Política

ESTHER PUJOL I MARTÍ

ALCALDESSA DE TIANA

“Ara toca demostrar que som eficaços governant”

L'alcaldessa explica que va ser molt difícil sanejar l'Ajuntament, però assegura que ara ve la part més difícil, que és mostrar als tianencs que saben governar amb pressupostos nets de càrregues

Pels socialistes no és cap problema el pacte amb ERC, fins i tot han creat un comissionat local per a la transició nacional

UNA DONA D'IDEES CLARES
Aquesta consultora de polítiques públiques de 48 anys, aquari, alcaldessa des del 2011, és una dona resolta, que té les coses clares. El seu missatge és diàfan. Desprèn seguretat en si mateixa, segurament obtinguda després d'haver remuntat un ajuntament en fallida. La seva parella pot estar contenta, el tria entre tot el que es podria emportar a una illa deserta. Lectora empedreïda, el prefereix als llibres.
Hem superat una situació molt complicada econòmicament. N'hem après molt des del 2011
Amb ERC hem fet plegats un camí molt llarg i dur per no tancar els plans socials que prioritzem

A Tiana els socialistes no han tingut cap mena d'objecció a l'hora de pactar amb Esquerra. La realitat local té dinàmiques pròpies.

Un govern PSC-ERC. Tenint en compte la situació del país, no és intentar ajuntar aigua amb oli?
Diria que no, perquè aquí, a Tiana, tenim una experiència ja consolidada, fins i tot en mandats anteriors, on ja s'havien posat de manifest uns pactes sòlids entre els dos partits. Sempre hi ha hagut molt bona entesa. A més, nosaltres formem part del pacte pel dret a decidir. I per altra banda, som molt innovadors perquè, a través d'un pacte, hem reconegut una àrea, que la lidera el primer tinent d'alcalde, de transició nacional, amb dos comissionats, un dels quals és del PSC. Pot ser delicat?, sí; és desitjable?, sí.
I al seu partit ja entenen aquest acord?
Al meu partit entenen que en el municipalisme val tot. Des d'aquest punt de vista, tenen clar que totes les polítiques socials que són prioritàries per al meu partit prevaldran respecte d'altres projectes. El meu partit sap, i en concret la direcció nacional, que a Tiana el 2011 els dos partits ens vam trobar un ajuntament en suspensió de pagaments i que hem fet plegats un camí molt llarg i molt dur justament per no tancar els plans socials que prioritzem. Crec que és això el que s'ha valorat des de les nacionals dels partits. Tampoc ens han demanat explicacions...
Ha dit molts cops que el mandat passat va estar moltes nits sense dormir. Ara dormirà tranquil·la?
Respecte al tema econòmic sí! Sempre dic que tinc 8.497 reptes perquè a Tiana hi viuen 8.497 persones, a les quals he de respondre. Ara fa quatre anys vaig ser citada, amb 39 ajuntaments més, pel Departament de Governació pel nostre endeutament. Rebíem constants amenaces de talls de llum del carrer, de la calefacció de les escoles, de la Catequística... Tenia converses eternes amb intervenció. Tot plegat em neguitejava molt. I ja no parlo de projectes que es van quedar en stand by. La nostra intenció era mantenir els serveis socials.
Quina ha estat la recepta màgica que ha permès superar-ho?
No hi ha cap recepta màgica. Tan bon punt la Diputació ens va diagnosticar la fallida tècnica, de suspensió de pagaments, vam elaborar amb ells un full de ruta amb diferents punts, que va anar des d'una petita reestructuració del personal a l'Ajuntament –als quals vull agrair que acceptessin fins i tot canvis laborals provisionals perquè sabien que això ajudava–, fins a no substituir personal funcionari, per abaixar el capítol 1. Evidentment vam retallar despeses que vam considerar supèrflues del capítol 2. I el que ens va permetre sortint-nos-en va ser accedir al famós crèdit de proveïdors, que ens va permetre posar a zero el marcador i vam poder pagar. Una altra mesura important va ser separar el rebut de l'IBI del de les escombraries. En fer-ho vam descobrir que estàvem gairebé regalant la recollida d'escombraries i la neteja. Vam fer una tarifació social, tenint en compte la renda de cada contribuent. Vam aplicar aquesta tarifació també a l'escola bressol; de manera que qui menys té, menys paga.
I plou sobre mullat. La involucren al cas Mercuri, del qual ja està desimputada.
Això va ser un malson; d'aquelles coses que no et deixen dormir. No entens què està passant. Quan tu estàs fent una sèrie d'actes de representació, que mantinc, i estàs fent una feina de direcció (llavors presidia la comissió d'esports de la Federació de Municipis) representant l'esport català i declares els ingressos que has percebut (estem parlant de quantitats de 160 euros al mes) i t'imputen, et dius a tu mateixa que aquí algú s'ha equivocat i ho ha fet amb 42 persones. D'aquest afer, la Federació n'ha sortit reforçada des del punt de vista d'organització i de gestió.
I té la valentia de tornar-se a presentar. El més difícil ja ha passat?
Crec que no! És diferent. Els anys anteriors vam haver de superar una situació econòmica molt complicada i n'hem après molt. Ara tenim la responsabilitat de demostrar que som eficaços havent sanejat els comptes municipals. No ens pot valer l'excusa que no tenim diners. No estem per tirar coets, però ho hem de fer millor. Tenint en compte el clima polític que hi ha, la desconfiança en els polítics, més que mai hem de demostrar que estem al costat dels ciutadans. La transparència de l'acció política i la participació dels ciutadans en els pressupostos són eixos principals. Hem de fer molt de camí.
Com s'activa econòmicament un municipi quan gairebé no hi ha activitat econòmica pròpia?
El 2011 vam encarregar un estudi per identificar els motors econòmics de Tiana. El primer que hem de fer és ser conscients dels actius econòmics que tenim, endreçar-los i donar-los a conèixer. Un dels actius que tenim és la viticultura. Estem investigant altres eixos, com l'atractiu de les serralades que ens envolten per practicar-hi esport organitzadament. Volem definir rutes turístiques de curta estada. I hem de parlar de cultura, però no serà el gran motor.
Si el 27-S guanya l'independentisme i el govern central reacciona malament, què farà?
No puc parlar en nom de l'Ajuntament perquè tenim un pacte on treballen tots els partits. Li puc dir com a alcaldessa d'un municipi català que haig de complir una determinada legalitat i que sempre tindrem en compte la voluntat del Parlament de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia