organització política i tècnica recollida en el document del pacte que no es va signar ahir estableix la ja coneguda presidència compartida entre CiU –del 2015 al 2017– i ERC –del 2017 al 2019– i dues vicepresidències. La primera vicepresidència correspondre a aquell partit que no ostenti la vicepresidència, així que en els primers dos anys de govern els republicans tindran aquest càrrec. La segona vicepresidència correspon al PSC durant els quatre anys de mandat.
Pel que fa al repartiment de les àrees, es manté el mateix nombre que en el últim període del mandat passat, però amb canvis importants pel que fa als partits que les gestionaven. ERC assumeix les conselleries delegades de Serveis als Municipis i Planificació i de Medi Ambient i Territori i CiU d'Educació, Cultura i Joventut i Benestar Social i Salut. A banda, també manté la presidència del Consorci de Promoció Turística del Maresme. Al mateix temps, els socialistes sí que conserven la seva àrea de Promoció Econòmica.