Política
NEUS LLOVERAS
ALCALDESSA DE VILANOVA I LA GELTRÚ
“Busquem oportunitats per crear ocupació”
“Volem un turisme que s'adapti a la manera de ser i de fer de la ciutat i de la comarca”
“Si els polítics volem recuperar la confiança de la gent hem de començar pels ajuntaments. Ens hem d'obrir”
DEL MÓN COOPERATIU A L'ALCALDIA
Va ser regidora de l'oposició durant el govern del tripartit. Després de les eleccions del 2011 va ser elegida alcaldessa en minoria i ara repeteix amb un acord amb el PSC. Optimista, confia que amb esforç es podrà capgirar la situació. Defensa la incorporació dels ajuntaments a la hisenda pròpia de Catalunya, però si no canvien les condicions no podrà empènyer Vilanova a formar-ne part a causa dels problemes que té l'Ajuntament, amb un endeutament del 120% i un elevat índex d'incobrats.
Volem un turisme de qualitat que
no sigui incompatible amb el fet de viure bé
no sigui incompatible amb el fet de viure bé
Ara hi ha ciutats grans que no volen fer hotels, i Vilanova pot ser una bona opció per als inversors
Hem de desdramatitzar el govern en minoria. És molt saludable negociar-ho tot
Després de quatre anys de govern en minoria, els resultats electorals l'han portat a buscar un pacte que garanteixi més estabilitat. Ha signat l'acord amb el PSC, però malgrat tot haurà de continuar treballant des d'un govern en minoria.
Com ha viscut els primers dies del pacte de govern?
La nostra primera opció era aconseguir un pacte en clau sobiranista, posant la ciutat al davant. Això no va ser possible i vam haver de buscar l'acord amb el PSC. El pacte que tenim ara es basa únicament en les necessitats de la ciutat i, un mes i mig després d'haver signat l'acord, puc dir que serà un bon pacte per a la ciutat.
Està sorpresa?
Està anant més bé del que ens podíem esperar. En el primer ple vam portar 48 punts i això només és possible perquè hi ha onze regidors que treballen a ple rendiment.
Quines són les prioritats d'aquest mandat?
L'àmbit social és molt important. Ens hem d'assegurar que podem atendre totes les persones que ho passen malament a causa de la crisi. Parlo de polítiques d'habitatge i de suport... Però, en paral·lel, hem d'impulsar un canvi de model de promoció econòmica de la ciutat. Vilanova és històricament una ciutat industrial i obrera, i ara hem de buscar noves oportunitats per crear ocupació. Per això, hem començat a treballar els sectors del comerç, la restauració i el turisme...
Van de bracet, aquests dos eixos?
Sí, sí... Quan parlem del comerç i el turisme sempre ho fem com a complement als sectors tradicionals, que són la indústria, la logística –pensant en el port– i el coneixement –la UPC–. Hem de conservar la indústria però conscients que, cada vegada més, tenim indústria d'alt valor afegit, amb poc personal. Per això, hem de complementar aquest perfil amb sectors que puguin generar més ocupació.
Quin turisme vol per a Vilanova?
Volem un turisme que s'adapti a la manera de ser i de fer de la ciutat i de la comarca: turisme familiar, de qualitat i molt lligat a l'oferta cultural, esportiva i paisatgística de Vilanova i la Geltrú. Tenim una oportunitat perquè hi ha ciutats que fa molts anys que van desenvolupar el seu model turístic i ara els és molt difícil modificar-lo. Aquí estem començant i ho podem modelar perquè no sigui incompatible amb el fet de viure bé. Perquè el millor de Vilanova és que s'hi viu molt bé. I això no ho volem perdre.
Al costat tenen Sitges, que és un pol d'atracció turística...
Amb tot el respecte, a Vilanova no volem ser Sitges. Fa uns dies ens van lliurar 36 acreditacions a establiments que estan preparats per oferir els serveis de destinació de turisme familiar.
És cert: a Vilanova i al Vendrell.
Ho hem estat treballant durant un any i aquesta és la línia que volem seguir. Totes les intervencions a la ciutat són per crear un entorn enfocat al turisme familiar.
Un dels problemes que tenia Vilanova històricament era la manca d'allotjaments.
Sí. Aquesta continua sent una assignatura pendent, però què va ser primer: l'ou o la gallina? Si Vilanova no ha estat mai coneguda com a destinació turística, és difícil que un empresari decideixi fer-hi un hotel. En els últims anys hem intentat posicionar Vilanova en aquest sector i ara crec que ja estem en condicions d'anar a buscar inversors. Jo crec que això passarà aquest mandat. Tenim molt de turisme de dia, molta gent que ens visita per gaudir de la nostra oferta cultural, que és molt bona...
Una de les propostes del mandat és la revisió del planejament urbanístic.
Els últims quatre anys hem vist que quan anàvem a buscar inversors, en tots els sectors, teníem problemes per la disponibilitat de sòl adequat, i aquest és un dels aspectes que hem de corregir. Fa quatre anys pensàvem que la revisió del planejament urbanístic suposaria una paràlisi que no ens podíem permetre i pensàvem que havíem de moure'ns... Però, en canvi, hem vist que hem perdut alguna inversió per això.
El sòl que us falta és industrial o...?
Tant industrial com hoteler. En tenim, però per a inversions petites. Alguns inversors que han contactat amb nosaltres no han trobat el que volien. Ens falten parcel·les grans.
Això vol dir que ja heu tingut demanda. Us anima?
I tant! Per això, jo crec que al llarg d'aquest mandat es poden moure coses. I, a més, ara hi ha ciutats grans que no volen fer hotels i potser Vilanova és una bona opció... Ara hem aixecat la mà! [riu]
Els resultats electorals, amb la fragmentació que hi ha a l'Ajuntament, l'obligaran a pactar amb tothom. Com ho veu?
Hi estem bastant acostumats. Aquest tarannà de negociar-ho tot el tenim molt assumit i penso que no és dolent. Crec que s'ha de desdramatitzar el fet de governar en minoria. Segons quins pactes es fan, la discussió no es veu però hi és internament. És saludable negociar i arribar a consensos. Ara hi ha més partits, però no és gaire diferent del mandat passat.
Una de les propostes del pla de mandat és continuar avançant en participació ciutadana...
Els ajuntaments no són una institució aïllada, sinó que necessiten estar constantment en contacte amb els ciutadans, saber què pensen, què volen. Si els polítics volem recuperar la confiança de la gent, hem de començar pels ajuntaments, que és l'administració més propera. Ens hem d'obrir. Al setembre començarem un pla d'actuació municipal participatiu en què incorporarem els punts de vista de la ciutadania amb tallers de treball, debats... Els pressupostos també es faran amb participació de la gent.
Com estan les relacions amb Unió?
Jo tinc una regidora d'Unió, que és l'Ariadna Llorens... Som al grup des que érem a l'oposició. És una persona molt preparada i hi ha una relació personal molt bona. Intentem separar les discussions de partit de les necessitats locals.
Podria haver-hi canvis a partir del 27 de setembre.
Passi el que passi, amb l'Ariadna no tindrem cap problema.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.